Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Gegis data

Auteur Bericht
Posts
162
#1 — 26/03/2007 11:17
Allen,

zijn er mensen die Gegis gebruiken? Ik ben vooral nieuwsgierig naar hoe besturen gegis van data hebben voorzien. Ik zie de mogelijkheden van dit systeem, alleen hebben we niet de resources om de data zelf op te vullen. De data is wel aanwezig in de Oracle database van Cipal, maar waarschijnlijk niet koppelbaar.

Alvast dank,

Bart
 
Geert De Maerschalck V-ICT-OR Lid
Posts
95
Organisaties
Gemeentebestuur Boom en OCMW Boom
#2 — 04/04/2007 14:46
Dit is een piste die wij ook gaan bestuderen, over de mogelijkheden weten we nog niets, maar als er diensten zijn die hiermee ervaring hebben zou het tof zijn dat ze het in dit forum melden. Mogelijk gaan we binnenkort een opleiding i.v.m. Gegis volgen.

Geert
 
Posts
6
#3 — 05/04/2007 16:37
Indien de data beschikbaar is in een open formaat dan zou die via geGIS moeten ingelezen kunnen worden.
De data kan via webservices worden opgehaald wanneer die onder WMS of WFS wordt aangeboden.
Wanneer de data in een spatial databank is opgeslagen, dan is het belangrijk dat de geometry wordt opgeslagen onder de vorm van het WKB formaat (Well known Binary). In dit geval kunnen deze bestanden ook onmiddellijk worden geconfigureerd voor gebruik binnen geGIS.
Betreft het een gesloten formaat, dan moet er nagegaan worden of de leverancier ervan niet bereid is om een "datastore" te voorzien. Dat is een soort connector naar het eigen formaat van die leverancier. Indien zo'n connector wordt voorzien, kan die gewoon opgegeven worden bij de configuratie van een geGIS loket en kan ook die data worden verwerkt.
Er bestaan reeds connectoren voor de meest voorkomende GIS formaten (zoals voor shape bestanden, onder andere).
 
Posts
162
#4 — 20/09/2007 10:20
Ik heb intussen Gegis opgezet (na een paar bumbs in the road met Linux noodgedwongen op Windows) en tegelijk ook een Oracle GUI geinstalleerd zodat ik de views kan bekijken van de achterliggende database van Cipal.

Nu zijn er uiteraard nog twee uitdagingen:
1. een koppeling organiseren tussen kadastrale perceelnummers uit de database van Cipal en percelen op de Gegiskaarten. Uit de documentatie van Gegis word je helaas niet echt veel wijzer, dus dat zal niet eenvoudig zijn.
2. het aanroepen van een bepaald perceel vanuit de Cipal applicatie.

Dat tweede hoopte ik te kunnen realiseren door een perceelnummer door te sturen naar een applicatie die de overeenkomstige coordinaten opzoekt in een (derde?) database en een webbrowser naar Gegis opent met de relevante POST of GET data. Nu blijkt Gegis een jsp-toepassing: weet iemand of je naar zo'n toepassing alsnog parameters kan doorsturen zodat je automatisch op een bepaalde plaats terecht komt met de juist lagen actief?


Dank,


Bart
 
Posts
6
#5 — 20/09/2007 14:37
wat betreft uitdaging 1:
koppeling tussen database van cipal en percelen in gegis.

geGIS werkt met een grafische database zoals Oracle of Postgres/Postgis. Een koppeling tussen de geografische en alfanumerieke attributen is in dit geval niet noodzakelijk voor de attributen die in dezelfde tabel worden opgeslagen. Als je echter toch moet koppelen met gegevens uit een andere tabel zijn er 3 mogelijkheden.

Je kan in Oracle een Join definiëren tussen die 2 tabellen en de view op de join in gegis configureren. Nadeel van deze methode is dat je niet alle attributen kan editeren.

