Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Vlaamse Regering omarmt innovatie en digitalisering: wat betekent dit voor de V-ICT-OR community?

03/10/2024

Het Vlaams Regeerakkoord 2024-2029 legt een sterke focus op innovatie, digitalisering en de transformatie van zowel de overheid als de maatschappij met een reeks concrete initiatieven.

 

Wat betekent dit voor V-ICT-OR binnen een interbestuurlijke samenwerking?

 

1. Kijkend naar de vernieuwing en digitalisering van de overheid zijn er drie belangrijke speerpunten waarop kan worden ingezet:

  • Slimme en Datagedreven overheid waarbij de Vlaamse regering inzet op het gebruik van data om overheidsdiensten slimmer en proactiever te maken. Een gecentraliseerde digitale strategie moet ervoor zorgen dat de diverse systemen van de overheid efficiënter met elkaar kunnen communiceren, waardoor administratieve processen eenvoudiger en sneller verlopen.

  • Met een focus op AI en data-integratie richt Vlaanderen zich op het benutten van artificiële intelligentie (AI) en geavanceerde data-analysetechnieken om de dienstverlening naar burgers en bedrijven te verbeteren. Door de oprichting van een geïntegreerd data-platform kan de overheid proactieve en gerichte diensten aanbieden. Het Agentschap Digitaal Vlaanderen speelt hierbij een sleutelrol in het coördineren van deze technologische vooruitgang.

  • Versterking van digitale veiligheid zet de regering in op het versterken van de cyberbeveiliging door middel van het Cyber Response Team, dat lokale overheden en instellingen moet ondersteunen bij het aanpakken van digitale dreigingen. De beveiliging van digitale netwerken en gegevens is een topprioriteit, met bijkomende investeringen om de digitale weerbaarheid van de overheid te verhogen.

 

2. Met de volgende paragrafen willen we samen aan de slag, graag in concrete projecten:

  • We helpen lokale besturen om versneld te digitaliseren, met een zo efficiënt mogelijke besteding van overheidsmiddelen. Ook het ‘Lokaal Digitaal’-programma past in het idee om lokale besturen te ondersteunen bij hun digitaliseringstrajecten, in nauwe samenwerking met onze innovatieve bedrijven en start-ups. We waken erover dat die ondersteuning van onderuit wordt vormgegeven en spelen in op synergieën die op het werkterrein gerealiseerd worden.

  • We streven naar meer interoperabiliteit tussen software en informatiesystemen bij lokale besturen en bij de Vlaamse en federale overheid. Door het gebrek aan de juiste afspraken en standaarden ontstaan vaak moeilijkheden bij het gebruik van verschillende softwareprogramma's. Omdat die programma’s vaak niet kunnen communiceren met elkaar, verliezen we veel tijd als we koppelingen moeten opzetten en zelfs gegevens moeten overtypen. De kosten lopen daarbij enorm op.

  • Door open API’s te gebruiken, kunnen we de functionaliteiten en data uit bestaande monolitische en gesloten systemen ontsluiten. Dat leidt tot een grotere efficiëntie en het vermogen om die data in verschillende oplossingen te hergebruiken. Het verplichte gebruik van gestandaardiseerde API’s zou die problematiek kunnen verhelpen en een betere interoperabiliteit garanderen tussen verschillende softwaretoepassingen, functionele diensten en datastromen.”

3. De Vlaamse overheid wil tevens kmo’s en bedrijven ondersteunen in hun digitale transformatie om hun concurrentiekracht te versterken. Via het Flanders Technology and Innovation-project wordt bovendien ingezet op technologische vernieuwing rond maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering, vergrijzing, gezondheidszorg en duurzame energie.

  • De Vlaamse overheid versterkt haar beleid om kmo's en bedrijven die zich nog in de beginfase van hun digitale ontwikkeling bevinden, beter te ondersteunen. Door hen te helpen met digitale transformatie kunnen deze bedrijven hun concurrentiepositie verbeteren. Specifieke actieplannen worden uitgerold om deze bedrijven te helpen om hun innovatiekracht te vergroten.

  • Het Flanders Technology and Innovation-project blijft een belangrijke drijvende kracht achter technologische vernieuwingen. Dit project ondersteunt bedrijven bij het ontwikkelen van innovatieve oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen, zoals klimaatverandering en de vergrijzing. De focus ligt op het versterken van de innovatiecapaciteit in sectoren zoals gezondheidszorg en duurzame energie.

 

4. We kijken ook mee naar de plannen rond een inclusieve digitale maatschappij:

  • De Vlaamse regering wil ervoor zorgen dat niemand wordt uitgesloten in de digitale transformatie. Daarom worden er extra middelen vrijgemaakt voor digitale loketten zoals Mijn Burgerprofiel, waarmee burgers op elk moment toegang krijgen tot overheidsdiensten. Er wordt ook geïnvesteerd in initiatieven zoals digibanken, om mensen zonder digitale vaardigheden te ondersteunen en digitaal weerbaar te maken.
     
  • Het Vlaams Datanutsbedrijf Athumi is opgericht om burgers en bedrijven meer controle te geven over hun eigen gegevens. Dit innovatieve initiatief plaatst Vlaanderen op de voorgrond van datatoepassingen, waarbij het streven naar strategische autonomie in het beheer van data een belangrijke pijler vormt. Burgers kunnen hiermee zelf beslissen hoe hun gegevens worden gebruikt, wat zorgt voor meer vertrouwen en transparantie in de digitale samenleving.

 

Conclusie

De nieuwe Vlaamse regering wil dus innovatie en digitalisering omarmen met een breed scala aan maatregelen die zowel de overheid, het bedrijfsleven als de maatschappij ten goede komen. Door een gezamenlijke strategie te hanteren, wordt de digitale transformatie versneld, met bijzondere aandacht voor cyberveiligheid, technologische vooruitgang – zoals AI - en het betrekken van alle burgers in deze nieuwe, digitale realiteit.

 

Met deze vernieuwing zet Vlaanderen zich steviger op de kaart als een vooruitstrevende regio die innovatie omarmt, waarbij iedereen toegang krijgt tot de voordelen van de digitale transformatie maar vooral vanuit een interbestuurlijk samenwerkingsverband!