Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Over ons

Missie (doelstellingen)
V-ICT-OR vzw heeft vijf centrale doelstellingen bepaald:
1

De vereniging wil de deskundigheid in het vakgebied ICT ontwikkelen en bevorderen, om zo de professionalisering van ICT-beroepsmensen en -verantwoordelijken op elk niveau in de lokale overheid te ondersteunen.

2

Zij wil dienstverlening en belangenbehartiging in ruime zin organiseren voor allen die professioneel bij het ICT-beleid op het lokale overheidsniveau betrokken zijn. Centraal staat het vergroten van het maatschappelijk belang van ICT, de inzet om meer efficiëntie en effectiviteit te bereiken.

3

Zij wil een netwerk en forum vormen voor ontmoeting en uitwisseling tussen allen die op het terrein van ICT op het lokale overheidsniveau actief zijn.

4

Zij wil in de eerste plaats een platform bieden om ICT-verantwoordelijken op het lokale overheidsniveau bij elkaar te brengen. Op die wijze wil ze de drempel voor onderlinge samenwerking en synergie gevoelig verlagen. Niettemin wenst de vereniging ook op te treden als motor om de samenwerking tussen de verschillende andere overheidsniveaus te ondersteunen. Vanuit een klantgerichte opstelling is het immers essentieel dat de verschillende overheidsniveaus en dus ook hun ICT-verantwoordelijken de handen in elkaar slaan en gezamenlijk initiatieven inzake ICT-ontwikkelingen van de overheid nemen of toch minstens intensief meewerken aan ICT-ontwikkelingen die van een ander bestuursniveau uitgaan.

5

En ten slotte wil de vereniging ook functioneren als extern klankbord, het strategisch belang van ICT voor het lokale overheidsniveau aankaarten bij beleidsverantwoordelijken, collega's uit de eigen organisatie en op het publieke forum, en werken aan een mentaliteitsverandering en cultuur van open en behoorlijk bestuur door de juiste en voldoende ICT-investeringen in mensen en middelen.

Visie

Onze Vlaamse ICT Organisatie heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in een projectmatige uitwerking van bepaalde thema’s die leven op het lokale overheidsniveau.

Er werd vanuit het kenniscentrum een behoorlijke basis gelegd van samenwerkingsverbanden en bronnen waarop nu kan voortgebouwd worden.

De samengestelde visie naar de nabije toekomst toe focust zich dan ook voornamelijk op de volgende elementen:

  • de uitbouw van een ambtelijke stuurgroep die een collectieve visie creëert (niet louter ICT verantwoordelijken) over hoe automatiseringsprojecten en informatiesystemen binnen het lokale overheidsniveau worden uitgebouwd
  • de uitbouw van een competentiecentrum met een maximaal aantal betrokken vanuit de vrije markt rond de tafel
  • het sensibiliseren en eenduidig vertalen van de norm voor informatieveiligheid naar gemeenten toe, eenduidigheid in diezelfde normering omtrent de samenwerking tussen OCMW en gemeente
  • de mogelijkheden van een standaardisatie van een gemeentelijk datamodel (datawarehouse) maximaal gevoed uit en gekoppeld met authentieke gegevensbronnen te onderzoeken
  • het academisch aanvaarde mid-office concept ondersteunen een aandringen bij de marktspelers om dit op te nemen in hun concrete implementaties

Deze visie wensen wij maximaal door te voeren in samenwerking met onze collega beroepsfederaties en de Vlaamse overheid.

Bestuursorgaan

De Raad van Bestuur is samengesteld uit het Directiecomité en volgende personen:

Eddy Van der Stock
Algemeen Directeur
Voorzitter V-ICT-OR vzw
Voorzitter LOLA npo
Hedwig Daineffe
Gemeente Tervuren
Adj Algemeen Directeur V-ICT-OR vzw Legal en contracten
Kris Gielen
Gemeente Sint-Pieters-Leeuw
Financieel Directeur V-ICT-OR vzw
Louis Massagé
Gemeente Dilbeek
Directeur Ontwikkeling V-ICT-OR vzw
Hendrik Van Haele
Stadsbestuur Eeklo
Directeur Enterprise Architectuur V-ICT-OR vzw
Kurt Penninck
Stadsbestuur Blankenberge
Christine Blondeel
Gemeentebestuur Maldegem
William Botteldoorn
Gemeente Puurs
Inge Gerlo
Gemeentebestuur Olen
Dieter Bulcke
Stad Ieper
Ivo Depoorter
V-ICT-OR
Peter De Ridder
Gemeentebestuur Londerzeel
Marc Goethals
Gemeente Evergem
Luc Hertmans
Gemeente Willebroek
David Hosse
Stad Halle
Dimitri Lefevre
Gemeentebestuur Knokke-Heist
Kevin De Backer
Stadsbestuur Lokeren
Hans Van Mingeroet
Gemeente Berlare
Luc Velghe
Stad Kortrijk
Dirk Keuninckx
Stadsbestuur Diest
 