Een andere mogelijkheid is om een sepcifieke 'cipal' datastore te definiëren.

De meest elegante oplossing is wellicht om spatial hibernate te gebruiken, dit is een uitbreiding voor hibernate die specifiek werd ontwikkeld voor geGIS. In dit geval kan je een javaobject specificeren die alle koppellogica bevat. Vanaf dan zullen 'Cipal-percelen' zich als normale geGIS objecten gedragen en kan je er alles mee doen wat je met de andere objecten ook kan doen.

Als je niet de volledige functionaliteit nodig hebt van de huidige versie 1.2 dan kan je wellicht eens naar de prototypes voor release 1.3 bekijken.
Deze zijn gebaseerd op de nieuwe release van de achterliggende technologie MAJAS 1.0 en dienen als voorbeelden hoe je met de technologie MAJAS applicaties zoals geGIS kan ontwikkelen.

de website is http://www.gegis.org/majas-webapps/

Wat uitdaging 2 betreft:
sample 3 (selection) op bovenstaande link is volgens mij precies wat je nodig hebt. Deze geeft je een idee hoe je vanuit een andere applicatie een bepaald perceel kan selecteren.
De techniek die hiervoor wordt gebruikt zijn DOJO topics.
MAJAS 1.0 is reeds gereleased (http:www.cadre.com/projects/majas/).
Er is reeds een sample 5 beschikbaar als gegis 1.3 Beta.


groeten
Dirk
 
Posts
162
#6 — 20/09/2007 15:15
Dag Dirk,

dank voor je antwoord!

Uitdaging 1 lokt kennelijk een misverstand uit. Ik bedoel het nog niet zo dieptechnisch, maar eerder functioneel: Cipal heeft in de records van zijn tabellen mbt ruimtelijke ordening perceelnummers zitten, geen geografische data. In Gegis zullen al die percelen getekend moeten worden (ik veronderstel met vectoren en coordinaten? - ben niet zo goed op de hoogte van de werking van Gegis). Vervolgens zal er een koppeling moeten gebeuren tussen zo'n tekening in Gegis en een perceelnummer. Hoe dat dat moet gebeuren is nog onbekend voor mij. Moest die koppeling er zijn, dan kan op eenvoudige manier bv. bekeken worden welke percelen in de cipal database bv. een overtreding kennen en kunnen die vervolgens misschien programmatorisch een markering krijgen in de Gegis tabellen zodat die percelen een andere laag krijgen of een andere kleur ofzo.

Als die koppeling er is, kan er ook omgekeerd van een perceelnummer in een Cipal toepassing gelinkt worden naar een tekening in Gegis.

Voor uitdaging 2 blijkt de link niet te werken trouwens.
 
Posts
6
#7 — 20/09/2007 16:17
Bart,

wat de link betreft: inderdaad een typo. Ik heb de links nu eerst in de browser ingetikt en dan ge-paste ...

de majas website:
http://www.cadrie.com/projects/majas/

en de smplaes van geGIS 1.3 Beta:
http://www.gegis.org/majas-webapp/

Wat uitdaging 1 betreft:
je kan koppelen op het perceelsnummer: elk perceel heeft een kadastraal perceelsnummer. Er bestaan grafische bestanden zoals kadvec die de grafische (en enkele alfanumerieke) gegevens bevatten. Deze kunnen in geGIS worden geconfigureerd als GIS laag en de percelen worden dan getoond. Eventueel kunnen alle alfanumerieke objecten eveneens worden getoond en/of aangepast...

Cipal zal vermoedelijk nog extra alfanumerieke attributen hebben toegevoegd. In beide tabellen zal het kadastraal perceelsnummer voorkomen (in het kadvec project is hiervoor zelfs een specifiek veld voorzien waar de verschillende onderdelen van een perseelsnummer aan elkaar worden geschreven).

