Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

tablets (iPads ?) voor gemeentebesttur en OCMW - wie doet dat al

Auteur Bericht
Onbekende Gebruiker
#1 — 23/10/2012 14:16
We (dienst ICT gemeente + OCMW zwijndrecht) krijgen hoe langer hoe meer de vraag om tablets (iPads) beschikbaar te stellen, bijvoorbeeld voor vergaderingen (minder papieren dossiers) of voor meer mobiel werken, dat soort dingen.

Daar komt m.i. meer bij kijken dan een aantal iPads aanschaffen.

Ik vraag me daarom af :

- wie (welke gemeentebesturen / OCMWs/andere overheden) gebruiken er al tablets ?

- welke tablets gebruiken jullie (iPad, Android-dingen, andere, ....) en vooral : waarom hebben jullie die gekozen / welke overwegingen hebben er bij die keuze meegespeeld ?

- waar worden ze voor gebruikt en hoe ? Welke data / informatie / toepassingen stellen jullie beschikbaar via tablets en welke ict-infrastructuur of -oplossingen steken daaronder ?


Ik kan me voorstellen dat het antwoord op deze vraag redelijk uitgebreid kan zijn, en ik ben ook niet op zoek naar kant-en-klare oplossingen, maar eerder naar wat orientatie, en naar collega's om hierover van gedachten te wisselen.
 
Ivan Stuer V-ICT-OR Lid
Posts
17
Organisaties
Vlaams Energieagentschap
#2 — 23/10/2012 15:59
Beste Koen,

in Sint-Niklaas wil de gemeenteraad op 1/1/13 starten met tablets (iPad). We onderzoeken momenteel alle nodige componenten:
- policy (en impact op fiscaliteit)
- Mobile Device Management (bijvoorbeeld Zenprise voor blacklist/whitelist van apps en wipe van op afstand + afdwingbare security policy)
- Document locatie (sharepoint, cloud drive, intern of extern gehost .... dropbox & google drive kunnen niet vanwege de niet-EU locatie.)
- beveiliging algemeen (certificaat, paswoord, digipass,....)

normaal gezien zijn we tegen 1/11 rond met de voorbereiding. Ik zal het resultaat hier posten

groeten
Ivan stuer
 
Onbekende Gebruiker
#3 — 23/10/2012 17:37
Dag Ivan,

Dat klinkt al goed. De dingen die je daar aanhaalt zijn idd ook aspectendie me in dit verband interesseren.

Ik wacht met spanning af ....
 
Hans Van Mingeroet V-ICT-OR Lid
Posts
85
Organisaties
Gemeentebestuur Berlare en OCMW Berlare
#4 — 24/10/2012 11:07
Dag Koen en Ivan,

Ook Destelbergen staat op het punt om tablets in te zetten in 2013. Daarbij denken we concreet aan twee gebruikersgroepen:

Schepencollege
Waarschijnlijk gaan we hen de keuze geven tussen een tablet of laptop. Op beide toestellen zal uiteraard synchronisatie met onze exchange server voorzien zijn zodat ze hun mails en agenda makkelijk van thuis kunnen opvolgen (nu komen sommige schepenen daarvoor nog langs op het gemeentehuis) of worden alle mails via forwards naar hun mailbox thuis gestuurd, wat uiteraard niet ideaal is.

Voorts is het de bedoeling om de agenda en stukken voor het schepencollege extern raadpleegbaar te maken. Hiervoor zoeken we nog naar de meest geschikte techniek. Technisch gezien werkt Google Drive perfect, maar er zijn inderdaad nog heel wat vragen ivm de legaliteit van het gebruik. Bovendien moet je dan ook voor elke user nog eens een aparte Google-account gaan aanmaken (wij gebruiken geen Google apps), wat extra beheer met zich meebrengt. Mogelijk biedt NomaDesk hier een alternatief, aangezien dit een Belgisch verhaal is (lees Telenet via Hostbasket). Andere opties is het opzetten van een beveiligd extranet als verlengstuk van onze drupal Site, sharepoint (foundation) of in een eerste fase zelfs gewoon het openen van de map waarin alle stukken staan, na het maken van connectie via VPN.

