Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Over ons

Missie (doelstellingen)
V-ICT-OR vzw heeft vijf centrale doelstellingen bepaald:
1

De vereniging wil de deskundigheid in het vakgebied ICT ontwikkelen en bevorderen, om zo de professionalisering van ICT-beroepsmensen en -verantwoordelijken op elk niveau in de lokale overheid te ondersteunen.

2

Zij wil dienstverlening en belangenbehartiging in ruime zin organiseren voor allen die professioneel bij het ICT-beleid op het lokale overheidsniveau betrokken zijn. Centraal staat het vergroten van het maatschappelijk belang van ICT, de inzet om meer efficiëntie en effectiviteit te bereiken.

3

Zij wil een netwerk en forum vormen voor ontmoeting en uitwisseling tussen allen die op het terrein van ICT op het lokale overheidsniveau actief zijn.

4

Zij wil in de eerste plaats een platform bieden om ICT-verantwoordelijken op het lokale overheidsniveau bij elkaar te brengen. Op die wijze wil ze de drempel voor onderlinge samenwerking en synergie gevoelig verlagen. Niettemin wenst de vereniging ook op te treden als motor om de samenwerking tussen de verschillende andere overheidsniveaus te ondersteunen. Vanuit een klantgerichte opstelling is het immers essentieel dat de verschillende overheidsniveaus en dus ook hun ICT-verantwoordelijken de handen in elkaar slaan en gezamenlijk initiatieven inzake ICT-ontwikkelingen van de overheid nemen of toch minstens intensief meewerken aan ICT-ontwikkelingen die van een ander bestuursniveau uitgaan.

5

En ten slotte wil de vereniging ook functioneren als extern klankbord, het strategisch belang van ICT voor het lokale overheidsniveau aankaarten bij beleidsverantwoordelijken, collega's uit de eigen organisatie en op het publieke forum, en werken aan een mentaliteitsverandering en cultuur van open en behoorlijk bestuur door de juiste en voldoende ICT-investeringen in mensen en middelen.

Visie

Onze Vlaamse ICT Organisatie heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in een projectmatige uitwerking van bepaalde thema’s die leven op het lokale overheidsniveau.

Er werd vanuit het kenniscentrum een behoorlijke basis gelegd van samenwerkingsverbanden en bronnen waarop nu kan voortgebouwd worden.

De samengestelde visie naar de nabije toekomst toe focust zich dan ook voornamelijk op de volgende elementen:

  • de uitbouw van een ambtelijke stuurgroep die een collectieve visie creëert (niet louter ICT verantwoordelijken) over hoe automatiseringsprojecten en informatiesystemen binnen het lokale overheidsniveau worden uitgebouwd
  • de uitbouw van een competentiecentrum met een maximaal aantal betrokken vanuit de vrije markt rond de tafel
  • het sensibiliseren en eenduidig vertalen van de norm voor informatieveiligheid naar gemeenten toe, eenduidigheid in diezelfde normering omtrent de samenwerking tussen OCMW en gemeente
  • de mogelijkheden van een standaardisatie van een gemeentelijk datamodel (datawarehouse) maximaal gevoed uit en gekoppeld met authentieke gegevensbronnen te onderzoeken
  • het academisch aanvaarde mid-office concept ondersteunen een aandringen bij de marktspelers om dit op te nemen in hun concrete implementaties

Deze visie wensen wij maximaal door te voeren in samenwerking met onze collega beroepsfederaties en de Vlaamse overheid.

Raad van bestuur

De Raad van Bestuur is samengesteld uit het Directiecomité en volgende personen:

