Nieuwste posts

07/12/2017 16:09 → Forum: Algemene onderwerpen » Topic: Verwerking persoonlijke gegevens minderjarigen

Avatar
Posts
1
Organisaties
OCMW Oudenaarde
Beste,

Ik stel me de vraag hoe je als verwerker correct moet omgaan met persoonsgegevens van kinderen (verstrekt door de ouders) op het moment dat die kinderen meerderjarig worden.
De toelatingen,  gegeven door de ouders kunnen afwijken met die van de jongere op het moment deze laatste meerderjarig word.
Dient men dan een nieuwe gebruiksovereenkomst te bekomen ?

Wie heeft daarmee ervaring ?

Thierry De Wachter Informatieveiligheidsconsulent OCMW & Stadsbestuur Oudenaarde

06/12/2017 11:55 → Forum: Informatieveiligheid » Topic: Controle op superusers en ict partner

Jeroen Goudeseune V-ICT-OR Lid
Avatar
Posts
27
Organisaties
Stadsbestuur Ieper
Een zeer interessante vraag. Het is soms een strijd tussen IT en leverancier om bepaalde zaken af te kunnen dwingen. Wij staan absoluut ook nog niet waar we zouden willen.Een aantal jaren terug hebben we sterk ingezet op segmentatie van applicaties, dwz: Iedere leverancier trachten we zijn eigen VLAN te geven. Als er nood is aan bvb SQL server, dan krijgen ze hun eigen SQL Server.  (SQL Express is vaak goed genoeg). Leveranciers zijn dan soms server-admin.Vanuit de Firewall kunnen we toegang geven aan een leverancier tot die vlan/zijn eigen server via Webportaal (HTML5 RDP bvb) of SSL VPN Tunnel. Is op basis van Active Directory-credentials.  Zo hebben we een redelijke scheiding/oplossing, maar het kan zeker nog wat beter. Bvb Sessie logging, notificaties wanneer leveranciers aanmelden, het kunnen afdwingen van bepaalde mogelijkheden of betere alternatieven voor teamviewer-achtige toepassingen. Ze bestaan, maar we hebben het nog niet.  Bvb https://www.screenconnect.com/Remote-Access-Solutions

En onze antivirus geeft nog altijd waarschuwingen bij remote-support oplossingen van sommige softwarehuizen... Misschien kan een "code of conduct" met standaard oplossing vanuit V-ICT-OR in samenwerking met de voornaamste leveranciers een interessante piste zijn?

05/12/2017 15:12 → Forum: Informatieveiligheid » Topic: Controle op superusers en ict partner

Avatar
Posts
1
Organisaties
Limburg.Net Ov CVBA
Wij zijn momenteel bezig met een doorlichting van gebruikersrechten omdat door de jaren heen wat te soepel is omgegaan met verlenen van machtigingen in sleutelapplicaties. Wij willen uiteindelijk nog slechts 2 'superusers' overhouden die het hoogste machtigingniveau in de organisatie hebben. Ik stel mij nu de vraag hoe wij controle kunnen uitoefenen op deze superusers? Hoe pakken andere besturen dit aan? Oefenen jullie ook controle uit op de gebruikersrechten van ict partners en hoe kan die controle praktisch uitgevoerd worden?
Mvg, Katleen

22/11/2017 11:03 → Forum: Algemene onderwerpen » Topic: Opmaak lastenboek

Tanja Van Tuyn V-ICT-OR Lid
Avatar
Posts
8
Organisaties
Gemeentebestuur Boechout
Beste,

We zijn op zoek naar een firma die ons kan helpen bij het opstellen van enkele lastenboeken (vernieuwing switches en vernieuwing printcontract).
Het is vooral voor het opstellen van de technische specificaties dat we hulp nodig hebben.

Met welke firma's hebben jullie goede ervaringen? Ik hoor het graag.

Alvast bedankt voor jullie hulp.

Met vriendelijke groet,

Tanja Van Tuyn
Diensthoofd ICT
Gemeente Boechout

22/11/2017 09:30 → Forum: Algemene onderwerpen » Topic: Universele docking-station

Avatar
Posts
1
Organisaties
Gemeentebestuur Lochristi
Hey Sven, Ik heb het even opgezocht het is een Targus Docking USB 3.0 (type ACP71EUZA). Kostte ongeveer 160 euro exc. Dit type maakt het ook mogelijk om je laptop op te laden en er zit een hele reeks aan adapter stukjes bij om op verschillende merken en types van laptops te kunnen aansluiten.

21/11/2017 16:21 → Forum: Algemene onderwerpen » Topic: Universele docking-station

Hans Van Mingeroet V-ICT-OR Lid
Avatar
Posts
85
Organisaties
Gemeentebestuur Destelbergen
Dag Sven, ik had in Destelbergen een tweetal dergelijke toestellen aangekocht bij wijze van test. Ik zal het type eens opzoeken.