Veiligheidscel
Hieronder verstaan we vooral de leidinggevende ambtenaar noodplanning, burgemeester (als hoofd van de cel), communicatie-ambtenaar en IT-verantwoordelijke. Zij zullen een tablet met 3G ter beschikking krijgen zodat ze om het even op welke plaats en tijdstip aan alle nodige info kunnen tijdens een rampsituatie en op die manier reeds kunnen coördineren/communiceren ook al zijn ze nog niet op het noodcentrum. Hierbij zullen we waarschijnlijk wel gebruik maken van Google Docs. Vooral omdat het niet uit te sluiten is dat onze eigen servers of netwerk op het moment van de ramp niet beschikbaar is (bv schade aan gemeentehuis). Hier zorgt een cloud-oplossing ervoor dat we altijd aan onze noodprocedures, lijsten met contactgegevens ed kunnen.

Waar wij net zoals Ivan nog vooral nog mee worstelen zijn:

Ivan Stuer wrote:

- policy (en impact op fiscaliteit)
- Mobile Device Management (bijvoorbeeld Zenprise voor blacklist/whitelist van apps en wipe van op afstand + afdwingbare security policy)
Ter info: Wipen wel kan wel altijd gebeuren vanuit de exchange server



Wat toestellen betreft, zelf heb ik momenteel de iPad2 en Samsung Galaxy Tab 2 getest. Over het algemeen reageert de iPad net iets sneller dan de Samsung en werkt hij iets makkelijker voor doorsnee gebruikers. Daartegenover staat wel dat de Samsung (Android) over het algemeen iets goedkoper is en bovendien via een microSD kaart nog eens uit te breiden is qua geheugen. Ook de widgets vind ik persoonlijk een voordeel van Android. Ik zal anders mijn uitgebreide bevindingen over het verschil tussen IOS/Android eens in een blog post zetten.

Groeten
Hans
 
Onbekende Gebruiker
#5 — 25/10/2012 08:32
In Aalter is ook beslist om te starten met iPads voor het college. Na een testperiode zal bekeken worden om ook de raadsleden te voorzien van een iPad. Er is wel nog onduidelijkheid over het eigendomschap van de toestellen.
De bedoeling bij ons is dat de verslagen en voorbereidingen van de raden digitaal zullen worden aangeleverd, eerst via mail en eens het extranet op punt staat, zullen de leden kunnen inloggen en de desbetreffende documenten kunnen downloaden.
 
Onbekende Gebruiker
#6 — 31/10/2012 10:50
In Roeselare hebben we al een tijdje de I-Pad ingevoerd.
Keuze: we hebben zowel I-Pad als Androïd (Samsung) als een windows tablet getest. De I-Pad kwam er met voorsprong als beste uit, vooral vanwege de gebruiksvriendelijkheid en de kwaliteit van de touchscreen. Ik vermoed wel dat de windows8 een heel ander verhaal gaat geven binnen enkele maanden.
We hebben ook systematisch de I-Pad met 3G uitgerold, uit de tests vooraf bleek dat dit wel een vereiste is voor de meeste mensen.
Wie heeft er 1: in principe het CBS, maar niet iedereen wilde er één. Binnen de ambtenarij het MAT en onze departementshoofden. Ook enkele "veldwerkers" hebben al een I-Pad voor specifieke zaken (bvb inventaris verkeersborden en controle vergunningen openbaar domein).
toegang tot documenten: via Citrix Acces Gateway geregeld. Via dit platform hebben ze dezelfde toegang tot het netwerk als op hun desktop. Dit werkt vlot voor het lezen van documenten, bewerken is niet zo makkelijk binnen dit platform (windows laag op Ios). De meesten hebben ook een gmail account en maken gebruik van dropbox voor eigen documenten.
Eigendom: de toestellen blijven eigendom van de stad, 3G abonnement wordt door de stad betaald (binnen het raamcontract telefonie vlaanderen is data bij Mobistar zeer betaalbaar geworden).
 