Directiecomité

Het Directiecomité zet de visie en de missie van de organisatie in samenspraak met de raad van bestuur uit. Vanuit het directiecomité wordt een voorzitter aangeduid die tevens gedelegeerd bestuurder is voor de organisatie. Het dagelijks bestuur zetelt tweewekelijks en houdt de financiën van de organisatie nauwlettend onder controle.

Eddy Van der Stock
Algemeen Directeur
Voorzitter
Hedwig Daineffe
Adjunct Algemeen Directeur
Legal en contracten
Kris Gielen
Financieel Directeur
Louis Massagé
Directeur Ontwikkeling
Hendrik Van Haele
Directeur Enterprise Architectuur
Kurt Penninck
Directeur Privacy en Security
Kenniscentrum (dagelijkse werking)
Eddy Van der Stock
Strategie & coördinatie (CEO)
Andreas Nikolakopoulos
Chief Operations (COO)
Victor Vincke
Projectmanager
Milenco Van Quaethem
Projectmedewerker
Gauthier Van der Gucht
Projectmedewerker
Simon Vanmaekelbergh
Marketing, Communicatie & Events
Arno Ardenoy
Projectmedewerker
Viviane Ysewijn
Management Assistente
Boekhouding
Elke Vandepoele
Ondersteuning grote evenementen
Kenneth De Winter
Ontwikkelingen Kennisplatform voor Lokale Overheden
Kennismedewerkers

Kennisdomein Infrastructuur en Connectiviteit

Frederik Baert

Kennisdomein Informatieveiligheid (security) en GDPR

Ivo Depoorter
Kurt Penninck
Ben Verhasselt

Kennisdomein Human Resource Management

Carolien Temmerman

Kennisdomein Onderwijs

Louis Massagé

Kennisdomein Enterprise Architectuur

Hendrik Van Haele
Thimo Thoeye

Kennisdomein internationale projecten

Hugo Kerschot

Kennisdomein procurement

Ben Verhasselt

Stuurgroep lokaal egovernment

Victor Vincke
Projectmanager

Coördinatie Regionale Kenniskringen

Victor Vincke
Projectmanager
Platinum partners
Geen inhoud
Zilveren partners

4Division is gespecialiseerd in software-projecten van A tot Z. Onze CEROS software geeft lokale besturen de mogelijkheid een extra service te bieden aan hun burgers. De mensen kunnen hiermee zalen, materialen en sportterreinen online reserveren. CEROS biedt ook de mogelijkheid om in te schrijven voor cursussen, sportkampen, … Bovendien is er ook een uitgebreide ticketing-module voor culturele centra ingebouwd. Alle modules hebben de mogelijkheid tot koppeling met diverse andere software-pakketten. Uniek is dat onze software telkens wordt afgestemd op maat van de processen en reglementen van de lokale besturen. CEROS wordt aangeboden als een webapplicatie, die zowel lokaal als in the cloud kan draaien.

C-Clear Partners maakt gebruik van de kracht van Dynamics 365, Office 365 en Power BI om een platform op te zetten met uitgebreide front-office en mid-office functionaliteiten ter ondersteuning van de digitale behoeften van de lokale besturen en hun burgers. Bovendien is dit een open platform dat eenvoudig te integreren is met verschillende back-office systemen. De belangrijkste componenten van dit platform zijn o.a. een burgerportaal, een modulair en configureerbaar zaak/dossier systeem, een krachtige process manager, postregistratie, een geïntegreerde productencatalogus, documentbeheer en vergaderbeheer.

CEVI nv Automatisering van overheidsdiensten

Cronos Groep is een diverse groep actief in meerdere innovatieve sectoren. Ze wil een katalysator zijn in het vertalen van wetenschappelijk onderzoek rond nieuwe technologieën naar zakelijke oplossingen toe.

D'M&S De ideale softwareoplossing voor een onderneming. Vlot geïntegreerd in de bestaande architectuur.

