Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Office 365

Auteur Bericht
Hans Van Mingeroet V-ICT-OR Lid
Posts
85
Organisaties
Gemeentebestuur Berlare en OCMW Berlare
#1 — 28/02/2013 11:25
Heeft iemand van jullie al ervaring met Office 365? Wij staan op het punt om Office eindelijk eens te upgraden en vragen ons af wat de beste oplossing is. De desktop versie of 365?
 
David Hosse V-ICT-OR Lid
Posts
17
Organisaties
Gemeentebestuur Sint-Pieters-Leeuw
#2 — 01/03/2013 16:04
Je moet eens nakijken: http://www.microsoftstore.com/store/mseea/nl_BE/pdp/productID.263157300
Office 2013 kan ook deels in de Cloud

Wij zijn nu met een dossier bezig voor Office-licenties in een huurformule met software agreement voor een termijn van 3 jaar. Dit is aan 1/3 van de prijs voor de aankoop van een volledige pro-licentie en ook steeds recht op de nieuwste versie als er een nieuwe release uitkomt. In deze formule ben je wel nooit eigenaar van de licentie maar moet ook niet steeds de volledige aankoopprijs voor de nodige licenties gebudgetteerd worden telkens er een nieuwe Office versie uitkomt. Is te vernieuwen om de 3 jaar, elk jaar een vast bedrag te betalen.

Via de License Advisor van Microsoft kan je digitale offertes genereren voor de formules die het meest aangewezen zijn voor het bestuur waarvoor je werkt.
zie http://mla.microsoft.com/

Office 365 is zeker geen slechte optie maar is wel volledig in de cloud. Heb ik ook goeie ervaringen mee gehad bij mijn vorige werkgever, onder meer succesvolle migratie van Exchange 2010 en Sharepoint naar Office 365 Exchange Online en Sharepoint Online.
 
Onbekende Gebruiker
#3 — 27/03/2013 11:56
Wij zijn met een werkgroep gestart rond het al dan niet werken 'in de cloud', daarom hadden we graag enkele ervaringen gehoord van steden en gemeenten die Office 365 gebruiken.
Ervaringen ?

 
Roeland Pledts V-ICT-OR Lid
Posts
51
Organisaties
Gemeentebestuur Ledegem
#4 — 28/03/2013 08:47
Wij overwegen Exchange in the cloud te gebruiken (Exchange Online / Hosted Exchange). Als OCMW zijn wij aangesloten op de KSZ. Een heel belangrijk gegeven is het feit dat het voor de Kruispuntbank Sociale Zekerheid geen evidentie is in the cloud te werken. Nochtans kunnen wij als deelnemer aan het IT-raamcontract brede regio Kortrijk 2013-2017 vrij eenvoudig bij Hostbasket intekenen voor zo'n oplossing. Maar zolang er geen concreet antwoord komt van de KSZ of dit voor hen aanvaardbaar is, blijft het wat ons betreft vooralsnog een overweging...
 
Onbekende Gebruiker
#5 — 11/04/2013 17:05
Hans Van Mingeroet wrote:
Heeft iemand van jullie al ervaring met Office 365? Wij staan op het punt om Office eindelijk eens te upgraden en vragen ons af wat de beste oplossing is. De desktop versie of 365?


Hans, Heb je al een keuze gemaakt?
 
Hans Van Mingeroet V-ICT-OR Lid
Posts
85
Organisaties
Gemeentebestuur Berlare en OCMW Berlare
#6 — 15/04/2013 13:12
Nog niet Dimitri. Ik wacht momenteel nog antwoord van Cevi in hoeverre hun applicaties compatibel zijn met office 2013. Anders wordt het misschien zelfs noodgedwongen nog 2010. 365 ziet er op zich wel interessant uit, maar als de je de volledige desktopversie van Office erbij wil valt het toch redelijk prijzig uit. En een offline versie van Word, Excell ed is toch wel nodig.
 
Stef Roes V-ICT-OR Lid
Posts
23
Organisaties
Gemeentebestuur Oud-Turnhout
#7 — 23/04/2013 13:33
Hey,

ik heb gisteren samen gezeten met iemand van het IOK, en wil toch even waarschuwen.
Blijkbaar is de POD MI (OCMW) bezig met het opstellen van Cloud-Richtlijnen. Dit wil zeggen dat er spraken is om besturen die gebruik maken van email via de cloud, waarvan de leveranciers gebonden zijn aan de patriot act (Google, Microsoft, Amazon, ...) de toegang tot de KSZ te ontzeggen.

Voor gemeentes is dit nog niet zo'n gevaar, maar omdat er toch een aantal zijn die nauw samenwerken met het OCMW kan dit wel voor problemen zorgen.

Wij zitten zelf bij Google voor onze email, dus zou een kleine ramp zijn mocht dit niet meer mogen.

