Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Oplossingscatalogus

Terugblik

Vrijdag 15 april 2016 luidde de start in van de softwarecatalogus van V-ICT-OR, dit project werd opgestart in het kader van Vlaanderen Radicaal Digitaal (VRD), een samenwerkingsverband met de Vlaamse Overheid en VVSG.

De opzet was de creatie van een tool die de werking van onze leden uit de publieke sector integraal in kaart bracht:

 • welke referentiecomponenten deze bezit
 • welke oplossingen de organisatie daarvoor hanteert
 • welke standaarden er gelden voor die componenten
 • en de verhouding oplossingen-referentiecomponenten.

Concept

Net zoals de softwarecatalogus toont de oplossingscatalogus het overzicht van de toepassingen binnen een organisatie uit de publieke sector.

Alles is gebaseerd op input: hoe meer input er komt van organisaties (referentiecomponenten, oplossingen, waarderingen), des te accurater het beeld dat de tool schetst. Hoe meer input u in de tool steekt, des te beter uw zicht op de werking van uw organisatie.

1/
V-ICT-OR raadt softwareleveranciers aan om zich aan te melden op de tool. Het is een belangrijk kanaal voor organisaties om met uw software in contact komen, en door er actief over te communiceren en uw software te waarderen komt uw bedrijf in de kijker te staan. 

2/
Organisaties uit de publieke sector hebben hier dan weer baat bij omdat zij een totaaloverzicht bekomen van alle mogelijke oplossingen per softwareleverancier. De oplossingscatalogus ondersteunt die organisaties bij informatiegerelateerde vraagstukken (ik heb een nood (= referentiecomponent), welke software plaats ik daar tegenover (= oplossing)?).

De tool geeft een totaalbeeld van het applicatieportfolio van de organisatie binnen de referentiearchitectuur van de Vlaamse Virtuele Gemeente (VlaVirGem).

Doelgroep

Elke organisatie uit de publieke sector. Ook softwareleveranciers kunnen er gebruik van maken.

Meerwaarde

De meerwaarde is groot. U kunt de volgende zaken doen in de oplossingscatalogus:

 • een CSV-export bekomen van uw gebruikte oplossingen;
 • nieuwe oplossingen ontdekken voor bestaande noden binnen uw gemeente;
 • bekijken welke oplossingen andere organisaties gebruiken;
 • bekijken welke oplossingen VlaVirGem als modelgemeente hanteert;
 • oplossingen een score geven om zo uw waardering aan andere organisaties kenbaar te maken;
 • inzicht bekomen in welke oplossingen u gebruikt om een of meerdere referentiecomponenten invulling te geven;
 • een referentieplaat bekomen met alle referentiecomponenten voor uw organisatie, alfabetisch en per thema gerangschikt. De referentiecomponenten waarvoor uw organisatie een oplossing gebruikt zijn groen ingekleurd. Zo hebt u een handig overzicht van de referentiecomponenten waar reeds een oplossing voor bestaat en diegene waarvoor u nog een oplossing voor moet zoeken (= blauw).

Prijs

Het gebruik van de oplossingencatalogus is volledig gratis.

Start!

Momenteel heeft iedereen met een V-ICT-OR account toegang tot de oplossingscatalogus. Nog geen V-ICT-OR account? Registreer u dan op www.v-ict-or.be. Mochten er toch toegangsproblemen optreden, gelieve ons dit dan te melden via oplossingscatalogus@v-ict-or.be