18 feb komt V-ICT-OR aan de Vlaamse overheid uitleg geven over aanpak begrippenkaders voor overheden. ZIe agenda !

Om burgers en bedrijven beter van dienst te zijn, moet die overheid dan ook werk maken van een geïntegreerde en organisatie brede elektronische dienstverlening. Dat is echter geen makkelijke klus. De diverse informaticasystemen werden onafhankelijk van elkaar ontwikkeld en begrijpen elkaar hierdoor niet.

De sleutel zit hem dan ook in het evolueren naar standaardisatie van data. Wanneer dit bereikt wordt kunnen toepassingen makkelijker gegevens uit wisselen en bereikt men hierdoor automatisch een hogere efficiëntie. Dan kan het telkens bevragen van burgers en bedrijven, over gegevens die men eigenlijk al heeft, tot het verleden behoren. Het evolueren naar een zekere eenvormigheid in datastructuren bereikt men via consensus met de industrie en het stimuleren van een open forum voor discussie.

Met dit project wil de Vlaamse ICT Organisatie dé datastandaard ontwikkelen voor lokale besturen. Bij de eerste fase van dit project, de zgn. inventarisatiefase worden de bestaande authentieke gegevensbronnen en veelgebruikte datamodellen, waarmee lokale overheden momenteel werken, geïnventariseerd. Dit gebeurt in werkgroepen. Hierin zitten zowel de verschillende belanghebbende uit de lokale besturen, de Vlaamse overheid, federale overheid en diverse consortiumpartners. Het resultaat geeft een overzicht van de verschillende problemen m.b.t. gegevensintegratie en toepassing van authentieke bronnen en hun impact op de werking van lokale besturen.

Het kernprobleem situeert zich op het niveau van de kern data m.b.t. personen, organisaties en adressen. De datastandaard focust zich dan ook op deze entiteiten. Standaardisatie moet het in de toekomst mogelijk maken om gegevens uit te wisselen tussen verschillende toepassingen (binnen en buiten de lokale besturen).


In deze toelichting situeren we het project OSLO en het belang voor lokale overheden. In deze workshop kijken we eveneens onder de motorkap van de lokale besturen: we lichten de problemen en opportuniteiten m.b.t. integratie en authentieke bronnen toe, en schetsen hoe de OSLO-datastandaard een oplossing kan bieden.

Een vergelijkbare formele specificatie werd reeds ontwikkeld door ISA. ISA staat voor Interoperability Solutions for European Public Administrations Programme en heeft als doel elektronische gegevensuitwisseling tussen publieke diensten in Europese landen. OSLO is een uitbreiding (extentie) op de Europese standaard. De OSLO standaard is meer grannulair en houd rekening met kruispuntsystemen van de centrale overheden (Vlaams en Federaal). Daarom kan OSLO mogelijk ook een goede basis zijn binnen de Vlaamse Overheid. Stof voor discussie…