Christof Meekers V-ICT-OR Lid
Posts
43
Organisaties
Gemeentebestuur Pelt
#7 — 02/11/2012 14:42
Zijn er ook al besturen die de Playbook van Blackberry uitgetest hebben? Wat zijn jullie bevindingen dan?
 
Posts
7
Organisaties
HeLics Leuven
#8 — 08/11/2012 11:01
Beste Koen,

In Leuven werken we nu reeds bijna twee jaar met iPad's. In eerste instantie hebben de leden van het College een iPad gekregen, later zijn er ook de directieleden bijgekomen. Volgend jaar plannen we ook de gemeenteraadsleden uit te rusten met een tablet. Hoe hebben wij het aangepakt:
- De documenten voor de vergaderingen worden ter beschikking gesteld via ons SharePoint platform. Ze kunnen dit extern bereiken via een VPN verbinding.
- Een veelgestelde vraag was om onze Windows file servers ook via de iPad's te kunnen benaderen. Dit kan sinds kort, we gebruiken hiervoor de Goodreader app (laat het SMB protocol toe).
- Voor het device management gebruiken we Mobile Iron. Deze tool laat distributie van apps, remote wipes, centraal instellen VPN, e-mail settings, beveiliging etc. toe.

Aan het iOS platform zijn natuurlijk wel de gekende problemen verbonden (gesloten systeem, app store, ontbreken echt file systeem, ...). Bovendien stellen we vast dat de technologische levensduur van de iPad toch echt wel kort is (traagheid nieuwe apps en geen ondersteuning laatste iOS op de iPad 1).

We kijken nu vooral uit naar de Windows 8 tablets en gaan deze uitvoerig testen.

groeten,

Sven
 
Onbekende Gebruiker
#9 — 08/11/2012 13:44
Ik merk dat er vrij veel met iPad gewerkt wordt.

Laat mij eens een paar stokken in dat hoenderhok gooien :

1:
Als tablets moeten (vooral/uitsluitend) dienen om documenten van een webplatform op te halen en te lezen, is om 't even welk tablet met een browser en wat ondersteunende plugins (een pdf reader, ...), en evt. een VPN client, meer dan voldoende. In theorie is de goedkoopste Android dus de beste koop - een Google Nexus ? Of, om niet over te komen als gierigaards, iets degelijks van Samsung ?

2:
We zijn een "bedrijfsomgeving" die, vooral naar gebruikerstoepassingen toe, een Windowsomgeving is. Qua integratie en compatibiliteit ligt het dus voor de hand dat we windows-tablets aanbieden - die zullen vermoedelijk op termijn de beste keuze blijken op vlak van integratie in een Windows Server / Active Directory / .... -omgeving en toegang tot data in Microsoft toepassingen of 3rd party Windowstoepassingen.


Vanwaar dan die neiging naar iPads ? En ...
3:
In hoeverre is BYOD een optie ?
 
Hans Van Mingeroet V-ICT-OR Lid
Posts
85
Organisaties
Gemeentebestuur Berlare en OCMW Berlare
#10 — 09/11/2012 10:52
Koen Noens wrote:
Als tablets moeten (vooral/uitsluitend) dienen om documenten van een webplatform op te halen en te lezen, is om 't even welk tablet met een browser en wat ondersteunende plugins (een pdf reader, ...), en evt. een VPN client, meer dan voldoende. In theorie is de goedkoopste Android dus de beste koop - een Google Nexus ? Of, om niet over te komen als gierigaards, iets degelijks van Samsung ?


Zoals hierboven al aangehaald heb ik de voorbije maanden zowel met de iPad2 als de Samsung Tab 2 getest. Als systeembeheerder vind ik de Samsung een heel goed toestel. Goedkoper, uitbreidbaar, "open" systeem en redelijk veel beheersmogelijkheden. Als "doorsnee" gebruiker zou ik echter de voorkeur geven aan de iPad2. Deze werkt net iets makkelijker en reageert doorgaans ook iets sneller. Als ik de samenstelling van ons college bekijk lijkt dit laatste argument het belangrijkst te zijn. De iPad is als het ware ideaal voor dummies. De Samsung heeft toch een kleine leercurve.