Eddy Van der Stock
Algemeen Directeur
Voorzitter V-ICT-OR vzw
Voorzitter LOLA npo
Hedwig Daineffe
Gemeente Tervuren
Directeur Marketing en Communicatie - V-ICT-OR vzw
Kris Gielen
Gemeente Sint-Pieters-Leeuw
Financieel Directeur V-ICT-OR vzw
Louis Massagé
Gemeente Dilbeek
Directeur Organisatie - V-ICT-OR vzw
Pascal D'Eer
Federale Politie
Directeur Informatiebescherming en privacy - V-ICT-OR vzw
Hendrik Van Haele
Stadsbestuur Eeklo
Directeur Enterprise Architectuur - V-ICT-OR vzw
Christine Blondeel
Gemeentebestuur Maldegem
William Botteldoorn
Gemeente Puurs
Bert Brugghemans
Brandweerzone Antwerpen
Dieter Bulcke
Stad Ieper
Koen Cleynhens
Digipolis Antwerpen
Kris De Meulenaere
Hugo De Pauw
Gemeentebestuur Bornem
Ivo Depoorter
V-ICT-OR
Peter De Ridder
Gemeentebestuur Londerzeel
Marc Goethals
Gemeente Evergem
Luc Hertmans
Gemeente Willebroek
David Hosse
Stad Halle
Jean Landrie
Adviseur voor het directiecomité
Dimitri Lefevre
Gemeentebestuur Knokke-Heist
Gwendoline Senecaut
Gemeentebestuur Middelkerke
Hans Van Mingeroet
Gemeente Berlare
Luc Velghe
Stad Kortrijk
Dirk Keuninckx
Stadsbestuur Diest
 
Directiecomité

Het Directiecomité zet de visie en de missie van de organisatie in samenspraak met de raad van bestuur uit. Vanuit het directiecomité wordt een voorzitter aangeduid die tevens gedelegeerd bestuurder is voor de organisatie. Het dagelijks bestuur zetelt tweewekelijks en houdt de financiën van de organisatie nauwlettend onder controle.

Eddy Van der Stock
Algemeen Directeur
Voorzitter
Hedwig Daineffe
Directeur Marketing en Communicatie
Kris Gielen
Financieel Directeur
Louis Massagé
Directeur Organisatie
Hendrik Van Haele
Directeur Enterprise Architectuur
Pascal D'Eer
Directeur Informatiebescherming en privacy
Kenniscentrum (dagelijkse werking)
Eddy Van der Stock
Strategie & coördinatie (CEO)
Johan Van der Waal
Chief Operations (COO)
Viviane Ysewijn
Management Assistente
Boekhouding
Elke Van Depoele
Marketing en Communicatie
Nathalie De Lausnay
Ondersteuning boekhouding
Andreas Nikolakopoulos
Projectmedewerker
Kenneth De Winter
Ontwikkelingen Kennisplatform voor Lokale Overheden
Louis Descheemaecker
Community Manager
Kennismedewerkers

Kennisdomein Infrastructuur en Connectiviteit

Frederik Baert
Rik Geerts

Kennisdomein Informatieveiligheid (security) en GDPR

Ivo Depoorter
Hendrik Van Haele
Kurt Penninck
Rik Geerts

Kennisdomein Human Resource Management

Carolien Temmerman

Kennisdomein Onderwijs

Louis Massagé
Kenneth De Winter

Kennisdomein Open Data

Thimo Thoeye

Kennisdomein internationale projecten

Hugo Kerschot

Projectwerking

Dieter De Kerpel
Louis Descheemaecker
Johan Van der Waal
Andreas Nikolakopoulos
Hugo Kerschot

Samenwerkingsverbanden

Luc Velghe
Paul Van der Cruyssen
Platinum partners
Gouden partners
Zilveren partners

C-Clear Partners maakt gebruik van de kracht van Dynamics 365, Office 365 en Power BI om een platform op te zetten met uitgebreide front-office en mid-office functionaliteiten ter ondersteuning van de digitale behoeften van de lokale besturen en hun burgers. Bovendien is dit een open platform dat eenvoudig te integreren is met verschillende back-office systemen. De belangrijkste componenten van dit platform zijn o.a. een burgerportaal, een modulair en configureerbaar zaak/dossier systeem, een krachtige process manager, postregistratie, een geïntegreerde productencatalogus, documentbeheer en vergaderbeheer.

CEVI nv Automatisering van overheidsdiensten

Cronos Groep is een diverse groep actief in meerdere innovatieve sectoren. Ze wil een katalysator zijn in het vertalen van wetenschappelijk onderzoek rond nieuwe technologieën naar zakelijke oplossingen toe.

D'M&S De ideale softwareoplossing voor een onderneming. Vlot geïntegreerd in de bestaande architectuur.