02/11/2017 11:56 → Forum: Algemene onderwerpen » Topic: Universele docking-station

Sven Mertens V-ICT-OR Lid
Avatar
Posts
3
Organisaties
Stadsbestuur Halle
Dag collega's,

Heeft er iemand ervaring met universele docking stations die (liefst via USB) voor gelijk welk toestel kunnen gebruikt worden?
Liefst ook een model waarmee de batterij van het eindtoestel niet dient gebruikt te worden eens aangesloten op de docking.

Alvast bedankt

25/10/2017 09:57 → Forum: Informatieveiligheid » Topic: Standaard dataclassificatie voor generieke gemeentelijke diensten/producten ?

Dieter Bulcke V-ICT-OR Lid
Avatar
Posts
12
Organisaties
OCMW Ieper en Stadsbestuur Ieper
Dienstverlening is in alle gemeenten nagenoeg dezelfde (=PDC).

Je zou dan ook kunnen stellen dat de classificatieniveaus (voor beschikbaarheid, vertrouwelijkheid en integriteit) in kader van informatieveiligheid in alle gemeenten dezelfde zijn.
In Nederland werden die gestandaardiseerd. Niet per product/dienst, maar processen gegroepeerd (zie https://www.ibdgemeenten.nl/wp-content/uploads/2016/05/16-0527-Handreiking-Dataclassificatie-v1.6.pdf pagina 18).

Nederlands model kunnen we wellicht niet helemaal overnemen (andere bevoegdheden voor lokale besturen, andere regelgeving ?).
Heeft iemand dit al bij in Vlaanderen gedaan ? Hetzij op niveau van product/dienst, hetzij gegroepeerd ?

M.a.w. wij zijn op zoek naar een "dataclassificatie van generieke processen".

19/10/2017 10:12 → Forum: Besturingssystemen » Topic: Windows10

Rob Beirens V-ICT-OR Lid
Avatar
Posts
2
Organisaties
OCMW Herenthout en Gemeentebestuur Herenthout
Na 3 dagen "alles" geprobeerd te hebben heb ik voorlopig mijn poging opgegeven om de biobox aan de praat te krijgen op Windows 10. Alles werkt behalve de cogent vingerafdrukscanner. Soms stond hij wel in het groen, maar na een herstart stond hij daarna weer in het rood... niet betrouwbaar dus.

Op de Belpic helpdesk wisten ze mij te vertellen dat het een gekend probleem was bij Windows 10 toestellen met een UEFI-bios. Ze zouden aan een fix werken met als voorlopige deadline november.

De vraag is nu natuurlijk als ze die deadline zullen halen... ik vrees een beetje dat een downgrade naar Windows 7 mijn beste optie is op dit moment.

21/09/2017 08:43 → Forum: Informatieveiligheid » Topic: Policy rond camerabewaking

Hendrik Van Haele V-ICT-OR Lid
Avatar
Posts
2
Organisaties
Stadsbestuur Eeklo
merci Luc!

12/09/2017 16:34 → Forum: Informatieveiligheid » Topic: Policy rond camerabewaking

Avatar
Posts
27
Organisaties
Gemeentebestuur Rijkevorsel
Een directe afsprakennota of policy heb ik niet, maar je kan al heel wat info vinden op de website van de privacy commissie.
https://www.privacycommission.be/nl/cameras

Veel hangt af van de plaats die je wenst te filmen en het doel. Is het openbaar domein (vermoedelijk) of niet, film je op de werkvloer, ...
Afhankelijk daarvan zal je al dan niet advies moeten hebben van de korpschef en gemeenteraad, moet je het personeel inlichten, ...
Voor opslag van beelden geldt dat ze max 30 dagen mogen worden bewaart tenzij er gegronde redenen zijn om ze langer te bewaren (vraag politie,...)

Mvg
   Luc

04/09/2017 11:09 → Forum: Informatieveiligheid » Topic: Policy rond camerabewaking

Hendrik Van Haele V-ICT-OR Lid
Avatar
Posts
2
Organisaties
Stadsbestuur Eeklo
Collega's,

heeft er iemand van jullie een policy of afsprakennota in voege rond het opslaan en bekijken van camerabeelden? Ik ben op zoek naar zaken als opnametijden, duur van bijhouden van de beelden, wie mag de beelden opvragen (vier ogen principe?) e.d.m.

Alvast bedankt!

31/08/2017 12:35 → Forum: Algemene onderwerpen » Topic: Apps in Windows 10

Leander Quintelier V-ICT-OR Lid
Avatar
Posts
1
Organisaties
OCMW Temse
Dag Koen,

Wij gebruiken een scriptje RemoveApps.ps1 van Michael Niehaus met een lijst van de apps die we wensen te verwijderen tijdens de Windows setup.
Het kan ook op een live installatie uitgevoerd worden maar dan moet je wel zeker zijn dat er nog niemand op heeft aangemeld want aps die al per gebruiker toegevoegd werden kunnen niet meer verwijderd worden. Ik heb het ook wat aangepast om apps van het type framework uit te sluiten want we hadden initieel het probleem dat de Windows Store app niet meer werkte door onderbrekende onderdelen.  Op deze manier zijn de apps voor alle nieuwe users dezelfde.
Daarnaast gebruiken we tijdens setup ook het powershell commando Import-StartLayout -LayoutPath $PSScriptRoot\startLayout.xml -MountPath $env:SystemDrive\ met een eerder geëxporteerde startlayout.xml om het startmenu van alle overbodige apps te ontdoen. Eigenlijk laten we alleen Edge staan in het startmenu.

