Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

20150430 Shopt IT - 30 april - Programma

Inschrijven
30/04/2015 09:00 — 30/04/2015 18:00

De inschrijvingen voor SHOPT IT worden geopend in de week van 9 maart! Hou dus zeker je mail in de gaten!

Hét referentiemoment voor de IT-professional uit de overheid. Zo mag het V-ICT-OR voorjaarscongres Shopt IT wel beschouwd worden. Het jaarlijks congres is ondertussen aan zijn dertiende editie toe en staat voor een concentratie van veelzijdige kennisoverdracht en netwerking. We kozen dit jaar voor een nieuwe locatie, het ICC in Gent.

DOELGROEP
Het congres richt zich tot al wie op de hoogte wil blijven van de huidige trends en ontwikkelingen en wil investeren in oplossingen op het gebied van ICT en informatiemanagement voor de overheid: ICT- en GIS-verantwoordelijken, helpdeskmedewerkers en systeembeheerders. Daarnaast ontdekken ook beleidsmensen, mandatarissen, financieel beheerders, communicatie- medewerkers op Shopt IT de toegevoegde waarde van IT voor hun organisatie.  

CONCEPT
Voorzitter Eddy Van der Stock verwelkomt u en kondigt Keynote spreker Theo Francken, Staatssecretaris bevoegd voor Administratieve Vereenvoudiging, aan. Daarna volgen 32 sessies binnen 8 tracks, waarin zowel lokale als centrale overheden aan het woord komen. De beursvloer met een 40-tal bedrijven, staat garant voor een gevarieerd aanbod aan oplossingen en netwerking.
Thema dit jaar is: “De integratie van een OCMW in de gemeente – Hoe begin je er aan?
Rond dit thema worden de sessies gebouwd. We focussen daarbij op informatieveiligheid,  ICT management, techniciteit, GIS, onderwijs, overheid, datastandaardisatie… Enkele voorbeelden: ‘apps for dummies’ of hoe je eenvoudige apps kan maken met Open Data, wat betekent OSLO nu voor mijn gemeente, organisatie informatieveiligheidsbeleid: welke zijn de mogelijkheden voor lokale besturen? Van ICT-eindtermen tot kijkwijzer van de inspectie, een sessie specifiek voor het onderwijs. 

Hier volgt het volledige programma. Bekijk hier ook al welke bedrijven je vind op de beursvloer.
Wil je niet alleen naar het congres komen als deelnemer maar als bedrijf ook met een stand aanwezig zijn, klik dan hier, er zijn nog enkele plaatsen vrij. 

AGENDA in het kort

09.00 – 10.00 uur       Ontvangst van de deelnemers en bezoek aan de beursvloer
10.00 – 10.10 uur       Voorzitter Eddy Van der Stock
10.10 – 10.30 uur       Staatssecretaris Theo Francken
10.40 – 11.30 uur       1e ronde deelsessies (8 sessies)
11.40 – 12.30 uur       2e ronde deelsessies (8 sessies)
12.30 – 14.15 uur       Middagmaal en netwerking op de beursvloer
14.15 – 15.05uur       3e ronde deelsessies (8 sessies)
15.15 – 16.05 uur       4e ronde deelsessies (8 sessies)
16.15 – 16.30 uur       Nabeschouwing en Slot - Eddy Van der Stock - Voorzitter
16.30 – 18.00 uur       Tombola, Receptie en Optreden 
'Along comes Mary' 


TRACKS

 CODE OMSCHRIJVING 
 1 OCMW  OCMW in de gemeente integreren – Hoe begin ik er aan?
 2 INFOVE  Informatieveiligheid
 3 GISON  GIS | Onderwijs
 4 OVER  OVERHEID
 5 TECHN  Techniciteit
 6 ODOS  Open Data en Open Standaarden
 7 CLOUD  Cloud 
 8 APPL  Applicaties en Oplossingen

PROGRAMMA:

Er zijn 8 TRACKS of thema's, elke track bestaat uit  4 deelsessies:

  • 1e ronde deelsessies (1 sessie per track): 10u40 – 11u30
  • 2e ronde deelsessies (1 sessie per track): 11u40 – 12u30
  • 3e ronde deelsessies (1 sessie per track): 14u15 – 15u05
  • 4e ronde deelsessies (1 sessie per track): 15u15 – 16u05

Je kiest vrij je sessies, zo kan je 4 sessies van één track of van verschillende tracks volgen. 

