Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Sokaris - digitale aangifte overlijden

Terugblik

In 2017 werd in samenwerking met Pontes* en Starfisk* Osiris opgericht. Door de aangifte van overlijden te digitaliseren hoefde de begrafenisondernemer niet langer onmiddellijk langs te gaan in het gemeentehuis met fysieke documenten. Daarnaast stonden lokale besturen en uitvaartondernemers direct in contact met elkaar via het OSIRIS-webplatform. Concreet betekende dit voor u gebruiksgemak, tijdswinst en een efficiëntere communicatie tussen uitvaartondernemers, crematoria en gemeente-/stadsbestuur.

Bij de opstart van Osiris werden verschillende fasen voorzien om het project uit te breiden en extra functionaliteiten toe te voegen. In praktijk is het echter bij de basisversie gebleven. Eerder dit jaar werd de samenwerking tussen V-ICT-OR en Pontes - Starfisk beëindigd.

De toenmalige ambities die we hadden leven echter nog sterk bij V-ICT-OR. Daarom lanceerden we op 5 juli een nieuw platform. We wensen van dit platform een Gov2Gov verhaal te maken door rechtstreeks de uitvaartsector, de Vlaamse overheid en de lokale besturen te betrekken.

*Pontes is het intergemeentelijk samenwerkingsverband dat de crematoria van Wilrijk, Turnhout en Lommel beheert
*Starfisk is een softwareontwikkelaar

Concept

Het SOKARIS-webplatform doet beroep op het Kennisplatform voor Lokale Overheden (EFRO 2008-2012) dat zal gebruikt worden om de uitvaartondernemers en de gemeenten correct te ondersteunen. Een krachtig hulpmiddel dat lokale besturen en uitvaartondernemingen ook in staat stelt aangiftes van overlijdens op digitale wijze te verwerken en akten/toelatingen te ontvangen. Verder faciliteert deze nieuwe manier van werken de uitwisseling van gegevens en documenten rond overlijdens door deze op 1 plaats te centraliseren.

Doelgroep

SOKARIS is bestemd voor lokale besturen en uitvaartondernemers.

Meerwaarde

Door de aangifte van overlijden te digitaliseren hoeft de uitvaartondernemer niet langer onmiddellijk langs te komen in het gemeentehuis met fysieke documenten. Daarnaast staan lokale besturen en uitvaartondernemers direct in contact met elkaar via het SOKARIS-webplatform. Concreet betekent dit voor u gebruiksgemak, tijdswinst en een efficiëntere communicatie tussen uitvaartondernemers en gemeente-/stadsbestuur.

Fase 1

Vanaf 5 juli is het nieuwe platform Sokaris beschikbaar zijn met alle functionaliteiten zoals gekend van het oude Osiris platform om de digitale aangifte te kunnen blijven faciliteren. Jullie kunnen zich gratis registreren via https://sokaris.be/

Fase 2

We blijven niet stilzitten en plannen voor de volgende mijlpaal, einde Q3/2021 om een integratie te hebben met verschillende bouwstenen van de bovenlokale (Vlaamse en federale) overheden: ACM/IDM voor de identificatie en authenticatie (aanmelden via Itsme of eID wordt mogelijk), het Dossier informatiesysteem (DOSIS) om van elk dossier de status te kunnen opvolgen in de eBox, geïntegreerd in het e-loket ondernemers van het Agentschap Innoverenen Ondernemen (VLAIO). https://www.e-loketondernemers.be/

Fase 3

Verdere optimalisatie van het platform en het proces samen met de uitvaartsector en de Vlaamse overheid binnen de huidige regelgeving. Deze denktank krijgt momenteel vorm en denkt na rond koppelingen met e-Health om de input van de dokters ook digitaal te registreren. Hierbij denken we aan de complete digitalisering van het traject vanaf het ondertekenen door de arts van het overlijden, tot en met de stromen opgestart door de uitvaartondernemers.

Prijs

Lokale besturen kunnen kostenloos gebruik maken van Sokaris om overlijdensaangiftes te ontvangen.

Uitvaartondernemers betalen €10 per aangiftedossier. Hierdoor kunnen we de werking van het platform en de opvolging van dit project blijven voorzien, we lobbyen maximaal om dit project onder subsidievorm gratis te maken voor de ondernemers.

Start!

U kan te allen tijde starten met SOKARIS. Registreren kan op de startpagina: https://sokaris.be/ 

Raadpleeg hier de handleiding voor lokale besturen.

Raadpleeg hier de handleiding voor uitvaartondernemers.

Contact

Contacteer ons door te mailen naar sokaris@v-ict-or.be