Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Ervaringsuitwisseling: Belpic, Rijksregister en FTP-server perikelen

Auteur Bericht
Onbekende Gebruiker
#1 — 11/08/2015 17:10
Beste collega's,

In februari dit jaar hebben wij een omzendbrief en email ontvangen dat men in de toekomst bestanden op een FTP-server gaat plaatsen. Deze bestanden bevatten specifieke gegevens die diensten Bevolking moeten verwerken. Sedert februari ben ik dan ook bezig (te proberen) onze mensen hier toegang te verlenen en te zorgen dat ze dit correct kunnen verwerken. Het moet me nu toch van het hart dat dit wel zeer moeizaam gaat... ben ik de enige?

Ik heb gemaild, gebeld, machtigingen aangevraagd, documenten ingevuld en doorgezonden, een specifiek persoon doorgekregen waarmee ik contact moest nemen, die persoon gemaild, en na lang proberen uiteindelijk wel antwoorden ontvangen... Enfin, het is me toch wat: ik krijg emails die naar mijn aanvullen minimaal als 'bedenkelijk' kunnen beschouwd worden bijna... geen (of nauwelijks) opmaak, geen contactpersoon of geen telefoonnummers, dan weer wel - soms geen logo, en dan weer wel...

Ik heb email ontvangen van Helpdesk DGIP, Helpdesk ADIB, FOD binnenlandse zaken, externe betrekkingen, en tenslotte weer van Helpdesk ADIB...

1. Wie is die Helpdesk ADIB in godsnaam?
2. Waarom krijgen wij vanuit zoveel verschillende kanalen e-mails aangaande ditzelfde onderwerp
3. Waarom zijn sommige e-mails zo onvolledig (bewust?) mbt contactpersonen, en andere dan weer heel compleet (fod binnenlandse zaken)?
4. Hoe kan je nu verifiëren of al deze informatie en zijn bronnen wel effectief correct is/zijn?
5. Waarom plaatst men bestanden op dit FTP zonder extensie? (waarom niet direct in één of ander tekstformaat, of excel oid?)
6. Waarom beschrijft men de reden, het doel en het gebruik ervan niet fatsoenlijk? (geen handleidingen, geen documentatie of slechts halve info...)

PS: op 7 aug hebben we een e-mail ontvangen vanuit helpdesk ADIB dat er inderdaad problemen blijken te zijn met de FTP, inclusief wat aanvullende info waarvoor dat dan moet dienen? die email kan je hier zien: http://1drv.ms/1PiFOSi (op Onedrive). Frapant trouwens dat men hierin nu pas het 'doel' van die FTP server beschrijft, niet?


Enfin: zijn er nog collega's met soortgelijke ervaringen? Of is dit bij jullie vanzelf gegaan?

Mvg,

Sven
 
Onbekende Gebruiker
#2 — 18/08/2015 13:54
Al die zaken zijn al jaren een zootje ongeregeld, punt. Fatsoenlijke formaten aanleveren is anno 2015 ook nog steeds een onmogelijke opdracht. Met als gevolg dat de IT'er - yours truly dus - er zijne tijd kan insteken om het voor de dienst behapbaar te maken. En dan nog..... Blijkbaar is er niemand die tot die mensen kan doordringen en nog sterker, ze hebben blijkbaar zelf geen enkel besef waar ze mee bezig zijn en in welke eeuw ze aanbeland zijn. Misschien een taak voor V-ICT-OR?
 
Onbekende Gebruiker
#3 — 18/08/2015 15:29
Ik heb de juiste documenten ingevuld, opgestuurd maar geraak op heden niet op die ftp-server. Nochtans met een recente browser en up-to-date eID middleware.
 
Posts
2
Organisaties
Stadsbestuur Peer
#4 — 20/08/2015 16:46
Hier ook de documenten juist doorgestuurd.

En dezelfde frustraties over de manier waarop dit moet gebeuren.
 
Valentijn Verbeke V-ICT-OR Lid
Posts
136
Organisaties
Gemeentebestuur Wevelgem en OCMW Wevelgem
#5 — 24/08/2015 14:11
FTP en beveiligde omgeving? Euh? Bij mijn weten zendt FTP zijn wachtwoorden in plain text door. Of gaat het om een webinterface met achterliggend een FTP server? Of halen ze termen door elkaar?

Ik hoor al 10 jaar dezelfde verzuchtingen. Misschien eens tijd om als lokale IT'ers te weigeren zaken van hogere overheden uit te voeren zonder deftige documentatie. Tot op heden bvb. nog steeds geen setups, drivers, ... binnengehad voor de biometrische kits die indertijd werden geïnstalleerd. (als iemand die heeft en kan sharen...) Voor bvb. de setup van Belpic heb ik een viertal verschillende documenten staan, heb er dan zelf maar een procedure uit gedestilleerd.
 
Onbekende Gebruiker
#6 — 24/08/2015 17:12
Misschien een schrale troost, maar bij mij geen problemen. Ik heb de toegang vorige week aangevraagd en enkele dagen later bleek dat in orde te zijn (al hadden ze de bevestiging wel naar de dienst bevolking gestuurd ipv naar mij, maar soit).

Win7, IE11, aXsGuard firewall/proxy ertussen en zonder problemen kunnen aanmelden met eID (ja, ik was ook verbaasd :-)).

@Valentijn, 't is inderdaad een met SSL beveiligde website frontend naar hun (vermoedelijk interne) FTP server.
 
Onbekende Gebruiker
#7 — 07/10/2015 12:38
Belpic? Niet compatibel met Adobe Reader DC.
 
Posts
2
Organisaties
Stadsbestuur Peer
#8 — 14/10/2015 09:41
Problemen met Belpic en de laatste versie van EID Middleware? Krijg van de Belpic helpdesk het advies om een oudere versie te installeren.