09u00-10u00 Ontvangst en Bezoek aan de Beursvloer
10u00-10u10 Welkom
Eddy Van der Stock - Voorzitter V-ICT-OR vzw
10u10-10u30

Staatssecretaris Theo FranckenKeynote
De maatschappij is in historische perspectieven in zeer korte tijd doordrongen van informatica. Een digitale wereld voor we het goed en wel beseften is het resultaat.


Deze evolutie heeft oneindig veel mogelijkheden voor de overheid gecreëerd maar heeft ook neveneffecten, ook in ons land. Denk maar aan de verschillende bevoegdheidsniveaus die telkens weer een creatieve IT oplossing vragen. Theo Francken zal vanuit zijn ervaring als burgervader en lid van de federale regering zijn persoonlijke visie brengen en zal dieper ingaan op het regeerakkoord en het federale beleid voor administratieve vereenvoudiging voor de komende jaren.

Spreker: Theo Francken - Staatssecretaris bevoegd voor Asiel en Migratie en Administratieve Vereenvoudiging

10u40-11u30 Deelsessies - Ronde 1
 1.1 OCMW

Integratie OCMW – Gemeentebesturen
De uitdaging van integratie tussen OCMW en Gemeentebesturen biedt terzelfdertijd opportuniteiten om de IT te optimaliseren en kosten te besparen. Dit door dubbele systemen en servers te vermijden. In deze sessie presenteert HP een pragmatische doch robuuste methode om de “TO BE” IT architectuur na de fusie uit te tekenen. Terzelfdertijd wordt de mogelijke toegevoegde waarde van het gebruik van het raamcontract van de Vlaamse Overheid onderzocht.

Spreker: Edwin Dhondt - Hewlett-Packard

 1.2 INFOVE

Organisatie informatieveiligheidsbeleid: welke zijn de mogelijkheden voor lokale besturen?
Lokale overheden zijn verplicht een veiligheidsconsulent aan te stellen en een veiligheidsbeleid uit te werken. Wat wordt verwacht? Wat zijn de aandachtspunten? Wat zijn de mogelijkheden bij samenwerking gemeente-OCMW? Er wordt ingegaan op de meest recente standpunten van de Vlaamse Toezichtcommissie.

Sprekers: Caroline Vernaillen – Anne Teughels – Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer

1.3 GISON

CCSP
Steeds meer andere lokale besturen besloten de voorbije jaren hetzelfde softwarepakket, MS Dynamics CRM, aan te kopen en te implementeren in hun organisatie. Lokale noden zijn vaak gelijklopend over de verschillende besturen heen. Oplossingen ontwikkelen kost echter geld. En dat ondermijnt de ontwikkelingskansen.
Binnen dit project delen vele lokale besturen hun ontwikkelingen op basis van MS Dynamics CRM en de koppelingen van dit platform met de authentieke bronnen: (V)KBO, RR en Lokaal bevolkingsregister, CRAB. De basis van het platform is het OSLO model dat volledig is geïntegreerd.
Er wordt in deze sessie een algemene toelichting gegeven vanuit V-ICT-OR. Aansluitend zl Microsoft de integratie van OSLO toelichten en zal een gemeentelijke gebruiker de voordelen voor hun organisatie gaan duiden.
Tot slot zal V-ICT-OR u meenemen in de toekomst plannen met dit platform en deze met u bediscussiëren. 

Spreker: Els De Wulf - gemeentebestuur Aalter en Johan van der Waal - V-ICT-OR 

1.4 OVER

e-invoicing: efficiëntere verwerking van al uw binnenkomende facturen
Het einde van de papieren factuur. Dat is de ambitieuze doelstelling van wat e-invoicing (elektronische facturatie) genoemd wordt. Dit project is meer dan een “gewone” digitalisering. Het zal een belangrijke administratieve vereenvoudiging voor het bedrijfsleven en een omvangrijke efficiëntieverbetering van de financiële processen bij overheden teweegbrengen. Nu de Vlaamse overheid onlangs de eerste stappen op dit gebied gezet heeft wordt stilaan duidelijk hoe het ook voor lokale overheden en verzelfstandigde lokale entiteiten mogelijk zal zijn om deze efficiëntiewinst in de komende jaren te realiseren.