Dus toch even rekening mee houden, want nu donderdag komt Microsoftover hun cloud verhaal vertellen op V-ICT-OR, maar als het van de POD MI afhangt gaat het niet gebruikt mogen worden door de OCMW's.

Is er eigenlijk overleg tussen KSZ/POD MI en V-ICT-OR/VVSG over zo'n zaken? Want is natuurlijk heel lastig dat werken via de cloud eerst wordt gepromoot (en terecht, ben er zelf super tevreden mee), terwijl het nadien door een hoop regelgeving onmogelijk gemaakt zou kunnen worden.

Hierbij de mail, (Franstalig persoon, dus schrijfstijl is niet altijd perfect)
--------------------------------------------
Het spijt me maar allemaal weet dat Skydrive, de cloud van Microsoft, toegankelijk is tot Microsoft en zelfs op aanvraag van de Amerikaanse regering. De zelfde argumenten worden elke keer gebruikt: het is gemakkelijker, het kost minder, men kan op afstand aansluiten, enz.
Windows 365 antwoordt niet aan de eisen van de KSZ. De opslagen in Microsoft zijn niet beveiligd, dus Hotmail ook niet en men weet ook dat de mails in gmail worden gelezen. Bovendien, vanaf het moment dat ik een appartement in Frankrijk gereserveerd heb met Hotmail krijg ik constante spam van het Franse bergstation.
De informatici zijn blijkbaar gesloten aan de veiligheidsinformaties die we geven. We zijn nu bezig met de cloud en we zullen verder gaan maar men moet ook tijd hebben om de richtlijnen te kunnen afronden.
Tot dit moment heb ik geen enkel positief argument voor Windows 365 en Skydrie.
Dus:
- neen, Windows 365 van Microsoft is niet beveiligd en antwoordt niet aan de eisen van de KSZ,
- neen, Skydrive is niet beveiligd en antwoordt niet aan de eisen van de minimale veiligheidsnormen,
- hotmail, gmail enz laten niet toe op een beveiligde manier op afstand aan te sluiten (geen VPN).

 
Onbekende Gebruiker
#8 — 24/04/2013 10:20
Wel,

Soms val ik van de ene verbazing in de andere. Ik heb namelijk geen flauw benul waar al deze 'informatie' vandaan komt... allemaal 'bullshit'.... In het specifieke geval van Office365 zijn er namelijk wel een hele resem aan beveiligingsmaatregelen getroffen. Het wordt stilaan tijd dat de bevoegde instanties RR en KSZ met al hun 'beveiligingsexperts' eens een Website op poten zetten waarop alle informatie is terug te vinden in de vorm van wetgeving, white papers, en vooral advies naar gemeenten en ocmw's edm toe. Overal kan je nu wat vinden, maar het is vooral bewolkt in de Cloud nu.

Dat aangaande de Patriot Act klikt aannemelijk, maar opgelet: hier dreigt men dan meteen ook het ganse Cloud verhaal voor België kapot te maken! Want de twee grote leveranciers Cloud computing zijn nu eenmaal van Amerikaanse origine... Maar de Patriot Act heeft an sich niks van doen met de normeringen die het KSZ voorziet, dat is een geheel andere discussie.

Het is simpelweg absolute nonsens wat ik hierboven lees:

neen, Windows 365 van Microsoft is niet beveiligd en antwoordt niet aan de eisen van de KSZ,

http://office.microsoft.com/nl-be/business/office-365-voor-bedrijven-wat-is-het-vertrouwenscentrum-FX103030390.aspx?redir=0
http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=26552


Enkele opmerkelijke punten:

1. Men doorzoekt geen e-mails en documenten voor reclamedoeleinden in O365
2. De datacenters zijn heel wat veiliger op vlak van hardware redundantie dan wat ieder individueel kan realiseren
3. O365 is een Multi-tenant aware, wat wil zeggen dat je middels AD je infrastructuur kan isoleren waar nodig
4. Client connecties met Office 365 gebruiken SSL/TLS encryptie voor het beveiligen van Outlook, OWA, Exchange, ActiveSync, POP3 en IMAP. Niet veilig?? Van datacenter tot bij de client...
5. Alle data die je uitwisselt en opslaat in Office 365 is geëncrypteerd op disk met 256-bits AES encryptie. En dat covert alle disken op de mailbox servers, inclusief mailbox database bestanden, transactie log, search content, transport database files, enz... de hele rimram dus.
6. Wil je nog verder gaan dan kan je zelfs nog ADRMS gaan activeren om een verregaande encryptie te gaan hanteren. Dat zal dan zelfs je data in rust (SharePoint) gaan encrypteren.
7. Relatief jong, maar nu is er ook two-form authentication ondertussen.

Enfin, welke Office365 ze gezien hebben weet ik niet, maar niet dezelfde als die ik gezien heb meen ik.

