Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Vista versus XP

Auteur Bericht
Roeland Pledts V-ICT-OR Lid
Posts
51
Organisaties
Gemeentebestuur Ledegem
#1 — 22/08/2008 09:29
Volgend jaar staat bij ons een gedeeltelijke vernieuwing van ons pc-park op de agenda. Tot en met dit jaar werd bij de aanschaf van nieuwe pc's steevast gekozen voor een downgrade van Vista naar XP en werd MS Office 2003 geïnstalleerd. Vanaf volgend jaar zijn we bereid dit beleid te herzien, maar uiteraard gaan we eerst brainstormen over de pro's en contra's. Wie argumenten kan aanleveren: shoot!
Dank.
 
Kevin White V-ICT-OR Lid
Posts
29
Organisaties
Stadsbestuur Poperinge
#2 — 22/08/2008 10:00
In Poperinge hielden we tot kort ook vast aan de combinatie XP+Offfice 2003. Maar we stappen nu ook over naar Vista+Office 2007.
 
Raoul Leysen V-ICT-OR Lid
Posts
111
Organisaties
Gemeentebestuur Grobbendonk
#3 — 22/08/2008 10:45
Hier in Grobbendonk momenteel ook nog downgrade+2003.

Dit zal zeker zo blijven tot half 2009. Ik vrees hier voor teveel ontwikkelingsproblemen bij een aantal gebruikers.

Ik heb ondertussen al wel 2 Vista+2007 opstellingen draaien sinds juni 2008, weinig problemen mee gehad. Buiten de conversie-tool die we ondertussen voor elke 2003 hebben moeten installeren...

"If at first you don't succeed, call it version 1.0"

 
Roeland Pledts V-ICT-OR Lid
Posts
51
Organisaties
Gemeentebestuur Ledegem
#4 — 22/08/2008 10:52
En voor wie de overstap maakt naar Vista en Office 2007: voorzien jullie opleiding voor de eindgebruikers?
 
Raoul Leysen V-ICT-OR Lid
Posts
111
Organisaties
Gemeentebestuur Grobbendonk
#5 — 22/08/2008 10:57
De bedoeling is dat begin 2009 één van de 'minder IT-getalenteerde' collega's de overschakeling gaat maken. Op basis van haar ervaringen zullen we dan bekijken welke stappen er nodig zijn om de andere collega's te laten omschakelen.

"If at first you don't succeed, call it version 1.0"

 
Kevin White V-ICT-OR Lid
Posts
29
Organisaties
Stadsbestuur Poperinge
#6 — 22/08/2008 10:59
In het beleidsplan van de stad voor de dienst personeel staat een heropfrissing van het gebruik van de dagelijkse computertoepassingen. De omschakeling naar Office 2007 zal hierin ook aan bod komen.
 
Posts
158
#7 — 25/08/2008 11:30
Voorlopig blijven we vasthouden aan XP + Office 2003. Enerzijds omdat dit goed werkt bij ons en anderzijds omdat we zo iedereen op dezelfde versie van OS en Office kunnen houden.
 
Onbekende Gebruiker
#8 — 01/09/2008 09:20
Ook hier nog altijd XP + 2003. De vraag die we ons wel stellen is: op het moment dat je overschakelt naar Office 2007, is de tijd dan niet eens rijp om Open Office te overwegen? Immers: je bespaart een pak op licentiekosten, en als je toch moet gaan investeren in opleiding kan je de mensen net zo goed leren werken met Open Office.

Maar dan heb je uiteraard weer het probleem dat de toepassingen van de Cevi/Cipal/Schaubroecks van deze wereld vaak geïntegreerd worden met Word (liefst dan nog één bepaalde versie), dus daar kunnen - ook bij overschakeling naar een nieuwe M$-Office - wel eens probelemen mee zijn. Hoe gaan jullie besturen daarmee om? Zijn er bvb besturen die er al in geslaagd zijn hun softwareleverancier te verplichten te interfacen naar Open Office?
 
Raoul Leysen V-ICT-OR Lid
Posts
111
Organisaties
Gemeentebestuur Grobbendonk
#9 — 01/09/2008 10:08
...is de tijd dan niet eens rijp om Open Office te overwegen?


Dat is inderdaad ook een mogelijkheid die ik zou willen overwegen.

In welke mate de koppelingen met bestaande pakketten hier klaar voor zijn weet ik niet. Maar ik meen vernomen te hebben dat de nieuwe pakketen voor de kopeling met het rijksregister zowiezo de ODF-standaard dienen te volgen. De pc's zouden daarom moeten voorzien worden van een OpenOffice-pakket.

Als ODF in 2009 al een verplichte standaard is voor bepaalde pakketten, is het dan inderdaad niet beter nog een jaar te wachten om daarna volledig op OO over te stappen?

"If at first you don't succeed, call it version 1.0"

 
Posts
158
#10 — 15/05/2009 23:51
Bij ons momenteel ook nog altijd xp + office 2003.

Wij voorzien in 2010 een omschakeling naar windows 7 en office 2010, dus sowieso slaan we vista en office 2007 over.

Openoffice installeer ik mee op alle nieuwe pc's. Zo voorzie ik dat in de toekomst ODF bestanden zeker gelezen kunnen worden.

Zelf ben ik een groot liefhebber van linux en open source software, maar ik merk dat het promoten hiervan binnen een bestuur niet altijd voor de hand ligt.