Het e-invoicingproject van de Vlaamse overheid sluit naadloos aan bij de Europese en federale plannen. Het voorkomt dat elk bestuur haar eigen e-invoicing oplossing dient te zoeken en het bedrijfsleven geconfronteerd wordt met een onontwarbaar kluwen van e-invoicing toepassingen. We lichten toe hoe de e-invoicing oplossing van de Vlaamse overheid in elkaar zit, en hoe lokale overheden er gebruik kunnen van maken, hetzij rechtstreeks, hetzij via een dienstenleverancier.

Spreker: Hans C. Arents - Senior adviseur e-government - Vlaamse Overheid
1.5 TECHN Inhuren van tijdelijke ICT profielen: schaalvoordelen bij een mapformule
De Vlaamse overheid startte in 2014 met het raamcontract “technische ondersteuning door ICT profielen”. Dit contract zorgt ervoor dat Vlaamse entiteiten gedefinieerd in het contract op een flexibele manier ICT profielen kan sourcen. Lokale besturen hebben op die manier makkelijk toegang tot de markt met een mogelijkheid prijzen en kwaliteit te benchmarken. Het raamcontract loopt nu al meer dan een half jaar. Tijdens deze sessie gaan we dieper in op de voordelen en de methodologie. We lichten ook toe hoe  lokale besturen hier gebruik van kunnen maken.

Spreker: Dieter De Kerpel - Business Manager - Public Sourcing
1.6 ODOS

Dossiergericht (zaakgericht) werken.
Dossiergericht (zaakgericht) werken vraagt om een andere werkwijze en omgang met documenten en dossiers. De keuze voor dossiergericht werken heeft een direct effect op de selectie en implementatie van de in te zetten toepassing. Liesbeth van Bodegraven (van 2act consultancy) gaat, aan de hand van voorbeelden, in op de ontwikkeling van dossiergericht werken, de praktische invulling (aanpak), de soorten systemen en de voordelen die deze manier van werken voor (gemeentelijke) organisaties heeft. Maar ook de verschillen met projectmatig werken, de randvoorwaarden en tips voor dossiergericht werken komen aan bod. Liesbeth heeft meerdere organisaties begeleid bij de keuze en implementatie van dossiergericht werken. 

Spreker: Liesbeth van Bodegraven

1.7 CLOUD

Implementeer een Windows Desktop omgeving sneller, gemakkelijker en veiliger met Dell Wyse thin clients.
Thin Clients zijn ideale systemen om in te zetten als werkplek, wanneer men gebruikt maakt van een gecentraliseerde Microsoft Windows werkplek. Met name aspecten als initiële uitrol, beheer en beveiliging van deze werkplekken, resulteren in lagere kosten op deze gebieden en de gebruikerservaring is veelal eenduidiger en sneller. 

Spreker: Jeroen Daeseleire, Territory account manager Dell

1.8 APPL

Google Apps en Google Chromebooks in uw stad of gemeente.
Iedereen kent Google van thuis: Google search, Gmail, Google Maps etc.  Maar wist u dat Google ook oplossingen heeft voor steden en gemeenten? In deze sessie zal u leren hoe u Google Apps (Gmail, Calendar, Hangouts, Google Drive, Google Docs, Forms, Sites etc.) kan inzetten in uw stad of gemeente.  Focus ligt op: kostenreductie, gemakkelijk te gebruiken en gemakkelijk te onderhouden (in de cloud dus geen hardware, datacenter, upgrades, patching, etc.).  Daarenboven kunnen chromebooks ingezet worden om de kosten verder te reduceren en het gebruiksgemak verder te simplificeren.

Spreker: Edward Boute - Google

11u40-12u30 Deelsessies - Ronde 2
2.1 OCMW Hoe netwerken en ICT-oplossingen de hoeksteen vormen bij de integratie en samenwerking van OCMW en Gemeente. 
Het samen brengen van diensten en mensen. Wat is de impact op uw organisatie en de nodige infrastructuur? Wat beinvloedt de dagelijkse werking, wat met de beschikbaarheid van alle nodige informatie, waar en wanneer u wil? Hoe een toegankelijke werkomgeving opbouwen met de nodige beveiliging, welke werkinstrumenten moet u voorzien om op elk moment en waar dan ook te kunnen handelen? Wat tenslotte valt er te zeggen over de beschikbaarheid en inzet van uw medewerkers? Nieuwe technologische ontwikkelingen en manieren van werken leiden tot een convergerende, veilige en efficiënte werkomgeving.