Infront specialist in kennis, ervaring en implementatie van Microsoft Dynamics CRM

OpenSesameICT ontwikkelde OpenIMS, de Enterprise Content Management (ECM) oplossing. Sterke troeven van ons platform zijn het documenbeheer, web content management en sociaal intranet. Daarnaast koppelen we met SugarCRM, ABBYY document capture en andere toepassingen. De focus ligt voor ons steeds op uw functionele noden, die we zo eenvoudig mogelijk maken in gebruik. De kracht van de eenvoud.”

Remmicom Automatisering van uw gemeente

Simac is een Europees bedrijf met onder andere een kernactiviteit in netwerk en systeemintegratie oplossingen. Onafhankelijkheid enerzijds, integratie anderzijds, is de sleutel tot het verschaffen van totaaloplossingen op maat van de klant.

Sopra Steria Benelux N.V. Trusted Transformation Partner

Xpertdoc Met XBmidoffice server biedt Convenso vooruitstrevende en schaalbare software-oplossingen voor de actuele uitdagingen van uw lokaal bestuur

Bronzen partners

2imagine is specialist in software oplossingen om marketing processes te optimaliseren. Middels onze sjabloon software kunnen medewerkers online samenwerken aan grafische documenten zonder specifieke vorming.
Deze oplossing wordt als een Cloud service aangeboden.

AXS GUARD biedt een all-in-one oplossing om uw bedrijfsnetwerk en bijhorende applicaties veilig en naadloos te verbinden met het internet. Onze oplossing kan eenvoudig worden geïntegreerd in elk netwerk en is zeer makkelijk te beheren. Bovendien is deze speciaal ontworpen met het oog op beveiligde site-to-site verbindingen, telewerk, sterke authenticatie, het detecteren en voorkomen van cyberaanvallen.

Apogado is an independent information technology company focusing on sustainable, future-proof integration

Awingu is a workspace aggregator that gives users secure access to corporate IT resources such as company applications and data.

B.A. The Linux Integrator

BLACK BOX Network Services nv Cabling; data & telephony; server room & data center; security and access control; wireless connections

Citymesh is een Belgisch erkend  BIPT-operator, gespecialiseerd in de uitbouw en onderhoud van draadloze datanetwerken (indoor en outdoor) en straalverbindingen. Sinds 2016 bezitten we een eigen private LTE frequentie (4G/5G). Hierdoor kunnen we een uiterst betrouwbare breedband communicatieoplossing uitwerken. In reeds heel wat steden en gemeenten hebben we een publiek outdoor wifinetwerk geïmplementeerd. Hiervoor maken we ook gebruik van ons zelf-ontwikkeld managementplatform, WiFiLAB.

Codabox Via CodaBox krijgt u als boekhouder of ondernemer snel toegang tot elektronische bankuittreksels, verkoopfacturen en andere documenten. Deze documenten kunnen bovendien makkelijk worden ingelezen in uw boekhoudprogramma. De overdracht van boekhoudkundige documenten aangeleverd door sociale secretariaten kan ook geautomatiseerd worden. Zo bespaart u als boekhouder tijd en uw klanten onnodige kosten.
Met Zoomit verstuurt u facturen, loonbrieven, kredietkaart afschriften en andere financiële documenten rechtstreeks naar de eindklant waar ze met de veiligheid en het gemak van PC banking gelezen en betaald kunnen worden.

Conxillium is in 2015 ontstaan uit het samengaan van een aantal ondernemingen met als gemeenschappelijke missie: het verbeteren van de betrouwbaarheid van de lokale overheid.
Elke onderneming biedt met eigen applicaties in het eigen specialisme dé beste en bewezen oplossingen. Op basis van open standaarden en koppelingen leggen we de nodige en gewenste verbindingen met alle systemen. Zo helpen we gemeenten de dienstverlening te verbeteren tegen lagere kosten voor de burger en wordt de burger ontlast.

Econocom ontwerpt, financiert en begeleidt de digitale transitie van bedrijven. Met meer dan 9.000 medewerkers actief in 19 landen en een geconsolideerde omzet van meer dan €2.3 miljard, heeft Econocom alle vereiste kwaliteiten in huis om de implementatie van grootschalige digitale projecten te waarborgen; consultancy, sourcing, technologisch beheer en financiering van digitale assets, infrastructuur-, applicatie- en business solution services en projectfinanciering

F5 Maakt apps sneller, slimmer en veiliger voor de grootste bedrijven ter wereld, dienstverleners, overheden en consumentenmerken.
F5 levert cloud- en beveiligingsoplossingen die organisaties in staat stellen om een applicatie-infrastructuur te kiezen zonder dat ze aan snelheid en controle inboeten.