Zeker programma's als office vind ik verschrikkelijk duur voor hetgeen ze uiteindelijk maar voor gebruikt worden.
Voor het typen van wat tekst kan je m.i. zeker evengoed openoffice gebruiken.

groeten
Steven
 
Posts
8
#11 — 18/05/2009 09:29
Volgend jaar staat bij ons een gedeeltelijke vernieuwing van ons pc-park op de agenda. Tot en met dit jaar werd bij de aanschaf van nieuwe pc's steevast gekozen voor een downgrade van Vista naar XP en werd MS Office 2003 geïnstalleerd. Vanaf volgend jaar zijn we bereid dit beleid te herzien, maar uiteraard gaan we eerst brainstormen over de pro's en contra's. Wie argumenten kan aanleveren: shoot!
Dank.


Hallo,

Ik heb bij mij thuis reeds sedert februari dit jaar Win7 Beta op de computer. Ik ben verrast over de stabiliteit van dit OS. Indien ik hier op het werk volgend jaar nieuwe PC's zou moeten bestellen of nieuwe Licenties van Win moet aanschaffen, zou ik wachten tot Win7 in de handel is. Ik ga nu Win7 RC installeren om zo de allerlaatste nieuwigheden te kunnen testen. Er bestaat in Win7 RC nu de mogelijkheid om een XP modus te laten lopen. Met deze nieuwigheid kan men programma's runnen die onder Win7 niet functionneren. De clou is dat het ganze functionneert zoals een VM, maar direct startklaar is vanuit de startgroep. Ik ben geen vriend van Microsoft, maar met Win7 is men goed bedient en worden veel zaken eenvoudiger.
Wat Office betreft, zou ik ook eerder opteren over te schakelen naar Open Office. Tenslotte loopt ons programma Saphir, van Adehis, ook compleet met Open Office.

Groeten,
Frank
 
Onbekende Gebruiker
#12 — 03/06/2009 09:29
Als Office pakket werken wij ( = gemeentebestuur Sint-Genesius-Rode )momenteel nog met Office 2003 als standaard officepakket, hoewel OpenOffice.org 3 reeds op alle pc's geinstalleerd staat. Naar de toekomst toe (horizon 2011-2012 wanneer wij opnieuw voor een periode van vervanging van onze Windows 2003 server en het gros van onze pc's staan) streven wij ernaar om klaar te zijn voor een overstap naar OpenOffice.org. Belangrijk daarin is dat onze backoffice leverancier - Remmicom - reeds heeft toegestemd om voor al haar nieuwe .NET applikaties (zij gaan de volgende jaren al hun toepassingen herschrijven in .NET) het .ODF formaat van OpenOffice te gaan ondersteunen. Een evolutie waar ik bijzonder tevreden over ben, vermits het de gemeentebesturen toelaat autonoom te kiezen voor een bepaald Office pakket.

Tegen dezelfde periode 2011-2012 zal zich de vraag stellen of wij als OS op de pc's (nu XP op alle pc's, zelfs nog 8 nieuwe pc's met XP OS gekocht in de maand mei 2009) kiezen voor een Microsoft OS of een Linux OS. Ook hier zal veel afhangen van de mate waarin wij de firma Remmicom ertoe kunnen bewegen om 100% ondersteuning van het Linux OS aan te bieden in de kommunikatie met hun .NET toepassingen. De keuze van een Linux OS (bvb. Ubuntu, Linux Mint, openSUSE, ... ) op thin clients in kombinatie met een beperkt aantal pc's met een Microsoft OS (Windows 7 of - wie weet - zijn opvolger ?) is momenteel de konfiguratie die de voorkeur heeft.

Een meer OPEN keuze van zowel het operating system op de werkstations/pc's enerzijds als van het office pakket op de pc's anderzijds is in ieder geval de basisstrategie die wij de komende jaren zullen blijven volgen.

Ik ben van mijn mening dat het aan ons, gemeentebesturen en ocmw's, is om ervoor te zorgen dat de backoffice leveranciers Remmicom/Schaubroeck/CEVI/CIPAL er zich méér en méér van bewust worden dat er nog een wereld is buiten Microsoft en het in hun eigen belang is om aan de gemeentebesturen en ocmw's oplossingen aan te bieden die beter proberen Open Source software en Microsoft software te combineren en te integreren om aldus tot produkten te komen met een betere prijs/kwaliteitverhouding. Hierbij denk ik ook aan de uitbouw van het midoffice en de integratie van dit midoffice met het backoffice. Wat mij betreft is dit de grote uitdaging waarvoor wij staan voor de komende jaren.
 
Onbekende Gebruiker
#13 — 08/06/2009 08:47
Nietttegenstaande we voor alle pc's licenties Vista en Office 2007 hebben, gebruiken we nog altijd Windows XP en Office 2003. Waarom ? Omdat we er tevreden van zijn.
Een aantal notebooks (binnen iCT) werkt al op Vista en Office 2007, louter om de nodige kennis op te doen.
Standaard worden alle desktops en notebooks al uitgerust met OpenOffice 3.1.
We vrezen dat de omschakeling enerzijds van XP naar Vista en anderzijds van Office 2003 naar 2007, massaal opleidingen zal vergen.
De ict-leveranciers zouden hun producten minder afhankelijk moeten maken van het Microsoft Platform. Nu worden we gedwongen bepaalde pistes te kiezen.