Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Logon met Smartcard (eID)

Auteur Bericht
Posts
8
#1 — 11/05/2009 16:22
Dag allemaal,

Ik ben nieuw in dit forum en stel me even vlug voor. Ik ben tewerkgesteld bij de gemeente Bütgenbach, hoofdzakelijk voor de uitreiking van de eID, maar heb ook veel taken in het domein ITC overgenomen. Zoals waarschijnlijk in veel gemeenten, is het probleem veiligheid in ITC een zeer lakse aangelegenheid. Om iedreen te sensibiliseren voor meer veiligheid in de omgang met een PC, en om de veiligheid effectief te verhogen zou ik wat volgt willen invoeren.
Nu iedereen beschikt over zijn eID, en iedere PC waar een kaartlezer op aangesloten is, de mogelijkheid biedt om zich aan te loggen met een smartcard, wou ik dat alle PC's beveiligd worden met dit systeem van aanloggen. Ik heb geprobeerd op een Workstation met XP SP3, maar dit lukte niet. Er zouden blijkbaar nog Drivers geladen moeten worden.
Tijdens mijn zoektocht in het WWW en andere Forums heb ik een link ontvangen naar een open source projekt hiervoor, echter enkel vanaf Vista. Onze toestellen zijn echter met XP of enkele nog met W2k.
Heeft iemend hier al enige ervaring met deze manier van aanloggen ? Het spreekt vanzelf dat ik een oplossing nastreef die gratis, of dan toch zeer gunstig in aankoop is.
Ik sta voor alle suggesties open en ben steeds bereikbaar op kantoor op het nummer 080/440075.
Alvast bedankt aan iedereen die probeert te helpen.
Groeten uit Oost-België,

Frankyv
 
Onbekende Gebruiker
#2 — 08/04/2010 21:32
Dag Frank,

Ik heb het zelf nog niet geprobeerd om in te loggen op een pc via eID, maar het lijkt me wel iets nuttigs om eens te testen.

Heb je de eID kaartlezer geïnstalleerd via http://eid.belgium.be/nl/Hoe_installeer_je_de_eID/Windows/index.jsp. Waarschijnlijk moet je je eID kaart ook registeren via de eID-viewer.

Mvg,

Dimitri
 
Posts
8
#3 — 09/04/2010 08:53
Dag Frank,

Ik heb het zelf nog niet geprobeerd om in te loggen op een pc via eID, maar het lijkt me wel iets nuttigs om eens te testen.

Heb je de eID kaartlezer geïnstalleerd via http://eid.belgium.be/nl/Hoe_installeer_je_de_eID/Windows/index.jsp. Waarschijnlijk moet je je eID kaart ook registeren via de eID-viewer.

Mvg,

Dimitri


Hallo Dimitri,

De kaartlezer is geïnstalleerd. Ik heb het namelijk geprobeerd met een Belpic PC en alles functionneert. Op dit gebied is er dus geen probleem. Wat ik bij al mijn opzoekingen gevonden heb is, dat er nog extra SW moet geïnstalleerd worden om het te laten draaien, en dit zowel op de WS als op de Server. Blijkbaar zou het vanaf Vista geen probleem zijn, maar op onze posten hebben we overal XP.
Het heeft me verwonderd dat op dit voorstel zo weinig reactie gekomen is, en dit in alle discussieplatformen waar ik de vraag gesteld heb.
Het zal dus afwachten zijn tot we overal Win7 hebben, in enkele jaren. :lol:

Frank
 
Posts
11
#4 — 12/04/2010 08:37
Beste

Welke windowsversie draait er op de server? Is het de bedoeling om de AD te koppelen met de eID ?

Hugo De Pauw
 
Posts
8
#5 — 12/04/2010 09:00
Dag,

Op de server ist Win SBSB 2003 geïnstalleerd. Het is inderdaad de bedoeling om het in de AD te integreren. Ik heb tot nog toe weinig of geen Info gevonden om dit projekt te kunnen implementeren. Het draait er steeds op uit dat zowel op de server als ook op de WS bijkomende SW moet worden geïnstalleerd, en dit enkel met commerciële SW, behalve bij Vista waar het zonder meer zou draaien. Ik ben echter geen voorstander van Vista en zou bovendien alle posten moeten upgraden. Ik begrijp niet waarom deze vorm van beveiliging zo weinig aanklang vindt. Ook heb ik de vraag gesteld aan onze Informaticaleverancier (Adehis) die me direct afwurgde met de woorden: er bestaat geen interesse in andere gemeenten en daarom is deze oplossing zonder interesse voor ons. Nu ja, ik versta de wereld niet meer.

Frank
 
Posts
11
#6 — 12/04/2010 09:16
Frank

Microsoft is bezig met het ontwikkelen van een tool voor de integratie eID met de A.D. Dit kan voor de client pas vanaf Vista. De versie voor windows moet 2008 zijn.
Dus upgraden maar!

Wij gebruiken voor een aantal PC's de betalende software Cerbalon. Deze software werkt niet met de laatste middleware.
Ik denk dat de enige oplossing upgraden is ...

Hugo
 
Posts
8
#7 — 12/04/2010 09:41
Bedankt voor je tip, maar hier zit juist het probleem. Het prijskaartje voor het upgraden is nogal hoog. Ik zal dan wel moeten wachten tot we onze server verniewen (dit jaar of volgend jaar) en trachten onze heren te overtuigen om het OS van onze WS te upgraden naar Win7, maar niet naar Vista. Ik heb een hekel aan dit OS. Het is met afstand het slechteste OS dat ze ooit op de markt brachten.

Frank