Als je wil stuur je mij maar een mailtje voor de bronbestanden of wat extra uitleg indien nodig.

30/08/2017 09:54 → Forum: Algemene onderwerpen » Topic: Belpic en Java-versie

Bjorn Claes V-ICT-OR Lid
Avatar
Posts
24
Organisaties
Gemeentebestuur Balen
We zijn ondertussen twee jaar verder. Ik heb onlangs nog eens geprobeerd met de release van V25, maar als je naar 1.8 gaat krijg je weer een foutmelding als je Belpic opent. Iemand enig idee of het ooit nog komt?

30/08/2017 09:34 → Forum: Algemene onderwerpen » Topic: Belpic en Belpas

Bjorn Claes V-ICT-OR Lid
Avatar
Posts
24
Organisaties
Gemeentebestuur Balen
Ik hoop dat je dit ondertussen opgelost hebt. Bij ons heeft deze combinatie nooit problemen opgeleverd.

30/08/2017 09:33 → Forum: Algemene onderwerpen » Topic: Apps in Windows 10

Bjorn Claes V-ICT-OR Lid
Avatar
Posts
24
Organisaties
Gemeentebestuur Balen
We zitten sinds vorig jaar mei volledig op W10. De standaard W10 apps laten we gewoon geïnstalleerd. De meeste zetten we wel manueel onzichtbaar. Maar bvb Edge zou ik zeker niet proberen te verwijderen. Die ga je op termijn toch zeker nodig hebben.

26/07/2017 14:18 → Forum: Algemene onderwerpen » Topic: Apps in Windows 10

Koen Demarest V-ICT-OR Lid
Avatar
Posts
8
Organisaties
Gemeentebestuur Laarne
Hallo,

De eerste Windows 10 pc's hebben hier in onze diensten ook hun intrede gedaan, echter komt dit met een hoop voorgeinstalleerde 'apps' die ik helemaal niet wil (ZuneMusic, BingWeather, BingNews,... ) noem maar op. Sommigen kun je niet, of toch niet zonder zwaar hacken vewijderen zoals Cortana en Edge.

Deze apps zitten blijkbaar in een centrale appstore op de PC zelf, en elke gebruiker die zich op de pc aanmeldt krijgt dus deze apps geinstalleerd.

Je kan via Powershell deze apps wel verwijderen, maar dat is per gebruiker die aangemeld is. Je kan deze blijkbaar ook uit de deze centrale store verwijderen zodat ze niet  meer geinstalleerd worden, maar mij lukt dat (voorlopig) niet. Ze blijven terug komen bij nieuwe gebruikers.

Los daar van: wat is jullie benadering met deze apps? Laten staan? Verwijderen? Verbergen?

28/06/2017 09:29 → Forum: Algemene onderwerpen » Topic: Software Groenbeheer

Annick Vermeir V-ICT-OR Lid
Avatar
Posts
12
Organisaties
Gemeentebestuur Berlare
Voor het groenbeheer zijn we op zoek naar een software pakket die ook een logische link met de gis inventarisatie maakt.
Via de beheerstoepassing wensen we ook onze gis inventarisatie up to date te houden. cfr vergunningenregister
Ervaring?

28/06/2017 09:17 → Forum: Diverse » Topic: Software groenbeheer

Annick Vermeir V-ICT-OR Lid
Avatar
Posts
12
Organisaties
Gemeentebestuur Berlare
Voor het groenbeheer zijn we op zoek naar een software pakket die ook een logische link met de gis inventarisatie maakt.
Via de beheerstoepassing wensen we ook onze gis inventarisatie up to date te houden. cfr. vergunningenregister.
Welke toepassing kan hiervoor gebruikt worden?

13/06/2017 11:04 → Forum: Diverse » Topic: PDQ Deploy voor eid middleware (en andere)

Kevin Budts V-ICT-OR Lid
Avatar
Posts
1
Organisaties
Gemeentebestuur Kapellen
Op: https://eid.belgium.be/nl
naar downloads -> downloads voor andere besturingssytsemen -> onderaan in tekst de 32 of 64bit versie voor systeembeheerders downloaden.

Dit is een MSI instalatiebestand en als je deze gaat gebruiken binnen PDQ hoef je dus ook niets mee te geven (buiten eventueel een niet standaard locatie van het instalatielogboek) sinds hij zelf standaard al silent en norestart bij elk MSI pakket meegeeft.

Voor digitaal tekenplatform staan ze inderdaad mooi beschreven in de documentatie en gebruik ik de parameters "/VERYSILENT /NORESTART"