Koen Noens wrote:
We zijn een "bedrijfsomgeving" die, vooral naar gebruikerstoepassingen toe, een Windowsomgeving is. Qua integratie en compatibiliteit ligt het dus voor de hand dat we windows-tablets aanbieden - die zullen vermoedelijk op termijn de beste keuze blijken op vlak van integratie in een Windows Server / Active Directory / .... -omgeving en toegang tot data in Microsoft toepassingen of 3rd party Windowstoepassingen.


In theorie zouden Windows tablets "op termijn" idd het meest geschikt moeten zijn voor onze omgeving. Vraag is natuurlijk op welke termijn? Windows 8 staat nog in zijn kinderschoenen en zoals we allemaal weten is het eerste jaar na een nieuwe windows release er meestal eentje van bugfixen. Ander vraagteken is de kwaliteit en snelheid van de tablets die windows zal verkopen. Ik vrees dat we niet anders zullen kunnen dan er eentje uittesten om te weten of het inderdaad de beste keuze is. Maar kunnen je college/gemeenteraad/collega's wel zo lang wachten ?

Koen Noens wrote:
In hoeverre is BYOD een optie ?

Qua kosten is BYOD een prachtig principe. Je werknemer betaalt in principe het toestel. Maar je moet ze daarna wel overtuigen dat jij als IT-beheerder het volledige toestel moet kunnen beheren en beveiligen (remote wipe ed, via aparte software) en daar merk ik nu al dat het schoentje soms wringt. In hun ogen is het hun toestel en heb jij daar geen zaken mee (om te weten wat ze er allemaal op doen). Daar waar voor ons systeembeheerders de veiligheid van het netwerk primeert. Dat aspect wordt overigens nog moeilijker gemaakt door BYOD, aangezien je door de gebruikers verschillende soorte, tablets en OS'en krijgt opgedrongen.

Uiteindelijk zal jij als systeembeheerder moeten beslissen wat volgens jou het beste toestel is:
- De dure Ipad met zijn gesloten systeem.
- De goedkopere Androids die net iets minder gebruiksvriendelijk zijn voor doorsnee gebruikers (als ik mijn eigen vrouw mag geloven :-) )
- De windows die perfect geïntegreerd zou moeten zijn voor je omgeving, maar misschien technisch niet evenwaardig is aan de ipad en Android (of misschien net beter, hard to tell op dit moment).

Hoedanook: kiezen is verliezen... we kunnen alleen maar een zo goed mogelijke keuze maken volgens de parameters die we zelf het belangrijkst achten.
 
Onbekende Gebruiker
#11 — 16/11/2012 10:47
De raadsleden hebben in Knokke-Heist de keuze uit een notebook of i-pad. Momenteel ligt de verdeling 50/50. Toegang tot college en gemeenteraadsdossiers gebeurt via cobra@home van de nv Cevi.
 
Luc Velghe V-ICT-OR Lid
Posts
16
Organisaties
Gemeentebestuur Kuurne, Gemeentebestuur Lendelede en Stadsbestuur Kortrijk
#12 — 16/11/2012 11:10
@Ivan : hebben jullie de oefening in Sint Niklaas al afgerond?

Luc Velghe | Kortrijk

 
Ivan Stuer V-ICT-OR Lid
Posts
17
Organisaties
Vlaams Energieagentschap
#13 — 17/11/2012 10:16
Allen,
Kiezen is hier inderdaad verliezen, iOS, Adroid, Windows hebben allemaal hun voor en nadelen.

