Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Dualboot Windows XP/Linux Ubuntu

Auteur Bericht
Geert De Maerschalck V-ICT-OR Lid
Posts
95
Organisaties
Gemeentebestuur Boom en OCMW Boom
#1 — 09/04/2008 10:27
Bij wijze van proef heb ik mijn desktop pc gereorganiseerd. Het toestel start nu dualboot Windows XP/Linux Ubuntu op.

Onder Windows werkt alles zoals voordien, onder Linux ben ik nu de pc 'aan het opbouwen' zodat ik er alles mee kan doen. De installatie van Linux verliep heel vlot, ondanks dat de harddisks van deze pc NTFS stonden. De installatie van netwerkprinters verloopt veel vlotter dan onder Windows (Ubuntu vindt alle netwerkprinters en geeft automatisch de juiste drivers aan) en de te mappen netwerkschijven zijn heel vlot aanspreekbaar.

Om zowel vanop de Zarafa-server (MAPI) als POP3-mail op te halen zoek ik nog de meest interessante e-mail client.

Open Office is natuurlijk de standaard tekstverwerker/spreadsheat/database.

Internet via Mozilla/Firefox.

Een nog op te lossen probleem zijn de Windows-toepassingen die voorlopig nog in ons bestuur gebruikt worden. Suggesties voor VMWare of andere tools om Windows-toepassingen te draaien zijn welkom.

Geert
 
Geert De Maerschalck V-ICT-OR Lid
Posts
95
Organisaties
Gemeentebestuur Boom en OCMW Boom
#2 — 09/04/2008 10:30
Hier wil ik nog aan toevoegen dat we de volgende jaren vrijwel alle toepassingen webbased willen hebben. Bij ons gaat het vooral om CIPAL-toepassingen, maar ook een tijdsregistratiepakket, een toegangscontrole, enz.. Van zodra alle CIPAL-toepassingen webbased zijn, kunnen we hier perfect en heel goedkoop verder met Linux-pc's.

Geert
 
Valentijn Verbeke V-ICT-OR Lid
Posts
136
Organisaties
Gemeentebestuur Wevelgem en OCMW Wevelgem
#3 — 14/04/2008 08:27
Probeer eens met wine (http://www.winehq.org)? Zit in de Synaptics manager denk ik dus kan je langs daar installeren, dan via de commandline een Windowsprogramma onder Linux starten à la "wine notepad.exe". Met een beetje geluk werkt het.
 
Onbekende Gebruiker
#4 — 14/04/2008 14:46
Je kan ook makkelijk Virtual Box van Sun installeren. Er is een community-versie die uiteraard gratis te gebruiken is en waarop je heel vlot een Windows-machine "virtueel" kan laten draaien.

Voordelen :
- je basis os systeem blijft linux - dus stabiel en geen last van virussen ;-)
- in geval van problemen met de Windows VM kan je onmiddellijk een nieuwe opstarten met de oorspronkelijke "image" - dus herinstallaties behoren tot het verleden ... !

Dit werkt ook voor servers ... .

Jan
 
Posts
162
#5 — 16/04/2008 09:17
Geert,

in KDE is kmail als mailclient best OK, in Gnome Evolution. Evolution is ook onder KDE te draaien, maar de integratie is minder.

Als je met wine in de weer gaat en je stoot op problemen is het een mogelijkheid van Crossover Office te overwegen (http://www.codeweavers.com/). Dit betreft een commerciële en gestroomlijnde versie van Wine.

Hopelijk is "webbased" voor Cipal hetzelfde als OS-onafhankelijk. Voor het Brocade systeem is dat al niet het geval, omdat het een lokale printserver installeert.

Bart