Spreker: Stijn Vervinckt -   Product en Solutions Specialist - Proximus

2.2 INFOVE

Werken aan informatieveiligheid
Informatieveiligheid staat meer dan ooit in de belangstelling. Het samengaan van OCMW en gemeente zorgt voor nieuwe uitdagingen op vlak van informatieveiligheid. Schaubroeck wil vanuit diverse probleemstellingen producten in de kijker zetten en toetsen naar interesse hiervoor binnen de lokale overheidsmarkt. Met IBM Guardium implementeert u een gecentraliseerd beheer voor “real-time” databeveiliging en monitoring, een fijnmazige databank auditing, geautomatiseerde rapportering en toegangscontrole op data-niveau. Guardium inventariseert en neutraliseert mogelijke kwetsbaarheden van het databankproduct (vulnerabilities). Het voldoet aan de Europese ISO-27002 norm omtrent databeveiliging. 

Veeam replication en het toegevoegde “Failover plan” in v8 maakt het enerzijds mogelijk om een 'datacenter' consolidatie tussen OCMW en gemeente uit te voeren zonder downtime! Het laat anderzijds ook toe dat OCMW en gemeente elkaars omgeving gebruiken als disaster recovery site.
Veeam backup kan gebruikt worden voor lokale backup doeleinden, maar kan in samenwerking met Cloud Connect ook een off site secondary backup bieden. Een service die aangeboden kan worden vanuit Schaubroeck.

Sprekers: Eddy Piedfort - Schaubroeck, Niels Engelen - Veeam, Rob Prop - Informa 

2.3 GISON Van klaslokaal tot leeratelier of leerpark
Domein: ICT en leren
De inrichting van onze (leer)ruimtes is een uiting van onze visie op ICT. Uit onderzoek blijkt dat de impact hiervan op de lespraktijk veelal wordt onderschat. In deze sessie gaan we in op de vraag: “Hoe brengen we theoretische concepten over leren in de praktijk?”. We stellen daarbij de nieuwe leerateliers voor met een praktijkvoorbeeld.

Sprekers: Jo Neubauer en Thibaut Cromphaut - Domein ICT en Onderwijs - V-ICT-OR 
2.4 OVER

“Wat betekent OSLO 3 voor mij als gemeente, wat kan ik er eigenlijk mee?”
Met OSLO 3 is de stap gemaakt naar integratie van MAGDA, GDI, OSLO en het goed implementeerbaar maken van standaarden in uw softwareoplossingen. In deze sessie leert u wat u kunt doen om deze voordelen te benutten in uw gemeente en wat u in uw bestekteksten kunt vragen.

Speker: Johan van der Waal - V-ICT-OR

2.5 TECHN

Hoe OCMW’ s en Steden & Gemeenten integreren in tijden van budgetbeperkingen en ICT veiligheidsrisico's
Hoe integreert en consolideert u twee verschillende infrastructuren?   En dit met data veiligheid en budgetbeperkingen in het achterhoofd? Deze presentatie geeft zeer praktisch weer welke technologieën ter uwer beschikking zijn om een veilige, performante en "always on" ICT infrastructuur uit te bouwen. Een infrastructuur die ten dienste staat van zowel de OCMW’ s als van de steden & gemeenten. Ook geven we onze visie – vanuit zowel een kosten- als een veiligheidsaspect – op de vraag of deze infrastructuur al dan niet in eigen beheer dient te staan.


Spreker: Danny Laurier - SAIT

2.6 ODOS

Hoe technologie gemeentediensten kan helpen integreren
VMware staat gekend als de marktleider in software defined datacenter. Daarnaast is VMware de innovator in business mobility. Door het verstandig inzetten van technologie, kan men mensen helpen mobieler en productiever te zijn.

In deze sessie gaan we, aan de hand van enkele demo’s, aantonen hoe je je gebruikers een veilige, persoonlijke en efficiënte werkplek kan aanbieden, en hoe je daardoor ook de gemeentediensten en het OCMW vlot kan gaan integreren en laten samenwerken, maar tegelijkertijd wel de confidentialiteit van data garanderen.