Voor Sint-Niklaas zijn nog niet alle keuzes gemaakt. Een overzicht (voor 80 stuks):
- geen BYOD, maar aangeboden door bestuur, voldoende 'dichtgetimmerd' om geen discussie over voordeel in natura te krijgen ('Device blijft van de stad en wordt ter beschikking gesteld voor het raadplegen van de nota's')
- tablets: ipad2, Acer-Android (nog niet Jelly Bean) en Acer-Windows 7/8 getest :
=> keuze voor iPad omwille van gebruiksgemak (eindgebruik), vlotheid van scrollen, stabiliteit van het systeem en het idee dat dit het veiligste platform is (minder malware)
- onderhoud: waarschijnlijk nemen we geen onderhoud of apple care pack, maar een aantal spares en een verzekering (nog te bevestigen)
- mobile device management: (booming business), keuze tussen:
- apart systeem: Zenprise, Mobile Iron, Airwatch. Cloud oplossing of op eigen server
- bijna alle security software heeft ook een MDM: wij hebben Citrix, Checkpoint en Trend Micro in huis. Dit zijn opties die we ook overwegen
- iMac server: Apple heeft een eigen systeem voor het beheer van iPads (goedkoopste oplossing)
=> mogelijk starten we met de iMac server en kijken we in 2013 de andere oplossing in detail na
- aanbieden nota's:
- we werken met Citrix Secure Gateway: kan ook op iPad.
- Voordelen: Zeer goed qua beveiliging, documenten blijven gewoon in huis, geen extra werk
- Nadeel: windows 2008 desktop met niet-native scroll functionaliteit
- Citrix experimenteert met 'bubbles' op tablet, waarbij interne toepassingen of bestandlocaties worden aangeboden, die WEL een native scroll behouden.
Zeer interessant, maar niet aangewezen gezien dit nog in POC fase zit
- Interne Sharepoint openzetten op een beveiligde manier (via Sharepoint site of VPN)
- Clouddrive, dropbox, google docs,....
- CMS systeem (onze Drupal site)
- iTunes
- bijbehorend systeem bij een MDM
- ...
=> nog geen beslissing genomen. We wegen de verschillende beveiligingen tegen elkaar af en ook de manier van authenticatie (voorkeur voor koppeling met AD)
We houden de Citrix oplossingen intussen zeer goed in het oog

Volgende week onderhandelingsprocedure...







 
Posts
8
Organisaties
VCLB Limburg VZW
#14 — 27/11/2012 13:51
Ik mis deze software nog in je overzicht, Ivan.
zenworks mobile management

 
Onbekende Gebruiker
#15 — 05/12/2012 16:39
Nog een knuppel in het hoenderhok vanuit gebruikersperspectief: Als er zo weinig uitgesproken voordelen zijn bij de keuze tussen de verschillende platformen, laat de gebruiker kiezen waar hij het liefst mee werkt. Op die manier is het rendement het hoogst. Ondersteun vanuit de IT-dienst de toestellen die de gebruikers het liefst willen gebruiken. Veel moeilijker moet dat niet zijn.
 
Onbekende Gebruiker
#16 — 05/12/2012 18:27
Wij hebben een proefproject lopen voor een digitale agenda van het managementteam, bedoeling is om de agenda per vergadering te tonen en de bijhorende bijlages (bv. de openstaande meldingen). Daarvoor heb ik een kleine https-website (onderdeel van het intranet) opgezet waarbij de agenda wordt ingegeven en de bijlages kunnen worden opgeladen.

Voordelen:
- platformonafhankelijk: iPad, Android, Smartphone, Laptop, PC, het werkt altijd als er een browser met internetverbinding aanwezig is
- beveiliging: aangezien het https is, wordt de informatie versleuteld gedeeld
- bijlages worden in pdf, doc of xls opgeladen, elk toestel heeft wel een eigen pdf-reader, office waarmee de bestanden bekeken kunnen worden
- lage kosten: gratis https-certificaat via Fedict, 1 virtuele webserver, geen speciale apps moeten aankopen of ontwikkelen
- gebruiker verlaat de organisatie: account wordt stopgezet op de server waardoor hij/zij niet meer op het intranet kan

nadelen:
- een webapp werkt niet altijd even snel en vlot als een app, maar als het toestel via wifi werkt, merk je weinig verschil
- enige kennis is nodig om een website op te zetten, maar dat kan je ook met drupal, sharepoint of eender wat opgezet worden