IT1 is een ICT - bedrijf dat al meer dan 20 jaar actief is op de Belgische ICT-markt, met vestigingen in Dendermonde & Gentbrugge en is één van de belangrijkste ICT-spelers in Vlaanderen. Het bedrijf wordt gerund door de eigenaar Mario Van de Voorde. Hij werd door JCI verkozen tot Oost - Vlaamse Jonge Ondernemer van het jaar 2012. Het bedrijf levert betrouwbare ICT-diensten en oplossingen op een hoog professioneel niveau vanuit haar vier divisies: infrastructuur, opleidingen, audiovisuele oplossingen en One-stop - digital agency naar KMO/midmarket bedrijven en met specifieke focus op de overheidsmarkt.

OpenSesameICT ontwikkelde OpenIMS, de Enterprise Content Management (ECM) oplossing. Sterke troeven van ons platform zijn het documenbeheer, web content management en sociaal intranet. Daarnaast koppelen we met SugarCRM, ABBYY document capture en andere toepassingen. De focus ligt voor ons steeds op uw functionele noden, die we zo eenvoudig mogelijk maken in gebruik. De kracht van de eenvoud.”

Realdolmen ICT Integrator heeft terug 6 belangrijke percelen gewonnen van het Raamcontract Stad Brugge waar we de lokale overheden de komende 5 jaar mee kunnen bedienen rond: aankoop van hardware, software en diensten in kader van werkplekken, datacenter, digitale transformatie & innovatie en documentenbeheer.

Remmicom Automatisering van uw gemeente

Simac is een Europees bedrijf met onder andere een kernactiviteit in netwerk en systeemintegratie oplossingen. Onafhankelijkheid enerzijds, integratie anderzijds, is de sleutel tot het verschaffen van totaaloplossingen op maat van de klant.

Spacewell’s unique technology layer – combining IWMS software, Building Information Modeling (BIM), and Internet of Things (IoT) – brings buildings to life and makes them smart. A smart building is a responsive and helpful building, improving comfort, space, utilities and resource usage, and assisting users in real-time. How smart is your building?

Xpertdoc Met XBmidoffice server biedt Convenso vooruitstrevende en schaalbare software-oplossingen voor de actuele uitdagingen van uw lokaal bestuur

Bronzen partners

2Grips levert totaaloplossingen voor het verbeteren van de dienstverlening van uw (IT) organisatie. Wij zijn een absolute specialist binnen het vakgebied van Service Management. Onze consultancy diensten, opleidingen en ESM en ITSM tools helpen u dan ook om uw klanten en eindgebruikers tevreden te maken en te houden. Wij richten ons op uw organisatie, uw interne processen, uw mensen en de tools die daarbij nodig zijn. Wij helpen u te excelleren!

2imagine is specialist in software oplossingen om marketing processes te optimaliseren. Middels onze sjabloon software kunnen medewerkers online samenwerken aan grafische documenten zonder specifieke vorming.
Deze oplossing wordt als een Cloud service aangeboden.

AXS GUARD biedt een all-in-one oplossing om uw bedrijfsnetwerk en bijhorende applicaties veilig en naadloos te verbinden met het internet. Onze oplossing kan eenvoudig worden geïntegreerd in elk netwerk en is zeer makkelijk te beheren. Bovendien is deze speciaal ontworpen met het oog op beveiligde site-to-site verbindingen, telewerk, sterke authenticatie, het detecteren en voorkomen van cyberaanvallen.

Apogado is an independent information technology company focusing on sustainable, future-proof integration

Belfinity helpt bedrijven om te evolueren naar een beveiligde papierloze werkplek. Advies en begeleiding voor de afbouw, optimalisatie en beveiliging van uw printinfrastructuur en administratieve processen op papier.  U kan rekenen op onafhankelijke expertise - 14 jaar ervaring in de sector - tijdens de volledige cyclus:  van marktonderzoek, aanschaf, implementatie tot operationele fase. 

Citymesh is een Belgisch erkend  BIPT-operator, gespecialiseerd in de uitbouw en onderhoud van draadloze datanetwerken (indoor en outdoor) en straalverbindingen. Sinds 2016 bezitten we een eigen private LTE frequentie (4G/5G). Hierdoor kunnen we een uiterst betrouwbare breedband communicatieoplossing uitwerken. In reeds heel wat steden en gemeenten hebben we een publiek outdoor wifinetwerk geïmplementeerd. Hiervoor maken we ook gebruik van ons zelf-ontwikkeld managementplatform, WiFiLAB.

DataQuint levert software voor het beheer van het openbaar domein. Met onze oplossing GeoVisia kunt u als gemeente de buitenruimte eenvoudig inspecteren, inventariseren en beheren. Onze software is praktisch en kan helemaal worden ingericht op het werkproces van uw organisatie. Met onze standaardinrichting, gebaseerd op het OSLO Openbaar Domein model, kunt u als gebruiker snel aan de slag met het beheren van de buitenruimte. Samen met u werken we aan een schone en veilige leefomgeving.