Als de discussie echter de Patriot Act is, tja...

Ik vraag me af of er bij deze 'veiligheidsconsulenten' en anderen die deze materie bewaken en analyseren, ook daadwerkelijk echte netwerkspecialisten zetelen die één en ander beter en correcter kunnen toelichten waar nodig. Ik denk dat er soms bij gebrek aan dieper liggende kennis 'veronderstellingen' gemaakt worden die niet altijd correct zijn. 
Onbekende Gebruiker
#9 — 24/04/2013 10:27
De reden waarom ik aangeef en openlijk twijfel over het feit dat er al dan niet echte netwerkspecialisten betrokken zijn, leid ik nu even hier van af:

neen, Windows 365 van Microsoft is niet beveiligd en antwoordt niet aan de eisen van de KSZ,
'Windows 365' bestaat niet.... Office 365 wel... en aan welke eisen voldoen ze dan niet?

neen, Skydrive is niet beveiligd en antwoordt niet aan de eisen van de minimale veiligheidsnormen,
SSL/TLS encryptie met eventueel ADRMS er bovenop

hotmail, gmail enz laten niet toe op een beveiligde manier op afstand aan te sluiten (geen VPN).
SSL/TLS encryptie met eventueel ADRMS er bovenop
 
Hans Van Mingeroet V-ICT-OR Lid
Posts
85
Organisaties
Gemeentebestuur Berlare en OCMW Berlare
#10 — 15/05/2013 10:50
David Hosse wrote:
Wij zijn nu met een dossier bezig voor Office-licenties in een huurformule met software agreement voor een termijn van 3 jaar. Dit is aan 1/3 van de prijs voor de aankoop van een volledige pro-licentie en ook steeds recht op de nieuwste versie als er een nieuwe release uitkomt. In deze formule ben je wel nooit eigenaar van de licentie maar moet ook niet steeds de volledige aankoopprijs voor de nodige licenties gebudgetteerd worden telkens er een nieuwe Office versie uitkomt. Is te vernieuwen om de 3 jaar, elk jaar een vast bedrag te betalen.


David,

Ik heb intussen de vergelijking gemaakt tussen Office 2013 in Open Value Subscription (het systeem dat jij aanhaalde) en Office 2013 via de 365 formule, in het bijzonder het aanbevolen plan van 12,30 euro per/maand voor middelgrote bedrijven (tot 300 users). Dit plan is namelijk goedkoper dan de E3 suite voor overheid (16,10 euro/maand) en dat is de enige formule binnen het aanbod voor de overheid waarbij je kan beschikken over de volledige desktop versies van Office, wat voor mij een absolute must is.

Voorlopig geniet de 365 formule mijn voorkeur om 2 grote redenen:
* 5 licenties/user ipv 1 bij OVS, hierdoor kan ik een tiental licenties voor laptops laten vallen, waardoor het 365-aanbod goedkoper uitkomt dan OVS. Naast de laptops kunnen we ook tablets en smartphones (ook Mac) uitrusten met de Office.
* Hosted Mail ( wat me 500 GB vrij ruimte om onze SAN zou opleveren), maar hier is nog steeds onduidelijk of we als gemeente/OCMW onze mail wel in de cloud mogen zetten. Bijkomend voordeel van de Exchange Online oplossing is de filtering van spam ed door Microsoft, wat een extrasoftware voor ons dan overbodig maakt.
 
Hans Van Mingeroet V-ICT-OR Lid
Posts
85
Organisaties
Gemeentebestuur Berlare en OCMW Berlare
#11 — 15/05/2013 10:59
Hans Van Mingeroet wrote:
Nog niet Dimitri. Ik wacht momenteel nog antwoord van Cevi in hoeverre hun applicaties compatibel zijn met office 2013. Anders wordt het misschien zelfs noodgedwongen nog 2010.


Even een stand van zaken betreffende de ondersteuning van Office 2013 door de CEVI-software:

WEL:
Bevolking (algemeen drukprogramma/ Winbv)
Cobra
Logis (Basis/Verkeersborden/Begraafplaatsenbeheer(op arcview)/Kadaster/Milieu/Riolering
Parkeerretributiebeheer SPPABEL_V2
RBS/SBS/DBS/Zorg
Vergunningen (Cemos Powerbuilder/RO-powerbuilder)
V-Insight
V-Smart
Vubissmart
Webopac
Wincirc

NIET:
Accomodaties e sportzalen Windows_V1
Begraafplaatsenbeheer Windows
ceban
Cepost
Dossiebeheer

Over New Horizon nog geen info.
 
Andreas Lemarcq V-ICT-OR Lid
Posts
2
Organisaties
Gemeentebestuur Anzegem
#12 — 20/08/2015 11:17
Beste,

Wat zijn ondertussen jullie ervaringen binnen jullie bestuur met Office 365?

Vriendelijke groeten,
Andreas