 
Onbekende Gebruiker
#17 — 06/12/2012 09:41
Wat als ... die bijlages (die netjes versleuteld werden opgevraagd) lokaal op de tablet worden opgeslagen en de tablet verdwijnt ? Ik heb geen ervaring met tablets in een corporate omgeving, maar lijkt mij een groot risico als iedereen zijn eigen toestel hiervoor mag gebruiken en dat er geen centraal management en/of beveiliging is ingesteld. Een intranet met beveiligde verbinding lijkt mij niet voldoende. Hangt er natuurlijk allemaal van af welke informatie er op dat intranet staat, maar vroeg of laat zijn er toch zaken bij die je liever niet op straat ziet belanden. En typisch steekt de eindgebruiker dan de armen in de lucht en schuift de hete aardappel door naar ICT, want die hadden gezegd dat het in orde was of zoiets .............
 
Onbekende Gebruiker
#18 — 06/12/2012 23:42
Koen, je hebt natuurlijk gelijk dat het niet veilig is wanneer zo'n tablet gestolen wordt. Anderzijds is dat risico even groot met papieren documenten. Alleen lagen we er toen niet van wakker. Je wil niet weten hoeveel documenten schepenen en raadsleden thuis in kaften hebben zitten, of in hun boekentas die ze op de trein kunnen vergeten of die kan gestolen worden. Plots wordt de veiligheid een probleem, terwijl er aan het risico niet wezenlijk iets veranderd is.

Ik vind het goed dat er aan die informatieveiligheid wordt gewerkt, maar het heeft weinig met tablets te maken.
 
Onbekende Gebruiker
#19 — 07/12/2012 10:01
Informatieveiligheid is een algemeen probleem, waarvan wij als ICT-ers slechts een gedeelte kunnen invullen. Als we onze job goed willen doen, mogen we dat niet laten liggen omdat er geen algemeen beleid is. De risico's met mobiele apparaten zijn groter en dus lucratiever. Een mooie, blinkende tablet zal vlugger gestolen worden dan een saaie, grijze klasseur. Een tablet met 16 GB kan heel wat klasseurs in het geheugen hebben. In bedrijven is de taak van security officer opgekomen toen de risico's met ICT-toepassingen toenamen. Ik zie dus wel een grote parallel tussen informatieveiligheid en ICT.
 
Dimitri Lefevre V-ICT-OR Lid
Posts
7
Organisaties
Gemeentebestuur Knokke-Heist
#20 — 10/12/2012 20:42
Als ICT-ers kunnen we inderdaad slechts een gedeelte invullen, maar ik denk wel dat we soms wel héél goed weten hoe we onze organisatie moeten inschatten op gebied van informatieveiligheid.

Nu recent heb ik wel een zeer mooie oplossing gezien.
Bij Dell bestaat er een Kace Appliance die nu recent is uitgebreid met een Mobile versie. Deze versie laat het toe om mobiele apparaten te beheren.
Niet enkel ben je in staat om gewoon een remote wipe te doen van het volledig toestel bij verlies, ook kan je nog eens kiezen als je niet gewoon alle bedrijfsinformatie wenst te verwijderen, of gewoon een app die de gebruiker heeft geïnstalleerd en die tegen de bedrijfspolicy is kan gewoon met een muisklik worden verwijderd.
Daarnaast kan je gewoon remote upgrades doen van de firmware en kunnen er bepaalde applicaties worden geïnstalleerd op het mobiel toestel.
Je kan zelfs rechtstreeks berichten sturen vanuit de appliance naar het mobiel apparaat van de gebruiker, IOS of Android speelt geen rol.
Heb onlangs hier een demo van gezien en is echt schitterend.

Meer informatie kan je hier terugvinden : https://www.kace.com/products/K3000-Mobile-Device-Management-Appliance
 
Hans Van Mingeroet V-ICT-OR Lid
Posts
85
Organisaties
Gemeentebestuur Berlare en OCMW Berlare
#21 — 11/12/2012 09:24
Marc van Daele wrote:
Nog een knuppel in het hoenderhok vanuit gebruikersperspectief: Als er zo weinig uitgesproken voordelen zijn bij de keuze tussen de verschillende platformen, laat de gebruiker kiezen waar hij het liefst mee werkt. Op die manier is het rendement het hoogst. Ondersteun vanuit de IT-dienst de toestellen die de gebruikers het liefst willen gebruiken. Veel moeilijker moet dat niet zijn.