ESET is al meer dan 30 jaar een pionier op het gebied van cyberbeveiliging en biedt antimalware oplossingen op basis van een unieke meerlagige technologie die meerdere scan motoren combineert om het hoogste niveau van bescherming te garanderen. ESET, inmiddels het grootste IT-security bedrijf van de Europese Unie, biedt een brede waaier aan van oplossingen die gaan van endpoint en mobiele beveiliging tot versleuteling en twee-factor authenticatie beveiliging.
Vandaag de dag is ESET (destijds bekend geworden van NOD32) in meer dan 200 landen aanwezig en beschermt het meer dan 100 miljoen gebruikers. ESET-oplossingen worden lokaal of in de cloud console beheerd, die een volledig overzicht geeft van uw netwerkbeveiliging en u in staat stelt om taken, configuraties en nog vele andere mogelijkheden te automatiseren. ESET beschermt en monitort onopvallend 24/7 en werkt de bescherming in realtime bij om gebruikers veilig te houden en zonder onderbreking te laten werken.
MGK Technologies is de exclusieve distributeur van ESET voor de BELUX markt.  

F5 Maakt apps sneller, slimmer en veiliger voor de grootste bedrijven ter wereld, dienstverleners, overheden en consumentenmerken.
F5 levert cloud- en beveiligingsoplossingen die organisaties in staat stellen om een applicatie-infrastructuur te kiezen zonder dat ze aan snelheid en controle inboeten.

Ferranti Computer Systems, leverancier van “zorgeloze IT-oplossingen”, is een sterke speler in de Vlaamse overheidssector. Wij begrijpen de complexiteit en behoeften van de publieke sector en helpen uw administratie te optimaliseren door uw netwerken te verbinden over drie platformen: in jouw organisatie, via onze Ferranti Cloud en via de publieke Cloud. Een specialisatie die ons uniek maakt, zoals we hebben waargemaakt voor Stad Sint-Niklaas en OCMW Mortsel.

G DATA Met onze antivirussoftware sluit u potentiële toegangspoorten voor cybercriminelen: onze proactieve en reactieve beveiligingsmaatregelen werken optimaal met elkaar samen om de gevaren van virussen, wormen en trojanen tegen te gaan. De bedrijfsoplossingen van G DATA bevatten daarnaast nog veel meer functies die het beheer van alle netwerkcomponenten vereenvoudigen en tegelijk uw gevoelige bedrijfsgegevens beveiligen. Met behulp van één beheerconsole behoudt u het overzicht over belangrijke veiligheidspatches en de toepassingen in uw netwerk.

GET Marktleider in tijdsregistratie, personeelsplanning en elektronische beveiliging. 

IGEL Technology levert een breed gamma van eenvoudige, veilige en slimme hardware en software oplossingen. IGEL is revolutionair in zijn eenvoud! IGEL oplossingen maken het leven van IT makkelijker door het beheer van de toegang tot bijna eender welke vorm van server-gebaseerde werkplekken en applicaties, te vereenvoudigen, met de mogelijkheid om elke thin client te beheren vanuit één enkele interface.”

IRC is als innovatieve ICT-reseller een bedrijf dat zich focust op dienstverlening in de ICT Sector, waar binnen ze al meer dan 30 jaar actief zijn en dus echte pioniers werden. Die pioniersrol hebben ze over de jaren heen kunnen behouden door het ontwikkelen van, en een toonaangevende rol te spelen in innovatieve projecten. Bijv.: onze hosting solutions die ze al meer dan 20 jaar aanbieden, het opzetten van een glasvezelnetwerk 5 jaar terug toen er nog geen sprake van was, hun lokale datacenter, etc. Vooral dat laatste is prioritair in een ICT-omgeving want een goede back-up is, op performantie na, toch wel een cruciale factor in elk bedrijf. Dit en veel meer diensten kunnen zij aanbieden want IRC is meer dan een one-stop IT-verkoper.