Spreker: Tom Vallons - VMware

2.7 CLOUD

Azure Cloud oplossing als een extensie op mijn datacenter?
Elke gemeente, OCMW heeft wel eens een gebrek aan capaciteit op IT vlak: hetzij op storage vlak, hetzij te weinig computing power voor een nieuw project, geen disaster recovery site, of te weinig capaciteit om een website voor een evenement hoogbeschikbaar en performant te houden, tal van voorbeelden zijn bekend.Hoe kan de Microsoft Azure Cloud helpen om voor ieder van deze punten een betaalbare en flexibele oplossing te bieden? In deze sessie geven we een overzicht van de mogelijkheden hoe jouw datacenter kan uitgebreid worden op een veilige en transparante manier naar de Azure cloud.

Spreker: Frederik Baert - Microsoft

2.8 APPL Optimaliseer de dialoog met de burger dankzij Anywhere365
Anywhere365 is een Unified Contact Center voor Microsoft Lync, ontwikkeld met een unieke filosofie in gedachten. Alles is gericht op het efficiënt en productief omgaan met de dialogen die plaats hebben met uw mensen, bestuur en de burger. Oa door gebruik te maken van nieuwe vormen van communicatie zoals: web, voice en video chat via website en smartphone. Ook voorzien we krachtige, bruikbare business intelligence mogelijkheden om de verborgen dialoog patronen beter in kaart te brengen.

Spreker: Herbert Ingels - Workstreampeople

12u30-14u00 Lunch en Netwerking op de beursvloer
14u15-15u05 Deelsessies - Ronde 3
3.1 OCMW

Hoe met IT het verschil maken bij de integratie gemeente – OCMW? 
De conceptnota van de Vlaamse regering met betrekking tot de integratie van OCMW’s in de gemeentebesturen is een feit. Het is een evolutie die al jaren bezig is en waar veel besturen al op anticipeerden. Je kan er tegen of voor zijn, dat is een discussie die wij niet gaan voeren. Feit is wel dat deze integratie tal van vragen oproept hoe dit in de feiten te organiseren en aan te pakken. Maar ook opportuniteiten om de werking te herdenken. En niet in het minst op het vlak van ICT. De centrale vraag die wij hier nu vandaag wensen aan te snijden is hoe een goede ICT-ondersteuning deze integratie kan ondersteunen? Dit alles wordt geïllustreerd aan de hand van een praktijkvoorbeeld.

Sprekers: Wesley Bille Steven Bauwens

3.2 INFOVE

“Informatieveiligheid ter harte” - Overzicht initiatieven en activiteiten V-ICT-OR
In deze sessie krijgt u een overzicht van de initiatieven en activiteiten die V-ICT-OR in 2015 op de rit heeft gezet en/of nog heeft staan. 

  • Nieuwe versie van de richtsnoeren informatieveiligheid versie 3 uitgaande van de update van de ISO norm en lokale wet- en regelgeving Privacy en Toezicht Commissie)
  • Informatieveiligheidsaspecten bij integratie Gemeente en OCMW:  Technische en organisatorische punten - Waar kunnen we terecht voor bijkomende handreiking en bv. best practices.
  • Informatieveiligheidsdoorlichting van een reeks lokale besturen in samenwerking met de Hogeschool West Vlaanderen (HOWEST)
  • Invoering van een informatieveiligheidsplan- en beleid volgens de richtsnoeren en de Leidraad Organisatiebeheersing hoofdstukken 7 en 10: zoek de overeenkomsten en verschillen.

Na de sessie heb je de gelegenheid om aan het security team (Ivo, Ivan en Frederik) feedback te geven op de activiteiten van de afgelopen periode en je huidige knelpunten en wensen toe te lichten.

Spreker: Frederik Leyssens - V-ICT-OR 

3.3 GISON

Applicaties voor OCMW 
Een OCMW dient een heel divers takenpakket uit te voeren waarbij applicaties het werk sterk kunnen vereenvoudigen. Daarnaast is het nuttig om de uitgebreide gegevens binnen een OCMW degelijk te beheren en hieruit de nodige analyses te halen. Beleidsbeslissingen moeten immers degelijk worden onderbouwd, waarbij informatie en analyse kritisch zijn tot het optimaal inzetten van de middelen. Enkele voorbeelden van waar applicaties de werking van een OCWM zouden kunnen ondersteunen :

