WASCO - Webs & Apps Standaarden voor de Converserende Overheid

WASCO (krijtjes)Tijden veranderen, ook voor de overheid. Het beeld van grijze kantoren met groen meubilair is gelukkig enkel nog een vage herinnering. De computer heeft zijn intrede gedaan en werd in de tussentijd verbonden via het Internet. We leerden een nieuwe term kennen: ‘online’.

Vandaag zijn er weer heel wat nieuwe termen bijgekomen: mobile, social media, Smart-devices, tablets, … noem maar op. Ook de (lokale) overheden moeten mee in deze digitale revolutie.

Het WASCO-project wil daar een sturende factor in worden. Door middel van een concrete aanpak met een goed onderbouwde theoretische basis, willen wij als Vlaamse ICT Organisatie een pakket samenstellen dat in het dagelijkse werken van de diensten kan worden opgenomen. Het uitschrijven van een concept met functionele analyse en de ontwikkeling van templates voor een generische website en app zullen als resultaat naar voren komen.

Om een beroep te kunnen doen op een goede, éénvormige doorstroom van gegevens binnen de organisatie bouwen we verder op de resultaten die vandaag uit het project OSLO voortvloeien.

 

Een concreet voorbeeld: 

Loket sportkampenElk jaar loopt het in onze gemeente storm voor de inschrijvingen van de sportkampen. Ouders noteren het een jaar op voorhand in hun agenda, kinderen spreken via Facebook af om samen te gaan en de gemeentelijke diensten zetten zich, samen met de leveranciers, schrap voor de toeloop.

En toch… loopt het vaak mis. Of zijn er die gemiste kansen.

Hoe leg je aan je kind uit dat je net te laat was omdat het IT-systeem de mist in ging? Of hoe jammer is het dat kinderen niet van elkaar kunnen zien wie al ingeschreven is? Was die betaling misschien niet beter online gebeurd zodat er geen reservaties bij waren die uiteindelijk niet doorgingen? Hadden we als gemeente hier niet een beetje city-marketing kunnen instoppen? Of gewoon het interne proces sterker vereenvoudigd in plaats van alles meermaals over te typen? Veel vragen…

 

Zo een ‘probleem’ kan via een standaard worden vereenvoudigd of opgelost. WASCO zal samen met de deelnemende organisaties zowel de processen als de daarbij horende technologie in kaart brengen. De overheden kunnen dan hun keuze afstemmen op hun eigen interne werking.