JCC Software Ambitie voor excellente dienstverlening

Novosys Vendor independent IT Services and Consultancy. System Engineers - DBAs - System Architects. Certified Information Security Consultants ( GDPR / DPO ). Support and review for IT systems and applications with focus on Stability, Reliability, Robustness, Performance and Security. Support and review for Mainframe “legacy” systems (z/OS, DB2, IMS, CICS, MQ) and Multi-Tier applications (Linux, Unix, Windows, iOS) including e.g. java and dotnet technologies. 30 years of experience with enterprises in multiple countries in Europe and in multiple domains including banking, insurance, government,  health care, legal, law enforcement, payroll, tax, scientific research, industries, multinationals,  R&D, …

RecoMatics ontwikkelt software oplossingen voor herkenning van data op allerhande documenten en verwerking via diverse workflows.

The Safe Group is een hecht team dat gepassioneerd is door spitstechnologie en klantenservice, gefocust op maatwerk voor de klant.  We voorzien lokale overheden, politiezones, bedrijven en festivals van bewakingscamera’s, beveiliging, wind- en geluidsmeters, communicatienetwerken, informatieschermen, enzovoort. Onze unieke positie als integrator in de markt in combinatie met de capaciteit om zelf hoogtechnologisch te ontwikkelen, laat ons toe om zelfs de meest veeleisende klanten met de meest uitdagende projecten te helpen. Daar waar de meeste bedrijven op de grens van hun kunnen stoten, gaat The Safe Group verder. Wij denken mee en zoeken naar de beste oplossing die mogelijk is. We zijn flexibel, behalen al onze afgesproken deadlines en nemen zorgen weg bij onze klanten door onze technische en operationele expertise. Vanuit de Corda Campus, het hart van de Limburgse ICT-wereld in Hasselt, bedienen wij klanten uit binnen- en buitenland.

Ultimo Software Solutions Flexibele & gebruiksvriendelijke bedrijfssoftware voor de optimale inrichting van Maintenance Management, Facility Management & IT Service Management

e-BO Enterprises is a technology company that secures information platforms in very diverse sectors. e-BO Enterprises, which makes all data and applications available on every device and at any location has a highly qualified team of engineers.The company provides IT services for police  and fire brigades ,  the Belgian Ministry of Justice , offshore wind farms , industrial networks and large companies , always to increase efficiency and reduce costs. The most important competences of the firm are information systems , telecommunication , control , safety and security solutions , integration services and support . Qualities highly appreciated also for local authorities . Service level agreements confirm these strong conditions and end in long term maintenance  contracts . Therefore e-BO received a lot of quality labels such as ISO 9001 , ISO 27001 , ISO 45000 and a security clearance on national and Nato level .

 

Internationaal (LOLA)

Om een beter inzicht te krijgen in wat er omgaat in andere landen op het vlak van informatisering bij lokale overheden, is V-ICT-OR toegetreden tot het internationaal samenwerkingsverband LOLA (= Linked Organisation of Local Authorities), waar onze voorzitter Eddy Van der Stock ook voorzitter van is. 

Uit de eerste contacten met de verenigingen uit andere Europese landen blijkt dat er nogal wat overeenkomsten zijn in de onderwerpen die aan bod komen. Zo vinden we de verloning van de ICT-er terug, maar ook de appreciatie van de ICT-dienst en dienstverlening, of de discussie rond de plaats van de ICT-er én de ICT-dienst binnen het bestuur, ...

De eerste Europese projecten kregen intussen reeds vorm. Sinds 2012 is LOLA een npo waardoor we onder één vlag kunnen naar buiten komen op Europees en mondiaal vlak.

LOLA - internationale samenwerking lokale besturen in collegiale samenwerking met:

What is LOLA?

LOLA (Linked Organisation of Local Authority ICT Societies “LOLA”) is a non-profit organisation of ICT professional associations. These associations comprise professionals who work in local authority and other local public service delivery organisations, and their suppliers, in different countries worldwide.

LOLA will work collectively and collaboratively to achieve benefits to these organisations, their members and the citizens they serve.

Our core values are based on our desire to provide a high standard of local authority services to our citizens through the effective deployment of Information and Communications Technologies. We intend to achieve this through joint projects, sharing of good practice, products and services, joint influencing of national governments, and engaging the ICT supply industry.

We aim to make a significant contribution to the development of European and/or international ICT standards, codes of good practice, cross national projects coordination and potentially drawing on National and European funding to achieve these objectives. Similar opportunities outside Europe will also be exploited.

We provide mutual support to one another in the pursuit of our objectives.

We support the declarations specified in the Citadel Statement (as an extension of the Malmo declaration) as specific work domains or core areas where national decision makers with our support can provide tangible support to improve Local Government:

  1. Common Architecture, Shared Services and Standards;
  2. Open Data, Transparency and Personal Rights:
  3. Citizen Participation and Involvement:
  4. Privacy and Identification of Individuals
  5. Rural Inclusion