Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Geopunt brengt het verhaal van Vlaanderen in kaart.

25/09/2024

Elke zoektocht naar locatiegebonden informatie start bij het nieuwe Geopunt. Wie op zoek gaat naar informatie over een locatie in Vlaanderen komt ongetwijfeld bij Geopunt terecht. Het startpunt is de Geopunt-kaart met meer dan 700 kaartlagen die informatie uit honderden bronnen van de Vlaamse overheid bundelen. De kaartlagen bevatten informatie over verschillende thema’s zoals waterlopen, perceelsgrenzen, adressen, bebouwing, jachtterreinen,…

Geopunt, een product van Digitaal Vlaanderen, kan dan ook als de centrale toegangspoort tot geografische overheidsinformatie worden beschouwd.

-/-

Combineren van thema’s en kaartlagen levert boeiende informatie op.
Door kaartlagen te combineren, bijvoorbeeld sportinfrastructuur, kinderopvang, openbare laadpalen, perceelsgrenzen, geluidsbelasting, bodemkaarten en zoveel meer, kan de bezoeker zelf analyses maken. Het is tevens mogelijk om kaartlagen van volgorde te wijzigen, transparant te maken en attribuutinformatie te raadplegen via puntbevragingen.

Veel meer dan alleen een kaart.
Naast kaartinformatie biedt Geopunt ook interessante informatie over de herkomst van de data. Deze is te vinden in de metadata. Interessante informatie over locatiegebonden informatie vindt u op de webpagina’s. Zo vormt het geoportaal een platform met alle nuttige informatie over locatiegebonden data in Vlaanderen. Surf dus gerust eens naar de webpagina’s over het Vlaamse geoportaal of vind handige instructiefilmpjes bij de “Aan de slag” pagina’s.

Vernieuwd Geopunt mobiel en krachtiger.
In het vernieuwstraject (nieuwe versie online sinds 23/1/2023) werden enkele belangrijke nieuwe functionaliteiten toegevoegd. Eén daarvan is dat Geopunt nu ook mobiel kan geraadpleegd worden. Het vernieuwde Geopunt biedt ook opnieuw tekenen en meten aan, toevoegen van andere publieke open kaartlagen en blijft de plugins voor GIS-toepassingen ondersteunen. Dat alles in een hedendaagse look en de herkenbare Vlaamse huisstijl.


Met nieuwe functionaliteiten en massa’s hoogkwalitatieve data is het vernieuwde Geopunt het ontdekken meer dan waard!

Op de website vindt u ook handige instructievideo's en handleidingen.