  • Beheer van het onroerend goed: zowel de informatie omtrent de goederen, de waardering, de staat zijn belangrijk, maar daarnaast vergt dit onroerend goed tevens een goed beheer van de service requests en van de werken die er dienen uitgevoerd te worden. Het tijdig detecteren van noodzakelijk onderhoud en het optimaal inzetten en coördineren van de werken kan reeds besparend werken.
  • Informatie verstrekken omtrent de beschikbaarheid van onroerende goederen (zowel eigen goederen (sociale woningen, serviceflats, rusthuis, huurwoningen, ...  als goederen van andere partijen waar waarborgen en steun van toepassing op kunnen zijn).
  • Optimaal uitwerken van bedelingsrondes (thuiszorg, maaltijden, ...)
  • Bijhouden van informatie en delen van deze informatie (zowel intern als naar de burger) omtrent kinderopvang, zorgcentra, dienstencentra, ...
  • Rapportering en onderzoek : informatie binnen de gemeente omtrent gezinssamenstelling, inkomensverdeling, werkloosheid, ... zodat het tevens mogelijk is om het beleid degelijk te kunnen uitwerken en een op degelijke analyse ondersteunde visie op te stellen.

De sessie geeft een overzicht van mogelijkheden en werkt inspirerend.

Spreker: Frederik Waûters, manager esri Belux 

3.4 OVER

Vlaanderen connect. voor strategisch ICT talent op uw maat
Vlaanderen connect. werft strategische ICT-brugfuncties aan voor uw lokaal of provinciaal bestuur. Zo vult u belangrijke ICT-sleutelfuncties in uw organisatie gemakkelijk in en kan u de sturing van uw uitbestede ICT versterken.

Spreker: Stephane Coppens - Beheerder Vlaanderen connect - Vlaamse overheid

Vlaanderen Radicaal Digitaal
Op 27 maart keurde de Vlaamse Regering de visienota ‘Vlaanderen Radicaal Digitaal’ goed.
Dit ambitieuze programma moet de dienstverlening aan burgers en bedrijven tegen 2020 efficiënter en klantvriendelijker worden.
En het is de Vlaamse regering menens. Op Shopt IT 2015 vaardigen zij Marijke Verhavert en Peggy Excelmans af om de IT-beheerders van de lokale overheid te onderhouden over de onderliggende strategie.

De doelstelling bestaat erin om de Vlaamse overheid te transformeren tot een informatiegedreven overheid. Vlaanderen Radicaal Digitaal reikt dus verder dan het digitaliseren van dienstverlening. Om dit te realiseren zal er rond een aantal strategische bouwstenen gewerkt worden. In hun sessie (3.4) leert u meer over de doelstellingen van het programma, de visie op de strategische bouwstenen, en participeert u aan een opbouwend debat over de voordelen hiervan voor de lokale overheden.

Sprekers: Marijke Verhavert en Peggy Excelmans - Vlaamse Overheid

3.5 TECHN

Tips & tricks 
To the point, bruikbaar en getest zijn de tips & tricks die Ivo Depoorter brengt in een technische sessie voor systeembeheerders. Dit jaar ligt de nadruk op het beheer van systemen en security.

Spreker: Ivo Depoorter - domein informatieveiligheid - V-ICT-OR

3.6 ODOS

Efficiënter werken met digitaal ondertekende documenten en bijhorende workflows op maat (case: erediensten)
Het digitaal ondertekenplatform "VERIFIEER" zit in steeds meer toepassingen verweven: Religiopoint voor de interactie rond erediensten, eGovFlow in het e-loket van stad Kortrijk, ... Overal leidt dit tot een vlottere werking, met de nodige rechtszekerheid.

Tijdens deze sessie tonen we op basis van Religiopoint hoe procedures begeleid, adviezen ingewonnen en documenten uitgewisseld worden tussen alle betrokken actoren rond erediensten in Vlaanderen. Deze toepassing werd pas begin 2015 gelanceerd en ondersteunt nu al meer dan 700 besturen.
Zie onder andere: verifieer.be, religio.be & egovflow.be.

Sprekers : Bart Keirse en Bram Van Impe - Vanden Broele

3.7 CLOUD

Put your head in the Cloud, but your feet on the Ground
Stéphani en Raf presenteren je drie kant-en-klare oplossingen voor een vlotte en eenvoudige integratie van de ICT binnen jouw OCMW en Gemeente.
ICT management is een heel breed gegeven. Door de integratie van gemeentes en OCMW’s verandert de rol van de IT verantwoordelijke in het integratiemodel. Niet alleen heeft hij/zij een belangrijke rol in de integratie, maar moet hij/zij ook rekening houden met IT en zijn evoluties en tegelijkertijd ook de doelstellingen van de BBC. Hoe kan men al deze uitdagingen het hoofd te bieden?
Deze sessie zal je meenemen doorheen de evoluties binnen IT, de rol van de IT-verantwoordelijke en de oplossingen die voorhanden zijn. Heel specifiek stellen we een one-stop oplossing voor als antwoord op de verschillende situaties waarin jullie huidige IT zich bevindt. Wij presenteren je drie kant-en-klare oplossingen evenals hoe je de meest optimale keuze kan maken voor een vlotte en eenvoudige integratie van de ICT binnen jouw OCMW en Gemeente.

