Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Normen netwerkbeheerder

Auteur Bericht
Posts
3
Organisaties
Stadsbestuur Landen
#1 — 20/06/2005 09:43
Graag zou ik zoveel mogelijk informatie ontvangen over gangbare normen betreffende de job van systeembeheerder/informaticus.
Bestaan er opgelegde normen aangaande het aantal pc’s die één systeembeheerder onder zijn hoede mag hebben ? Hoeveel pc’s zijn er in uw gemeente en met hoeveel personen worden deze beheerd ? Wat is de werkwijze voor interventies ? Wat voert u als systeembeheerder zelf uit en wat wordt uitbesteed ? Heb u een ondersteuningscontract met een bepaalde firma voor hulp bij het beheren van het netwerk en technische ondersteuning ?
Alle info hieromtrent is zeer welkom want ik vermoed dat hier geen wetgeving rond bestaat.
 
Onbekende Gebruiker
#2 — 21/06/2005 13:26
Beste,

U hebt gelijk, er bestaat geen wetgeving.
Alles is afhankelijk van het bestuur waarin je werkt, de afspraken die er gemaakt zijn en hetgeen van u verlangt wordt. Uw functiebeschrijving kan daarbij een leidraad zijn.
Wat u al dan niet gaat uitbesteden hangt doorgaans af van meerdere factoren zoals de werkdruk, de kennis, het budget...
Het aantal pc's die een systeembeheerder kan en mag beheren staat nergens vastgelegd en is ook afhankelijk van de manier waarop de pc's beheerd worden. Een systeembeheerder die alles centraal kan beheren bvb met Cytrix zal er meer kunnen beheren dan een collega die niet over deze technologie beschikt.
Ik stel voor dat je je vragen blijft afvuren naar Victor toe om een antwoord te krijgen over de vele vragen waarmee je zit. Eventueel kan een stage bij een collega u meer inzicht bezorgen?
Ik wil echter niet afronden zonder een norm mee te geven. Ik heb er eentje klaargezet onder de werkgroep security nml. 'gedragscode voor informatiebeheerders'

Groeten,

Ivo
 
Kevin White V-ICT-OR Lid
Posts
29
Organisaties
Stadsbestuur Poperinge
#3 — 01/07/2005 08:41
Beste Patricia,

Bij ons in Poperinge zijn het niet enkel de werkstations die beheerd worden door de systeemverantwoordelijke, maar ook de telefooncentrales, de telefoonlijnen, de GSM's, alarm- en branddetectiesystemen, gestuurde verwarming/airco, sturen van toegangscontrole (poorten en deuren), faxtoestellen, de infokiosken, portables, servers (firewall, cd-toren, ...), de actieve componenten zoals switches en antennes, de bekabeling, de printers en de kopiers. Daarnaast gebeurt ook nog het nodige papierwerk (aankopen - schepencollege - gemeenteraad).

Zo zie je maar dat het begrip systeemverantwoordelijke heel ruim kan bekeken worden. Waarbij vele taken niet steeds van achter de bureau kunnen gebeuren, maar waarbij de fiets genomen mag worden om zich doorheen het stadscentrum te verplaatsen.

Persoonlijk zit ik bij ons wel op een limiet. Heb nog enige marge, maar veel mag er niet meer bijkomen. Tenzij zoals door Ivo aangehaald een systeem anders kan onderhouden worden (zoals bv. Citrix). Dit kan het werk aardig verlichten ... en maakt ruimte ... voor weer ander werk.

Met vriendelijke groeten,
Kevin White
 
Geert De Maerschalck V-ICT-OR Lid
Posts
95
Organisaties
Gemeentebestuur Boom en OCMW Boom
#4 — 16/11/2006 16:38
Patricia,

Ook een interessant onderwerp voor de werkgroep over het statuut van de ICT-verantwoordelijke, die hopelijk binnenkort van start gaat.

Geert