Ferranti Computer Systems, leverancier van “zorgeloze IT-oplossingen”, is een sterke speler in de Vlaamse overheidssector. Wij begrijpen de complexiteit en behoeften van de publieke sector en helpen uw administratie te optimaliseren door uw netwerken te verbinden over drie platformen: in jouw organisatie, via onze Ferranti Cloud en via de publieke Cloud. Een specialisatie die ons uniek maakt, zoals we hebben waargemaakt voor Stad Sint-Niklaas en OCMW Mortsel.

G DATA Met onze antivirussoftware sluit u potentiële toegangspoorten voor cybercriminelen: onze proactieve en reactieve beveiligingsmaatregelen werken optimaal met elkaar samen om de gevaren van virussen, wormen en trojanen tegen te gaan. De bedrijfsoplossingen van G DATA bevatten daarnaast nog veel meer functies die het beheer van alle netwerkcomponenten vereenvoudigen en tegelijk uw gevoelige bedrijfsgegevens beveiligen. Met behulp van één beheerconsole behoudt u het overzicht over belangrijke veiligheidspatches en de toepassingen in uw netwerk.

GEO-IT Geo-IT bouwt innovatieve toepassingen en apps voor CAD, GIS, BIM Architectuur en Infrastructuur ontwerp, Engineering en Product design. Onze softwareoplossingen worden dagelijks ingezet door duizenden gebruikers bij meer dan 1.500 klanten. Wij zijn een toonaangevende Belgische verdeler van Autodesk producten als erkend Autodesk Gold Partner, erkend Autodesk Training Center en erkend Autodesk Developer. Geo-IT helpt u graag met het kiezen van het juiste product voor uw noden en met maatwerk. Ons serviceteam staat klaar met uitgebreide helpdesk support en met maatwerk om u te ondersteunen bij ingebruikname het gebruik van de software. U kan eveneens kiezen uit een uitgebreide waaier aan opleidingen, zodat u onze oplossingen optimaal kan inzetten voor uw werkzaamheden. Geo-IT bouwt graag mee aan uw succes. De webgebaseerde Geo-IT GIS™ software, is gebouwd op het wereldwijd gebruikte MapGuide Open Source platform. De uitgebreide raadpleeg- en tekenfunctionaliteit en de koppelingen met databanken, zijn de basis voor diverse modules, ontwikkeld voor verschillende taken binnen de gemeentelijke overheid en voor bedrijven die grote terreinen beheren. Meer weten? Neem een kijkje op onze website www.geoit.be of contacteer ons via info@geoit.be

GET Marktleider in tijdsregistratie, personeelsplanning en elektronische beveiliging. 

Gantner Perfecte automatisering van uw sport-, cultuur, jeugd, en recreatiedienst

IGEL Technology levert een breed gamma van eenvoudige, veilige en slimme hardware en software oplossingen. IGEL is revolutionair in zijn eenvoud! IGEL oplossingen maken het leven van IT makkelijker door het beheer van de toegang tot bijna eender welke vorm van server-gebaseerde werkplekken en applicaties, te vereenvoudigen, met de mogelijkheid om elke thin client te beheren vanuit één enkele interface.”

JCC Software Ambitie voor excellente dienstverlening

Novosys Vendor independent IT Services and Consultancy. System Engineers - DBAs - System Architects. Certified Information Security Consultants ( GDPR / DPO ). Support and review for IT systems and applications with focus on Stability, Reliability, Robustness, Performance and Security. Support and review for Mainframe “legacy” systems (z/OS, DB2, IMS, CICS, MQ) and Multi-Tier applications (Linux, Unix, Windows, iOS) including e.g. java and dotnet technologies. 30 years of experience with enterprises in multiple countries in Europe and in multiple domains including banking, insurance, government,  health care, legal, law enforcement, payroll, tax, scientific research, industries, multinationals,  R&D, …

Ricoh Ricoh is een wereldwijd technologiebedrijf dat al meer dan 80 jaar de manier waarop mensen en organisaties werken transformeert. Vanuit de tagline imagine. change. helpt Ricoh met services en technologieën die inspireren tot innovatie, aanzetten tot duurzaamheid en helpen de business te groeien. Dit doen we met oplossingen op het gebied van printing, document management, production printing, visual communications, IT- en outsourcingsdiensten, digitale camera’s en industriële oplossingen.