Sprekers: Stéphani Van Vossel en Raf De Backer - Ferranti

3.8 APPL Gemeentelijke ICT als basis voor interbestuurlijke samenwerking
Wij leven in een tijdperk van verregaande digitalisering van de maatschappij met een explosieve groei in de informatieberg. De uitdaging is niet de hoeveelheid maar het structureren en optimaal bruikbaar maken van deze informatie. Elke gemeente moet blijvend in beweging zijn om flexibel te kunnen inspelen op de voortdurende veranderingen in de markt. Daarbij is vernieuwen de toekomst. In die vernieuwing is voor organisaties professioneel informatiemanagement een steeds belangrijke voorwaarde. 

BCT toont in deze presentatie aan hoe gemeenten met onze producten en diensten betreffende informatiemanagement een brug kan slaan tussen het bedrijfsdomein en ICT intern gericht en de gemeente en zijn omgeving, extern gericht.

Sprekers: Raf Withofs en Bert Daenen - BCT

15u15-16u05 Deelsessies - Ronde 4
4.1 OCMW  “De digitale overheid” als fundament voor een efficiënte integratie van het OCMW in de gemeente
Efficiëntie en klantgerichtheid maken deel uit van de doelstellingen van de integratie van het OCMW in het gemeentebestuur. De verwachtingen en richtlijnen rond “de digitale overheid” kunnen een fundament vormen om dit te versnellen. Door digitalisatie van alle documenten/processen (inkomend – uitgaand), het beheren van deze informatie (big data) en deze te ontsluiten naar bestaande systemen kan u beter inspelen op trends en verwachtingen, samen met Canon als uw information management (en document outsource service) partner.

Spreker: Wim Wittewrongel - Product & Channel Business Developer - Canon
4.2 INFOVE

The hackers are ready. Are we ?
Er zijn te weinig IT security specialisten in België. Hoe lost HOWEST dit op ?
Een uitleg over het traject Computer & Cyber Crime Professional met vb van stages en projecten

Spreker : Kurt Callewaert - Howest

4.3 GISON

Geopunt
De Vlaamse portaalsite www.geopunt.be biedt sinds eind november 2013 gebundelde geo-info aan. Geopunt is sindsdien dé plaats geworden om allerlei info te consulteren. Denk hierbij bv aan het Grootschalig Referentiebestand (GRB), het gewestplan, overstromingskaarten, voorkooprechten, de Atlas der Buurtwegen,  maar even goed aan sportaccommodaties, bibliotheken, scholen, logies…Eind 2014 werden de laatste oude AGIV-geoloketten overgezet naar Geopunt. Geopunt is de centrale plaats om geo-info en geo-gerelateerde info terug te vinden.

Spreker: Tom Van Herck – AGIV

4.4 OVER Workshop “Apps 4 Dummies”: leer snel eenvoudige apps maken op basis van Open Data
Mobiele applicaties vormen een steeds populairder wordende manier om informatie te verstrekken, aan een immer groeiende groep van smartphone-gebruikers. Lokale besturen stellen zich dan ook terecht de vraag of (en hoe) zij hierin moeten of kunnen investeren. Het ontwikkelen van kwalitatieve apps vereist een heel specifieke expertise, en komt vaak met een navenant prijskaartje. Er zijn echter alternatieven, en in veel gevallen kan een degelijke mobiele website (een “web-app”) volstaan om de beoogde doelgroep te bereiken.

In deze workshop onderzoeken we een methode om heel snel, en zonder programmeren, een dergelijke mobiele website in elkaar te steken. Op basis van een eenvoudige spreadsheet (Excel of gelijkaardig) en een aantal “application templates” die werden ontwikkeld in het Europese project “Citadel on the Move”, wordt er gedemonstreerd hoe je zelf een eenvoudige maar snel inzetbare web-app in elkaar kan knutselen. We overlopen de methode stap voor stap, en geven voorbeelden van finale applicaties.

