Op 4 juli 2018 organiseert V-ICT-OR een GRATIS Summerschool info-avond voor bestuurders van lokale overheden.
De digitale transformatie binnen een lokale overheid dient namelijk ook politiek opgenomen te worden.
Informatie en technologie stoppen niet bij het aankopen van soft- en hardware. In die context geven reeds talrijke mooie smart city projecten het voorbeeld van hoe informatie en technologie ook inzetbaar is rond thema’s zoals gemeentelijke ontwikkeling, milieu, economie, gezondheid, mobiliteit, enz … kortom alle domeinen waar lokale beleidsmakers mee bezig zijn.
Ook al zijn lokale besturen vaak afhankelijk van bovenlokale bestuursniveaus, de inzet van de juiste strategie op lokaal niveau is bepalend voor een efficiënte en effectieve (digitale) dienstverlening. Deze veranderingstrajecten vragen een hele andere aanpak van investeren, menselijke capaciteit en aansturing. De snelle technologische vooruitgang op de juiste manier aanpakken is dus van cruciaal belang.
In het boek bouwstenen voor een slimme gemeente werden een aantal handreikingen voorgesteld om de vertaalslag vanuit het beleid naar administraties maar ook naar burgers en ondernemingen toe op een correcte manier te laten verlopen.
Deze informatieavond gaat dieper in op enkele handige methodieken om van u een toekomstgerichte beleidsvoerder te maken, met controle over de noodzakelijk te zetten stappen.
18u15 - 18u30 | Registratie |
18u30 - 19u15 |
Welke bouwstenen gebruik ik om een beleid rond informatie en technologie op te zetten in mijn gemeente of stad? Eddy Van der Stock en Johan van der Waal, V-ICT-OR vzw Digitalisering leidt tot vereenvoudiging van de werking en meer efficiënte dienstverlening naar burgers en ondernemingen. Als men het goed aanpakt tenminste. V-ICT-OR reikt een aantal bouwstenen aan die van belang zijn bij het opstellen van de juiste doelstellingen ifv de digitale transformatie. De definitie van digitale transformatie blijft plat gezegd de transformatie die organisaties doorlopen naar een meer digitale organisatie, om in te blijven spelen op de behoeften van hun doelgroep de burgers en ondernemers. Voorbeelden hiervan zijn bedrijven die nieuwe manieren ontwikkelen om met hun klanten te communiceren of het digitaliseren van interne processen binnen de eigen organisatie. Digitale transformatie is een diepte investering om future proof te zijn en te blijven; daarom zijn veel bedrijven hier nu druk mee bezig en dient u het op te nemen in uw toekomstgerichte doelstellingen. |
19u15 - 20u00 |
Is een Smart City strategie ook iets voor mijn gemeente of stad? Welke strategische doelstellingen kan ik meenemen? Eddy Van der Stock en Johan van der Waal, V-ICT-OR vzw De definitie varieert per gemeente, zo lijkt het wel. Vooralsnog is het een containerbegrip vol vage beloften van een betere, lokaal georganiseerde toekomst. Een beetje overleg zou geen kwaad kunnen. Veiligheid, duurzaamheid, mobiliteit, gezondheid, zorg, participatie, democratisering – gemeenten, steden en regio’s staan voor de taak problemen op die gebieden op een nieuwe manier bij de horens te vatten. Als antwoord komt vaak de term ‘smart city’ langs. Maar meteen duikt een definitieprobleem op. Is het veel data inzetten om betere gemeentelijke beslissingen te nemen, de stad aantrekkelijker, duurzamer en leefbaarder maken met slimme (digitale) technologie, of gaat het om een nog breder scala aan benaderingen die een stad ‘slim’ maken? Een belangrijke bijkomende vraag is dan of die steden nog wel zo slim zijn als ze geheel op eigen houtje met hun benadering aan de slag gaan |
20u00 - 21u00 |
Afsluitende cocktail ZEBRABEACH (pop-up zomerbar) |
Dit event is gratis.
Om organisatorische redenen rekenen we een no-show fee aan van 35€ (excl. BTW) wanneer u last-minute (minder dan 1 week voor het event) annuleert of niet opdaagt de dag zelf.
20180704 Summerschool voor bestuurders