Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

eCafé met Jan Guldentops

Inschrijven
06/05/2021 16:00 — 06/05/2021 18:00

Op 6 mei organiseert V-ICT-OR het eerste gratis e-Café van het jaar. Aangezien we geen echt café af kunnen huren om een tooggesprek te hebben, zet Jan Guldentops  zich met een trappist aan een digitale toog. Jan is docent IT-security aan de AP Hogeschool, consultant en researcher 'open source en security' bij BA IT & Security en plaatsvervangend lid van de Vlaamse Toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens, kortom een van Vlaanderens voornaamste stemmen op het vlak van IT security. Jan start met een korte monoloog en doet een probleemstelling uit de doeken. Daarna is het de bedoeling om een open gesprek te hebben over de probleemstelling. Het is een event voor mensen die willen leren, luisteren en delen.

Het thema van de avond: 

De (kudde) olifant(en) in de kamer 

Waar men niet over spreekt op het vlak van cybersecurity & privacy 

Als het over informatieveiligheid gaat, aarzelen de verschillende leveranciers en "experts" geen seconde om ons bang te maken met het beeld van cyberhel en verdoemenis. Het is inderdaad belangrijk om lokale besturen en andere overheidsorganisaties die de ruggegraat van onze samenleving vormen te wijzen op de grote cyber-securityrisico's en hun impact. Maar moet dit altijd met Fear, Uncertainty & Danger ( FUD) en een bijhorende salespitch voor een product en service die enkel dit ene specifieke probleem oplost? 

Na 25 jaar als 'accidental security expert' ga ik het hebben over wat er werkelijk foutgaat. Ik wil het hebben over de olifant in de kamer, de structurele risico's waar niemand het over heeft (of beter nog de kudde olifanten in de kamer want het zijn er vele): paniekvoetbal, gebrek aan business continuity, amateuristische leveranciers zie vanuit hun quasi-monopoliesituatie zichzelf god's gift to IT wanen, de blinde cloud-verslaving (die ik overal zie), enzovoort. 

In een open discussie wil ik het hebben over de oncomfortabele security-problemen en hoe die vaak relatief eenvoudig, zonder dure producten opgelost kunnen worden. 

Programma
16u00 - 16u30

E-café met Jan Guldentops

16u30 - 18u00

Open gesprek