Klopt Marc, en als al die gebruikers allemaal (toevallig) voor hetzelfde type toestel (en OS) kiezen is er weinig aan de hand. Maar als je IT-dienst plots x-aantal ipads, 5 samsung androids, 3 sony androids, 4 windows 8 gebaseerde toestellen moet gaan beheren en support bieden wordt het verhaal wel net iets moeilijker. Niet voor de eindgebruiker, maar wel voor de IT-dienst die heel vaak de tijd niet heeft om dit er nog eens bij te nemen. Want de eindgebruiker gaat er wel van uit dat jij specialist bent in al deze toestellen.

En wat doe je met nieuwe gebruikers? Heel veel mensen in onze organisatie hebben nog geen ervaring met tablets. Laat je hen dan ook zelf kiezen, of maak je dan toch de keuze voor hen?
 
Hans Van Mingeroet V-ICT-OR Lid
Posts
85
Organisaties
Gemeentebestuur Berlare en OCMW Berlare
#22 — 11/12/2012 09:40
@ Dimitri: wij hebben ook de piste overwogen om alles aan te bieden via een intranet (gebaseerd op ons Drupal CMS), maar zijn daar voorlopig toch weer van af gestapt. Vooral door het feit dat alle documenten dan nog eens handmatig moeten toegevoegd worden aan het CMS, wat extra werk zou veroorzaken. Alle stukken voor het college worden nu al centraal op onze fileserver opgeslagen en we voelen er niet zo veel voor om die telkens op te laden naar het "college-net". Bovendien vreten ze daar dan ook nog eens webhosting, want het college wil alle stukken toch zeker een heel jaar lang ter beschikking hebben.

Momenteel kijken we dus eerder naar de mogelijkheid om toch via sharepoint (eventueel de gratis Foundation versie) of een gelijkaardige oplossing aan de slag te gaan. Belangrijkste uitgangspunt is dat er geen extra werk mag zijn om de documenten aan te bieden.
 
Onbekende Gebruiker
#23 — 11/12/2012 19:57
@ Hans de bijlages die wij erop zetten, hadden we al, de tijd die we vroeg spendeerden om te printen, is nu verhuisd naar een kleine upload per bijlage. Ik ben meestal langer bezig om de rapporten uit de software te krijgen dan de rapporten op het intranet te plaatsen. Qua ruimte neemt dat niet zoveel in op onze webserver. De meeste documenten zijn maar een aantal kb groot.

@ Koen, bijlages vormen inderdaad een probleem als het toestel gestolen wordt. Nu zijn er ook veel gemeentes die aan hun raadsleden de agenda en informatie delen via een extranet, waar ook veel downloadbare documenten bij zijn. Stel nu dat een raadslid bestanden download op zijn thuispc en die thuispc wordt gestolen, dan kun je op dit ogenblik ook niet even die pc gaan wipen. Gevoelige informatie plaatsen wij nu ook niet direct op het intranet. In deze testfase zijn het vooral werkdocumenten, zoals de lijst met meldingen, ....

 
Onbekende Gebruiker
#24 — 12/12/2012 13:39
Tja, dieven kunnen ook gewoon de computers in het gemeentehuis komen opladen .....
Ik neem aan dat we het eens kunnen zijn dat mobiele apparaten een veel groter risico zijn in databeveiliging ?
 
Eddy Van der Stock V-ICT-OR Lid
Posts
57
Organisaties
V-ICT-OR vzw, VlaVirGem en Buyit2
#25 — 18/12/2012 21:50
Misschien is dit een kleine bijdrage aan de interne discussie. Via onze zustervereniging SOCITM (UK) vernamen we dat in Solihull County (regio) men een BYOD uitrol deed (incl policy). Ik vraag toestemming om deze te plaatsen in onze kennisdatabank, maar hier is alvast wat nieuws :
* BBC link
* promotie video
* 'Conservative Party Blog'