Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

WIFI in gemeentelijke gebouwen

Auteur Bericht
Stef Roes V-ICT-OR Lid
Posts
23
Organisaties
Gemeentebestuur Oud-Turnhout
#1 — 30/01/2012 14:18
Wij zouden dit jaar graag de verschillende gemeentelijke gebouwen voorzien van gratis draadloos internet voor de bezoekers.

Om te beginnen in de bibliotheek, maar verder ook in het cultureel centrum, gemeentehuis, sporthal,...

Zijn er al gemeentes/steden die hier ervaring mee hebben?

In het gemeentehuis, en in de verschillende vergaderlokalen is het wel de bedoeling dat we ook via een ander SSID en vlan ook op het netwerk van de gemeente kunnen.

Technische zijn er heel veel mogelijkheden heb ik al gezien.
-De verschillende netwerkleveranciers (Cisco, Netgear, HP,...)
-Maar ook online alternatieven (Meraki)
-Open Source alternatieven (Open Mesh)
- http://www.ubnt.com/unifi lijkt me ook wel een interessant en betaalbaar product.

Maar hoe zit het eigenlijk juridisch?
Wat als er iemand van het netwerk gebruik maakt om: aan het hacken te slagen, kinderporno te bekijken, illegale zaken te uploaden,...
Hier zal waarschijnlijk een "user agreement" voor aangemaakt moeten worden, hoe begin je daar aan?

 
Onbekende Gebruiker
#2 — 31/01/2012 13:32
Hey Stef,

Ik meen dat er inderdaad zeer veel aanbieders voor zijn, allen met (tegenwoordig) zeer concurentiële apparatuur en functionele mogelijkheden (Aruba, Meraki, Cisco, Enterasys...). Het is vooral zaak je eigen functionele noden voor jezelf te verduidelijken in een bestek oid.

Juridisch gezien:

Het staat goed beschreven, hoewel voor interpretatie vatbaar, art 550 bis van het strafwetboek:

(Hij die, terwijl hij weet dat hij daartoe niet gerechtigd is, rechtstreeks of onrechtstreeks, gegevens in een informaticasysteem invoert, wijzigt, wist of met enig ander technologisch middel de normale aanwending van gegevens in een informaticasysteem verandert, wordt gestraft met gevangenisstraf van zes maanden tot drie jaar en met geldboete van zesentwintig euro tot vijfentwintigduizend euro of met één van die straffen alleen).


Dit lijkt me een goede basis. Een user agreement lijkt me niet nodig. Juridisch denk ik niet dat er een verschil bestaat tussen een aangeboden entiteit in de vorm van een draadloos netwerk, of een bekabeld bedrijfsnetwerk waarop een bepaalde vorm van authenticatie nodig is, en geen anonieme toegang op wordt toegelaten. Het principe van art 550 blijft dan toch bestaan denk ik. Iemand met enige juridische feeling zal dit wss wel met meer zekerheid kunnen toelichten.

Meer info: http://www.polfed-fedpol.be/crim/crim_fccu_nl.php