Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

CIS - Cyber and Information Security 2023

05/10/2023 09:30 — 05/10/2023 17:00

‘Alles kan nog steeds beter,
ook cyber- en informatieveiligheid in jouw lokaal bestuur!’

7de editie CIS-dag | donderdag 5 oktober 2023 | Lamot Mechelen


V-ICT-OR plaatst brandend actuele topics mbt cyber- en informatieveiligheid in de publieke sector continu prominent op de agenda.

En of daar nood aan is? Cyber- en informatieveiligheid van lokale besturen daarom even onder de loep: ‘Goed, maar niet uitstekend. Er zijn al grote stappen gemaakt. Maar, kan en moet beter!’, kunnen we met zijn allen uit de resultaten van de thema-audit Informatieveiligheid Audit Vlaanderen concluderen. 

Cybersecurity is essentieel voor lokale besturen om gevoelige informatie te beschermen, cyberaanvallen te voorkomen, de continuïteit van dienstverlening te waarborgen, te voldoen aan wettelijke vereisten en bewustzijn te bevorderen. Door te investeren in cybersecurity kunnen lokale besturen een veilige digitale omgeving creëren - voor zichzelf alsook voor hun burgers.

Redenen genoeg om op donderdag 5 oktober 2023 de vele onderdelen mbt cyber- en informatieveiligheid samen te onderzoeken met onze brede community.

Deze dag in Mechelen biedt de mogelijkheid tot directe persoonlijke interactie en samenwerking met de experts en deelnemers. In deze setting kun je gemakkelijk vragen stellen, discussies voeren en ideeën uitwisselen met je collega's uit de lokale besturen.


Naast de experts sprekers, zijn deze partners aanwezig op de beursvloer: ESET + FAST LT COMEX + Fortinet + Holm Security + Netskope + Wortell + Uitgeverij Politeia + ...

-/-

VLOTTE BEREIKBAARHEID. 
Met het openbaar vervoer > te voet (10 minuten wandelen) of met bus lijn 1 vanuit het station (Koning Albertplein). Met de auto > Q-Park Lamot bevind zich direct naast het congrescentrum Lamot.

-/-

Deze kennisdag heeft een speciaal voordeeltarief van 165 EUR voor alle V-ICT-OR leden. Tarief voor niet leden = 210 EUR / 350 EUR.

Nog geen lid? Dat kan al vanaf 35 euro.

Programma
09u30 - 10u00

WELKOM - ontvangst met koffie

10u00 - 10u10

officiële opening - Eddy Van der Stock

CEO en voorzitter | V-ICT-OR vzw

10u10 - 10u30

keynote - Bart Somers

Viceminister-president van de Vlaamse Regering | Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

10u30 - 10u50

keynote - Remco Groet

Strategisch adviseur Cyber Security & Privacy - IBD VNG

Het dreigingsbeeld informatieveiligheid voor Nederlandse gemeenten.

10u50 - 11u10

keynote - Samantha Smith

Director of Institute | Society For Innovation Technology and Modernisation (Socitm)

11u15 - 11u50

Lokaal Digitaal case cybertooling

Gilles De Roo | KPMG Advisory en Simon Vander Elst | Programmamanager Lokaal Digitaal | Digitaal Vlaanderen

Lokaal Digitaal wil versterkend werken aan de cyberveiligheid van de lokale besturen en start daarom met een behoefteanalyse en marktverkenning van cyberveiligheidsoplossingen die binnen het programma kunnen ontwikkeld worden voor alle lokale besturen. Finaal onderzoekt dit traject de mogelijkheid van een catalogus met verschillende cybertools en -diensten die aan lokale besturen – van de laagste tot de hoogste maturiteit – aangeboden wordt via een raamovereenkomst.

Hoe verstandig omgaan met OpenAI ChatGPT.

Andy Quaeyhaegens | Channel Solutions Engineer | Netskope - Spotit

Waarom in de weg staan van innoverende technologieën zoals artificiële intelligentie en tools zoals ChatGPT als je gebruikers de nodige bescherming kan bieden om geen gevoelige informatie met open platformen te delen.

Moderne cybersecurity operations, hoe start ik daarmee en verhoog ik mijn actieve verdediging en response

Tim Thaens (Microsoft)

Tijdens deze workshop zal Tim Thaens van Microsoft op een praktische manier tonen hoe Microsoft en andere security oplossingen op een eenvoudige manier kunnen worden geïntegreerd, use cases worden opgezet en de juiste response activiteiten worden ingeregeld om security teams te ondersteunen.

11u55 - 12u30

Hoe kan MDR (Managed Detection and Response) een gemeente of openbaar bestuur helpen met de NIS2 problematiek?

