Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

20180529 Kennisdag Blockchain

Inschrijven
29/05/2018 09:00 — 29/05/2018 16:00

"Blockchain? Hoever staan we met deze “opportuniteit”?

Dat Blockchain de overheid fundamenteel kan veranderen, daar zijn al genoeg congresdagen over gevuld. Wil je weten hoever we in de praktijk staan dan mag je onze Kennisdag niet missen. Ondertussen zijn we verder dan louter experimenteren. Samen met de verschillende overheidsinstanties wil V-ICT-OR nagaan hoe Blockchain ingezet wordt. Springen we door het Blockchain concept over de huidige ontwikkelingen en brengt Blockchain in de overheid een echt paradigmashift of niet?

In Nederland zijn zo’n 50 use cases uitgezet, we bekijken ze samen met de pioniers in het terrein.

Hoever staan we twee jaar na onze eerste Blockchaindag? We geven via het onderstaande programma meer inzicht op de (r)evolutie binnen onze overheidsinstellingen die schouder aan schouder deze nieuwe concepten omarmen… Kom zelf kijken of we snel genoeg gaan!

Programma

9u30-10u00

Registratie en ontvangst

10u00-10u15

Welkom en introductie
Eddy Van der Stock, voorzitter V-ICT-OR vzw

10u15-11u05

Sloop die paal
Roel Verhaert, ere-stadssecretaris Antwerpen en auteur "Blockchain in de praktijk, meer dan 50 use cases bij de overheid in Nederland en België"

Samen met Marloes Pomp, de coördinator blockchain Nederland, beschrijven wij in het boek "Blockchain in de praktijk" meer dan 50 voorbeelden van mogelijke blockchaintoepassingen. Belangrijk is dat beide landen naar mekaar kijken. Tussen België en Nederland zijn er op het vlak van blockchain gelijkaardige evoluties te ontwaren maar toch ook wel fundamentele verschillen qua aanpak

11u05-11u20

Koffiepauze

11u20-12u00

Blockchain use cases in Antwerpen : van lab tot productie
Tobias Verbist, Chief Enterprise Architecture & Innovation, Digipolis Antwerpen

Stad Antwerpen verkent al enkele jaren de mogelijkheden van blockchain in functie van een slimme en efficiënte dienstverlening. De eerste experimentele stappen zijn ondertussen al lang gezet, de tijd is rijp voor een concrete toepassing.

Maar hoe vonden de stad en haar IT-partner Digipolis hun weg in de blockchain en distributed ledger technology jungle? De technologieën evolueren nog sterk en bijna dagelijks komen er nieuwe of andere versies op de markt. Hoe maak je dan de juiste keuzes? Waarmee moet je rekening houden? En op welke processen richt je eerst je pijlen?

Tijdens deze sessie hoor je hoe de stad en Digipolis het aanpakten, welke proof of concepts werden uitgewerkt, de lessons learned en welke concrete projecten er op stapel staan.

12u00-13u00

Lunchpauze

13u00-13u30

Validata – gevalideerde data van de ondernemer, in eigen beheer door Blockchain technologie
Raf Ganseman, Blockchain adviseur, Vlaamse Overheid
Daniel Du Seuil, Programmamanger en architect Blockchain, Vlaamse Overheid

Het agentschap Informatie Vlaanderen, VLAIO, enkele federale overheidsdiensten en een aantal externe partners onderzoeken de mogelijkheden van het delen van gevalideerde data via blockchain technologie.Het VALIDATA netwerk: dé plaats waar ondernemers gevalideerde informatie kunnen delen van en met verschillende overheden én externe partners als bank-verzekeraars, beroepsorganisaties, sociale secretariaten en universiteiten.

