Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

OCMW Edegem - Bruno Wijns

10/01/2011

Bruno Wijns  (2007)

 

Edegem is de zevende leukste gemeente om in te wonen. Dat blijkt althans uit de resultaten van de socio-economische enquête van 2001, waarin werd gepeild naar de tevredenheid over de directe woonomgeving. (Bron: Gazet Van Antwerpen)

We gingen op bezoek bij Bruno Wijns. Systeembeheerder in het OCMW. Bruno woont niet alleen in Edegem, hij werkt er ook. Meer bepaald in het OCMW.

  • Klopt die enquete Bruno?

Zeker weten! Ik woon al geruime tijd in Edegem en 't is hier best leuk. Het feit dat ik hier dan ook nog mag werken zorgt er voor dat ik het echt wel getroffen heb. Elke morgen wandelen naar je werk heeft wel wat!

  • Je bent niet meer piepjong en toch werk je nog maar pas voor het OCMW. Hoe kan dat?

Ik heb een carrière in de privé sector van 35 jaar achter de rug en heb de overstap gemaakt naar de openbare dienst omdat de kwaliteit van het leven heel belangrijk is. In de privé is streven een hoofddoel, en in deze job kan ik mij meer bezighouden met kwaliteit.

Daarnaast is een job in eigen gemeente, op 1,3 km van mijn huis beter dan wat ook. Brusselse file ellende heb ik te veel meegemaakt. Er is nu meer tijd om met het werk bezig te zijn en ik kom niet gestresseerd aan uit een file die tegen 30 km per uur vordert. Zo een job aanbieding kom je maar 1 keer in je leven tegen, dus was de keuze snel gemaakt.

  • Je hebt veel ervaring in de privésector; wat is nu eigenlijk het verschil. Klopten de mythes die er verteld werden rond de openbare dienst?

Helemaal niet. Het verhaal van de ambtenaar is wel heel iets anders dan wat iedereen hoort. Er wordt op een andere manier gewerkt, maar zeker niet minder intens en productief. Volgens mij is er een hele omwenteling aan de gang en is de openbare sector de privé aan het inhalen op het vlak van IT en human resources. Het fenomeen dat er niet met dezelfde budgetten gewerkt wordt, noodzaakt ons om constructief voor oplossingen te zorgen, maar dat is zeker niet slecht.

  • Je werd vrij snel lid van V-ICT-OR, hoe stond je bestuur hiertegen?

Toen ik de functie van IT verantwoordelijke begon, was deze nog niet ingevuld en volledig uitbesteed. Ik ben alleen van nul gestart en mijn bestuur zag onmiddellijk de noodzaak van background informatie die ik bij V-ICT-OR vind. In ons bestuur is ondersteuning van beroepsverenigingen aanvaard: samen weet je meer.

  • Aan dit OCMW is een vrij groot rustoord verbonden, heb je specifieke plannen om ook daar wat te doen aan ICT?

Nu, in dat rustoord is de administratie volledig geïnformatiseerd. Da's logisch. De volgende stap is uiteraard dat ook de bewoners toegang krijgen tot internet en dergelijke. Er is immers een generatie op komst die dat gewoon verwacht. Er zijn grote plannen voor nieuwbouw, wel als dat gerealiseerd is zal het netwerk komen tot in de kamers van de bewoners.

  • De laatste tijd is er heel veel te doen geweest rond de kruispuntbank. Heel wat OCMW's hebben moeilijkheden om dit project tot een goed eind te brengen; hoe zit het bij jou?

De kruispuntbank in ons OCMW werkt alhoewel er langs de zijde van de kruispuntbank zelf er nog wat werk aan de winkel is.

  • Dank je wel Bruno, wil je tot slot nog wat kwijt aan onze lezers?

Ik ben best tevreden in mijn functie en zie de evolutie van de informatica in de openbare dienst verder positief evolueren tot ieders voordeel in gebruik. Aan V-ICT-OR wil ik zeggen doe zo verder en voor mijn part mogen er meer workshops en gezamenlijke projecten opgezet worden.