Door via deze velden een koppeling te leggen kan je een 'join' uitvoeren waardoor een soort virtuele tabel ontstaat die attributen uit beide tabellen met elkaar verbindt. Zo kan je de 2 werelden met elkaar combineren.
Eens je die verbinding hebt gemaakt, zal gegis automatisch de percelen kunnen tekenen, en de attributen uit de cipal databank kunnen visualiseren.

Wil je deze laatste ook kunnen editeren, dan moet je één van de andere alternatieven uit mijn vorige mail gebruiken.

hopelijk is het nu wat duidelijker... anders vraag je maar wat er nog niet duidelijk is,

groeten,

Dirk
 
Posts
162
#8 — 20/09/2007 16:36
Dirk,

nogmaals dank voor de info.

Ik ga die kadvec zeker 'es bekijken.
Zoals je merjt ben ik eigenlijk op zoek naar een betaalbare en min of meer eenvoudige manier om Gegis en Nestor (Cipal) te integreren. Ik probeer de haalbaarheid en de kwaliteit van zo'n oplossing nu een beetje in te schatten om te kijken of het de moeite is om een financiëel engagement in die richting te doen. Is dat iets dat DCB op zich doet? Of waar ligt jullie bron van inkomsten precies? Opleiding rond Gegis?


Groeten,

Bart
 
Posts
6
#9 — 20/09/2007 17:00
Bart,

nu is het jouw beurt om een typo te maken... het is DFC software engineering (en niet DCB ?) ...

En onze bron van inkomsten ligt voornamelijk in software engineering: wij bouwen voornamelijk oplossingen op maat voor de overheid.
Maar ook consutancy op het vlak van ICT projecten en een integratieprobleem zoals jij beschrijft is zeker iets wat we doen. Meer nog, we zijn zelfs geïnteresseerd in dergelijke oplossingen, omdat we al jaren als consultant voor een aantal locale besturen werken waarbij we integratie tussen verschillende leveranciers proberen aan te moedigen.

meer informatie vind je op onze website http://www.dfc.be

Maar zoals ik reeds zij, op basis van de selection sample op http://www.gegis.org/majas-webapp/samples/3.html kunnen we vermoedelijk vanuit de cipal database een perceel selecteren en oplichten in een geïntegreerde map.

Als je dit vanuit Nestor wil organiseren moet er wel nagegaan worden in welke mate Cipal dergelijke integratie toelaat. Eventueel kunnen we je als consultant bijstaan als je dergelijk gesprek wenst te organiseren.

veel succes met je experimenten en ik ben zeker geïnteresseerd in de resultaten.

groeten,

Dirk
 
Posts
6
#10 — 20/09/2007 17:09
Trouwens ...
Ik heb intussen Gegis opgezet (na een paar bumbs in the road met Linux noodgedwongen op Windows)


... weet dat Steven De Vriendt [gisaalter@gmail.com] uit Aalter wel geGIS heeft kunnen installeren op Linux. Misschien moet je hem eens een mailtje sturen met de problemen waar je tegen aan liep.

Je kan hiervoor de mailinglist van geGIS gebruiken waarop hij ook is geabonneerd ( http://www.gegis.org/mailman/listinfo/list - om in te schrijven - list@gegis.org als verzendadres)

groeten,

Dirk
 
Posts
162
#11 — 21/09/2007 08:34
Dirk,

inderdaad, DCB was een leverancier van firewalls e.d. uit een ver verleden, sorry!

Ik zie onze contactpersoon bij Cipal kortelings, dus ik ga zeker eea voorleggen. Ze hebben zelf een GIS systeem, dus dat kan wel wat gevoelig liggen. Als dat antwoord positief is, is het misschien zinvol nauwe in contact te treden met DFC om te kijken wat praktisch realiseerbaar is.

Het installeren op Linux zal op termijn wel lukken hoor, ik ben alleen meer vertrouwd met MySQL dan met Postgresql.


Groetjes!

Bart