Vacature - Gemeente Heusden-Zolder zoekt verantwoordelijke ICT

21/10/2011     Vacature         4458     0

Het gemeentebestuur van Heusden-Zolder gaat over tot aanwerving en de aanleg van een wervingsreserve voor de functie van dienstverantwoordelijke ICT.

Situering van de functie: De gemeente en het OCMW van Heusden-Zolder hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten op het vlak van het beheer van hun ICT-infrastructuur. Samen met 3 gedreven ICT-collega’s vertaal je de ICT-noden van de eigen dienst en van alle gemeentelijke en OCMW-diensten actief door het ontwikkelen, optimaliseren en uitwerken van verschillende ICT-projecten, dit zowel hardwarematig als softwarematig. 
Je ondersteunt de medewerkers van de gemeente en het OCMW in hun dagelijkse werking en zet mee de lijnen uit van het informatiebeleid. Een belangrijke actieterrein is de invoering van het net opgestarte dossierbeheersysteem. Heusden-Zolder wenst in de nabije toekomst ook belangrijke stappen te zetten op het vlak van e-government.

Kwalificaties: Je beschikt over een bachelordiploma (of daarmee gelijkgesteld) in één van de volgende vakgebieden: handelswetenschappen en bedrijfskunde – industriële wetenschappen en technologie en nautische wetenschappen.  Je kan minimaal 6 jaar relevante beroepservaring voorleggen.  Je combineert goede communicatieve vaardigheden en leidinggevende kwaliteiten met een degelijke informaticakennis.

Wij bieden: Een contract van onbepaalde duur - een verloning op niveau B4-B5 – beroepsrelevante ervaring kan tot 15 jaar geldelijk gevalideerd worden – maaltijdcheques  - een hospitalisatieverzekering – een aanvullend pensioenstelsel – tussenkomst in kosten openbaar vervoer – fietsvergoeding.  Voor deze functie wordt bovendien een wervingsreserve aangelegd voor de duur van 2 jaar.

Voor meer informatie over de inhoud van de functie kan je terecht bij de heer Eddy Ramaekers op het telefoonnummer 011 80 82 36 of via mail eddy.ramaekers@heusden-zolder.be. Voor meer informatie over de selectieprocedure kan je terecht bij mevrouw Nancy Vanzeer op het telefoonnummer 011 80 82 60 of via mail nancy.vanzeer@heusden-zolder.be.

Je kan je kandidaat stellen door een sollicitatiebrief met een curriculum vitae en een kopie van je diploma te sturen naar het College van burgemeester en schepenen, Heldenplein 1 te 3550 Heusden-Zolder.  Je kan dit ook binnenbrengen bij de dienst personeel tijdens de openingsuren van het gemeentehuis of je kan mailen naar nancy.vanzeer@heusden-zolder.be.  De uiterste sollicitatiedatum is 3 november 2011. De datum op de poststempel of de datum van de mail zijn bepalend.

Dit vacaturebericht is ook te lezen op de website van de gemeente Heusden-Zolder: http://www.heusden-zolder.be/nieuwsdetail.aspx?id=1494.

Deel deze post:

Reacties (0)

Een reactie toevoegen:

Log in om een reactie te plaatsen, of klik hier om u te registreren!