Spreker: Thimo Thoeye - V-ICT-OR

4.5 TECHN

De integratie van het OCMW in de gemeente - technisch bekeken
De IT-dienst van de gemeente Evergem startte in 2009 reeds met de voorbereiding van het synergieverhaal. In deze sessie brengen we u een praktijkvoorbeeld over:

  • Hoe in 2009 gestart werd om het netwerk fysisch klaar te maken
  • Welke de grote knelpunten waren
  • Hoe ze in 2015 het netwerk volledig integratieklaar maken
  • Welke de wolfijzers en schietgeweren zijn bij een samenwerking/samensmelting

Spreker: Marc Goethals – Gemeente en OCMW Evergem 

4.6 ODOS

Hoe succesvol projecten managen met Prince2®?
Het wendbaar managen van constante verandering binnen bedrijven en organisaties is dé overlevingsstrategie geworden van de huidige moderne “bedrijfsvoering”. Innoverende organisaties hebben hierdoor heel wat projecten op stapel staan of hebben bijna op continue basis projecten in uitvoering die de dagelijkse werking van de organisatie doorkruisen. Hoe kan men tegelijk waken over de goede continuïteit van de de organisatie (organisatiebeheersing) en een project op een gecontroleerde manier beheren (projectbeheersing) en tot een goed einde brengen?

Tijdens deze sessie krijg je inzicht in best practices over hoe u succesvol (IT) projecten op een gecontroleerde manier kan managen door het toepassen van de Prince2® projectmanagementmethode. PRINCE2 (Projects IN Controlled Environment) is een gestructureerde methode om effectief en efficiënt projecten te beheren/managen. Het is een generisch "best-practice" benadering voor het managen van alle typen projecten en is 'de facto' standaard geworden voor het organiseren, beheren en controleren van projecten.

De gastspreker heeft meer dan 15 jaar ervaring in projectmanagement volgens de Prince2® projectmethode en dit zowel in kleine, middelgrote tot grote projecten. De Prince2®  projectmethode heeft al meer dan eens zijn nut bewezen in kleinere projectomgevingen. Deze sessie is een echte aanrader voor professionals die steeds meer geconfronteerd worden met projecten waarbij zij de tijdelijke rol van “projectmanager dienen op te nemen. 

Spreker: Geert Vermeiren - Senior projectmanager en Prince2® Certified - Escala

4.7 CLOUD

Virtual Office: een nieuwe manier van werken onderweg

Vele lokale overheidsdiensten vragen zich vandaag af hoe ze hun personeelsleden efficiënter kunnen inzetten. Tijdens deze workshop lichten we toe hoe technologie ertoe bijdraagt dat lokale overheidsdiensten zich meer en beter kunnen focussen op hun kerntaken. Met de Virtual Office oplossing van Awingu krijgen lokale overheidsdiensten op een veilige en performante manier toegang tot alle relevante informatie en dit onafhankelijk van de locatie en het eindgebruikerstoestel. De workshop sluit af met een live demo van de oplossing.

Spreker: Tom Costers - AWINGU.com 
4.8 APPL

Safe and Legal Public Wi-Fi
Welke zijn de wettelijke verplichtingen wanneer men publiek Wi-Fi wenst aan te bieden? Hoe kan men een publiek Wi-Fi aanbod optimaal beveiligen? Tijdens deze presentatie gaat ZapFi dieper in op deze problematiek.

Spreker: Gery Pollet - CEO - ZAPFI

16u15-16u30 Nabeschouwing en Slot - Eddy Van der Stock - Voorzitter
16u30-18u00 Tombola, Receptie en Optreden 'Along comes Mary'

BEURSVLOER  

Programma
09u00 - 18u00

Shopt IT

Organisator

V-ICT-OR vzw

Locatie
ICC Gent
Van Rysselberghedreef 2
9000 GENT
Deelnemen

Toegangsprijs

Prijsgroep Prijs
Effectief Lid V-ICT-OR € 80
Effectief Lid V-ICT-OR (groepsabonnement) € 80
Standaard € 80
Standaard € 80
Standaard € 80
Standaard € 80
Standaard € 80
Non-profit € 180
Platinum bedrijfsleden € 180
Zilveren bedrijfsleden € 180
Standaard € 290
Inschrijven