Telenet Openbare diensten hebben nood aan professionele oplossingen

The Safe Group is een hecht team dat gepassioneerd is door spitstechnologie en klantenservice, gefocust op maatwerk voor de klant.  We voorzien lokale overheden, politiezones, bedrijven en festivals van bewakingscamera’s, beveiliging, wind- en geluidsmeters, communicatienetwerken, informatieschermen, enzovoort. Onze unieke positie als integrator in de markt in combinatie met de capaciteit om zelf hoogtechnologisch te ontwikkelen, laat ons toe om zelfs de meest veeleisende klanten met de meest uitdagende projecten te helpen. Daar waar de meeste bedrijven op de grens van hun kunnen stoten, gaat The Safe Group verder. Wij denken mee en zoeken naar de beste oplossing die mogelijk is. We zijn flexibel, behalen al onze afgesproken deadlines en nemen zorgen weg bij onze klanten door onze technische en operationele expertise. Vanuit de Corda Campus, het hart van de Limburgse ICT-wereld in Hasselt, bedienen wij klanten uit binnen- en buitenland.

Ultimo Software Solutions Flexibele & gebruiksvriendelijke bedrijfssoftware voor de optimale inrichting van Maintenance Management, Facility Management & IT Service Management

Zivver wil veilige communicatie simpel maken. We begrijpen de wereld waar we in leven. Gevoelige informatie is waardevol en het proces moet voor jou werken. We combineren al onze expertise en skills om het beste product te maken.

Internationaal (LOLA)

Om een beter inzicht te krijgen in wat er omgaat in andere landen op het vlak van informatisering bij lokale overheden, is V-ICT-OR toegetreden tot het internationaal samenwerkingsverband LOLA (= Linked Organisation of Local Authorities), waar onze voorzitter Eddy Van der Stock ook voorzitter van is. 

Uit de eerste contacten met de verenigingen uit andere Europese landen blijkt dat er nogal wat overeenkomsten zijn in de onderwerpen die aan bod komen. Zo vinden we de verloning van de ICT-er terug, maar ook de appreciatie van de ICT-dienst en dienstverlening, of de discussie rond de plaats van de ICT-er én de ICT-dienst binnen het bestuur, ...

De eerste Europese projecten kregen intussen reeds vorm. Sinds 2012 is LOLA een npo waardoor we onder één vlag kunnen naar buiten komen op Europees en mondiaal vlak.

LOLA - internationale samenwerking lokale besturen in collegiale samenwerking met:

What is LOLA?

LOLA (Linked Organisation of Local Authority ICT Societies “LOLA”) is a non-profit organisation of ICT professional associations. These associations comprise professionals who work in local authority and other local public service delivery organisations, and their suppliers, in different countries worldwide.

LOLA will work collectively and collaboratively to achieve benefits to these organisations, their members and the citizens they serve.

Our core values are based on our desire to provide a high standard of local authority services to our citizens through the effective deployment of Information and Communications Technologies. We intend to achieve this through joint projects, sharing of good practice, products and services, joint influencing of national governments, and engaging the ICT supply industry.

We aim to make a significant contribution to the development of European and/or international ICT standards, codes of good practice, cross national projects coordination and potentially drawing on National and European funding to achieve these objectives. Similar opportunities outside Europe will also be exploited.

We provide mutual support to one another in the pursuit of our objectives.

We support the declarations specified in the Citadel Statement (as an extension of the Malmo declaration) as specific work domains or core areas where national decision makers with our support can provide tangible support to improve Local Government:

  1. Common Architecture, Shared Services and Standards;
  2. Open Data, Transparency and Personal Rights:
  3. Citizen Participation and Involvement:
  4. Privacy and Identification of Individuals
  5. Rural Inclusion