Blockchain technologie maakt het mogelijk om “authentieke” stempel op data van authentieke bronnen rechtstreeks te verbinden met alle deelnemers doorheen het Validata netwerk. De Validata applicatie zal de mogelijkheid geven aan ondernemers en bedrijven om informatie, onder de vorm van bij voorkeur gestructureerde data of documenten, op te laden naar een database/document store. Deze informatie kan dan gevalideerd worden door erkende validatoren (e.g. bankverzekeraar laadt een verzekeringsattest op, of valideert het verzekeringsattest dat de ondernemer heeft opgeladen) of de stempel “authentiek” dragen door het rechtstreeks te linken aan een bevoegde instantie die kan handelen als authentieke bron, en gedeeld worden met instanties die gebruik kunnen maken van deze 100% betrouwbare en gevalideerde informatie.

Door de technologie zal de ondernemer ten allen tijde de toegang tot deze informatie bepalen, en in eigen beheer houden. Het totaalpakket aan gevalideerde informatie kan op termijn een zelfbeheerde vorm van identiteit voor elke ondernemer / bedrijf vormen.

13u30-14u00

Digitalisering van de Gehandicapten Parkeer Vergunning
Dennis van der Valk, Business Consultant, CIO office Drechtsteden Nederland

De gehandicapte parkeervergunninghouder ondervindt met de huidige fysieke kaart  (GPK) veel gebruiksongemakken. De kaart is bovendien diefstalgevoelig en niet controleerbaar gekoppeld aan de gebruiker ervan (kenteken). Handhaving van de huidige GPK is ook niet altijd efficiënt en kent veel fouten. Een vereenvoudiging van bezit, gebruik en handhaving kan gerealiseerd worden door de GPK, met de inzet van blockchain, digitaal aan te bieden (digitale GPK; dGPK). Door gebruik te maken van blockchain wordt het mogelijk om processen te vereenvoudigen. Bovendien kan bij het verder ontwikkelen van de dGPK rekening gehouden worden met privacy en beveiliging en toekomstige uitbreiding van functionaliteiten.

14u00-14u15

Koffiepauze

14u15-14u45

De ontbrekende authentieke schakel in het digitaal lokaal besluitvormingsproces
Veronique Volders, Programmamanager digitalisering, Agentschap Binnenlands Bestuur

Lokale besturen nemen voortdurend beslissingen met impact op het dagdagelijkse leven van iedereen. De communicatie over de beslissingen gebeurt via een veelvoud van kanalen. Binnenkort zal de informatie ook machine-leesbaar gepubliceerd moeten worden, waardoor deze informatie makkelijk vindbaar is op het internet. Maar hoe kunnen we burgers in deze tijden van “fake news” garanties bieden dat de informatie correct is? Waar kunnen zij authentieke besluiten digitaal terugvinden?  Ontdek tijdens deze presentatie wat blockchain kan beteken in het besluitvormingsproces van het lokaal bestuur.

14u45-15u15

Naar een transparant natuur en bosbeheer in Vlaanderen met Blockchain
Yannick Peers, Blockchain Analyst bij Kunstmaan

15u15-15u30

Nabeschouwing

15u30-16u30

Netwerking en drink

Prijs (excl. BTW)

  • effectieve leden:  95€ (vrijgesteld van BTW)
  • Bedrijfsleden: 95€ (excl. BTW)
  • Overige: 150€

Annulatievoorwaarden

Indien u verhinderd bent kan u kosteloos annuleren tot maandag 14 mei 2018.
Vanaf dinsdag 15 mei worden annulaties gefactureerd aan 100%, dit om organisatorische redenen.
U kan altijd iemand afvaardigen die in uw plaats komt. Gelieve dit te melden via info@v-ict-or.be.
No-shows worden eveneens gefactureerd aan 100%. 

Programma
09u00 - 16u00

20180529 Kennisdag Blockchain

Organisator

V-ICT-OR vzw

Locatie
Digipolis
Generaal Armstrongweg 1
2020 Antwerpen
Deelnemen

Toegangsprijs

Prijsgroep Prijs
Effectief Lid V-ICT-OR € 95
Effectief Lid V-ICT-OR (groepsabonnement) € 95
Bedrijfslid € 95
Standaard € 150
Inschrijven