Ron Mukherjee | Cybersecurity consultant | ESET Belux

De NIS2-richtlijn heeft een nieuw tijdperk van cyberbeveiligingseisen ingeluid en vraagt om verhoogde waakzaamheid en strategische planning. In deze presentatie verkennen we hoe Managed Detection and Response (MDR) het schild kan zijn dat publieke organisaties beschermt tegen het steeds veranderende landschap van cyberbedreigingen. Mis deze boeiende presentatie niet waarin Ron Mukherjee, Cybersecurity Consultant, laat zien hoe u MDR het beste kan toepassen om proactief cyberrisico's te identificeren, erop te reageren en ze te beperken in overeenstemming met NIS2. Leer ook hoe u te werk gaat om een MDR partner te kiezen die overeenkomt met uw vereisten en die van de Europese richtlijnen.

Van vraagtekens naar oplossingen: het belang van goede vragen voor veilige dataopslag.

Roel Lenssen en Axel Booltink - FAST LTA - Comex

Het concept van deze sprekerssessie is om professionals uit de overheidssector te informeren over het belang van het stellen van de juiste vragen voor het waarborgen van veilige data. De sprekers, Roel Lenssen en Axel Booltink, zullen tijdens hun presentatie ingaan op de cruciale rol die het stellen van de juiste vragen heeft bij het aanschaffen of afnemen van diensten voor het waarborgen van veilige data. Zij zullen hun praktische ervaringen en best practices delen en ingaan op de mogelijke risico’s en uitdagingen die zich kunnen voordoen bij het beheer en opslag van data.

IaaS en PaaS, een pure lift-and-shift in security of is een andere aanpak vereist?

Tim Thaens (Microsoft)

Tijdens deze workshop zal Tim Thaens van Microsoft de verschillende dreigingen gericht op IaaS en PaaS toelichten samen met de best practices en toepassingen om een degelijke secure infrastructuur op te zetten en te beheren

12u35 - 13u35

PAUZE

uitgebreide broodjeslunch - netwerken - beursvloer

13u40 - 14u15

Een draaiboek voor een hack, een goede voorbereiding is het halve werk.

Remco Groet - Strategisch adviseur Cyber Security & Privacy - IBD VNG

Aan de hand van enkele sleutelmomenten nemen we de deelnemers mee in de incidentrespons bij het ransomware-incident in een Nederlandse gemeente. Dat doen we op interactieve wijze met op ieder moment ruimte voor de vraag: ‘wat zou u doen?’ of ‘hoe zou dit in mijn organisatie zijn gegaan?’

Waarom een nieuwe cybersecurity architectuur nodig is.

Patrick Commers - Cybersecurity Evangelist - Fortinet

Een doorgedreven implementatie van tal van nieuwe technologieën die de digitale transformatie hebben mogelijk gemaakt (BYOD, WiFi, IOT, WFA, Public Cloud, Mobile Apps,..) resulteren in een grenzeloos en elastisch netwerk dat vele nieuwe toegangspunten kent. Met deze toegangspunten tot het netwerk waarbij gebruikers, toestellen en data verspreid zijn, komen er tal van nieuwe aanvalstechnieken. Hoe gaat men om met deze nieuwe realiteit? De vraag om een nieuwe cybersecurity architectuur is actueler dan ooit. Fortinet stelt u zijn visie voor van een geïntegreerd en geautomatiseerd netwerk beveiligingsplatform om aan deze uitdagingen te beantwoorden.

CWW - cyberweerbaarheidswoensdagen

Jan Guldentops

14u20 - 14u55

Beheer van ICT-risico’s en rapportage ICT-veiligheidsaudits.

Lydia Putseys | Auditor | Audit Vlaanderen

Hoe beveilig ik mijn IT-omgeving op een kosten efficiënte wijze? Begin bij de basis!

team Holm Security - Jan Willem Plokkaar & Charley Schaubroeck

Holm Security helpt steden en gemeenten in het wegwijs maken in een overvolle cybersecurity toolbox.

CWW - cyberweerbaarheidswoensdagen

Jan Guldentops

15u00 - 15u50

DEBAT en Q&A

Youri Segers | CEO | Digipolis Antwerpen & Dirk Keuninckx | Diensthoofd ICT | Stad Diest & Lex de Boer | Algemeen directeur | Leer- en ontwikkelbedrijf Pantar NL

Stel je vragen aan onze brede groep van experts. Q&A met oa een panel van 'ervaringsdeskundigen' uit recent getroffen steden en gemeenten - die hun 'lessons learned' graag met jou delen.

15u55 - 17u00

RECEPTIE

Gouden Carolus, ...

Netwerkmoment. In deze gemoedelijke setting kun je gemakkelijk vragen stellen, discussies voeren en ideeën uitwisselen met je collega's uit de andere lokale besturen.

Locatie
Lamot - Congres en- erfgoedcentrum
Van Beethovenstraat 8/10
2800 Mechelen
Deelnemen

Toegangsprijs

Prijsgroep Prijs
Standaard € 350
Bedrijfslid € 210
Non-profit € 210
Effectief Lid V-ICT-OR € 165
Effectief Lid V-ICT-OR (groepsabonnement) € 165