Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

"Illegale" sites

Auteur Bericht
Onbekende Gebruiker
#1 — 17/11/2006 09:19
Bij Stad Roeselare hebben we een e-policy waarin o.a. staat dat de internettoegang niet gebruikt mag worden voor het bezoeken van sites met illegale content (zoals illegale serienummers, MP3s, kinderporno, ...).

Vanuit het bestuur komt nu de tweeledige vraag:
-of er een lijst bestaat van dergelijke 'illegale sites' of dat er bepaalde criteria bestaan m.b.t. wat al dan niet legaal is
-of we een lijst kunnen trekken van iedereen die dergelijke sites bezoekt

Het lijkt me zeer moeilijk om op die vraag te antwoorden, enerzijds omdat zo'n lijst (als die er al zou zijn) nooit up-to-date kan zijn, en anderzijds omdat (als ik het goed voorheb) je vanuit de privacywetgeving geen systematische controle mag uitvoeren van het surfgedrag tenzij er duidelijke vermoedens van misbruik zijn.

Heeft er iemand enige ervaring met dergelijke vragen?
 
Posts
162
#2 — 17/11/2006 10:22
Dag Johan,

er bestaat een gratis "blacklist" site http://www.squidguqrd.org/blacklist/. Deze wordt bijgewerkt, maar zal uiteraard niet alles "vangen". Er bestaan er ook commerciële varianten, bv. http://urlblacklist.com.

Hoe te bekijken wie waar gezeten heeft, hangt af van je infrastructuur. Je hebt er alleszins een intelligent apparaat voor nodig (firewall, proxyserver) die die zaken logt.

Als ik de wetgeving rond privacy goed heb begrepen, mag je loggen wat er gebeurt, maar er zijn een paar voorwaarden aan verbonden:

- het moet in het arbeidsreglement staan
- gebruikers moeten inzage krijgen in het logging systeem
- er mag geen link worden gelegd naar personen. Maw, het moet anoniem blijven.

Groet,

Bart
 
Onbekende Gebruiker
#3 — 17/11/2006 17:08
Beste

Is inderdaad onbegonnen werk om dit allemaal manueel bij te houden.
Wij gebruiken een commerciëel product, Cobion.
Dit systeem werkt met meerdere categoriën, geweld, sex, drugs, shopping, webmail.....
Dit werkt doorgaans goed, false positives en false negatives zullen er altijd zijn natuurlijk.
Indien je dit live wilt zien werken altijd welkom.

Je tweede vraag, een lijst trekken is bij ons ook technisch opgelost. Er is een rechtstreekse koppeling tussen Active Directory en onze web_proxy. De lijst is op naam met alle bezochte sites per gebruiker. Opgepast, lees ook eens het personaliseringsbeginsel na van de CAO 81, kan een richtlijn zijn voor de controle van het internet gebruik.

Groeten,

Ivo
 
Posts
35
Organisaties
Gemeentebestuur Edegem
#4 — 30/11/2006 12:51
Beste,

Wij werken met Webmarshal om het surfen te beheersen. Deze tool stelt je instaat om de toegang tot sites te blokkeren op basis van eigen lijsten of blacklist. Je kan ook vermijden dat bepaalde content kan gedwonload worden (vb uitvoerbare bestanden, zip bestanden,...)
Daarnaast brengt het ook het surfgedrag in kaart en kan je lijsten trekken wie welke sites bekijkt.
Je hoeft dit echter niet persoonsgebonden te doen. Je kan perfect lijsten genereren die je vertellen hoeveel uur er binnen een bepaalde termijn welke sites zijn bezocht.

de gebruikers zijn op de hoogte van deze tool en weten wat kan en niet kan. Uit de praktijk blijkt echter dat het surfen naar ontoelaatbare site echt geen probleem vormt.
 
Geert De Maerschalck V-ICT-OR Lid
Posts
95
Organisaties
Gemeentebestuur Boom en OCMW Boom
#5 — 07/11/2008 11:34
In ons netwerk wil ik internetgebruik zoals Netlog, Windows Live/msn, dating sites, ICQ, chatsites, facebook, streaming video en streaming radio, beperken of zelfs onmogelijk maken. Nochtans lijken sommige personeelsleden wel redenen te hebben om sommige van die toepassingen zelfs voor het werk te gebruiken.

Hoe springen jullie hiermee om? Wat kan er volgens u niet via het netwerk en internet van het bestuur?

Dan zwijg ik uiteraard nog over gamesites, downloaden van illegale bestanden, enz.

Geert
 
Valentijn Verbeke V-ICT-OR Lid
Posts
136
Organisaties
Gemeentebestuur Wevelgem en OCMW Wevelgem
#6 — 12/11/2008 11:47
Met het blokkeren van de 'meest bezochte sites', en die zitten wel in dergelijke content filters, geraak je meestal al heel ver, het zijn dan enkel nog de echte die hards die nog het één of ander vinden.

Anderzijds vind ik dat blokkeren niet altijd een goeie zaak. De jeugddienst bijvoorbeeld kan vaak handig gebruik maken van Netlog en Facebook-toestanden en ook voor andere werk-gerelateerde zaken worden de sociale netwerken ook steeds meer gebruikt.