Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Kennisdag - Cybercriminaliteit? Samen naar een Quick Responsive Community …

Inschrijven
27/02/2020 09:30 — 27/02/2020 13:30

Vandaag vormt cybercriminaliteit een ernstige bedreiging voor bedrijven en overheden. Hoe kan je jezelf hiertegen wapenen? Om de strijd tegen deze vrij nieuwe vorm van criminelen aan te binden, dienen overheden en bedrijven beter met elkaar samen te werken.

Naast de juiste technologische bescherming is het bewust worden rond het gevaar van cybercriminaliteit de grootste stap vooruit. Denk aan de straatborden in een winkelstraat waar gewaarschuwd wordt voor zakkenrollers of geluidsprekers met waarschuwingen op een festival. Plots gaan de mensen zich bewuster en veiliger gedragen.

Cybercriminelen zijn ongelooflijk inventief en werken in op meerdere technische niveaus van systemen. Je kan niet voorstellen hoeveel technieken zij loslaten op jouw computer. In een mum van tijd beschikken ze over alle gebruikergegevens. Hierdoor kan een snelle(re) reactietijd op “gekende” activiteiten heel wat schade en problemen vermijden. Hoe sneller de potentiële slachtoffers op de hoogte zijn van wat er aan de hand is en welke acties ze kunnen ondernemen, hoe minder kans op enorme escalaties en langdurige economische schade. Maatschappelijke bescherming tegen cybercriminaliteit begint met alertheid, maar anderzijds ook met snel gealarmeerd worden wanneer er zich een incident voordoet.

Daarom wil de Vlaamse ICT Organisatie een “Quick Responsive Community” in het leven roepen, waarbij een netwerk van betrokkenen wordt gealarmeerd om in actie te komen en hen - indien nodig - de juiste informatie te verschaffen.

Momenteel bestaan er twee systemen bij de federale overheid. Er is de “be Alert” app waarbij geabonneerden via een noodcentrale snel via SMS op de hoogte worden gebracht bij calamiteiten. Daarnaast kennen we het alarmeringssysteem van de ‘Buurt Informatie Netwerken’ (BIN) waarmee de politie doelgerichte communicaties naar bepaalde doelgroepen kan sturen wanneer er een zekere vorm van criminaliteit plaatsvindt of heeft plaats gevonden (preventief en informerend).

Is er naast de BIN (buurt informatie netwerk) ook tijd voor een CIN (cyber informatie netwerk)? En waarom zetten wij het BeAlert systeem ook niet in bij cybercalamiteiten? Hoe gaan wij samen als bedrijfswereld en overheid reageren wanneer zo’n calamiteit zich voordoet? Het netwerk werkt altijd, dat is een feit.

Op deze kennisdag brengt V-ICT-OR de nodige specialisten op 1 plaats samen om een antwoord te formuleren op de vele vragen die er momenteel zijn. Die dag betrachten we in kaart te brengen “hoe veilig zijn we?”. Tot slot gaan we samen met de experts de opzet van een quick responsive community binnen de lokale besturen uitwerken, zodat openstaande vragen beantwoord worden.

Programma
09u30 - 09u45

Openingswoord

Pieter De Crem - Minister van Binnenlandse Zaken, Veiligheid en Buitenlandse Handel

09u45 - 10u00

Inleiding

Luc Jolie / Eddy Van der Stock (Voorzitter Exello.net / V-ICT-OR)

10u00 - 10u30

In welke situatie bevinden we ons?

Miguel De Bruycker (Centrum voor Cybersecurity)

10u30 - 11u00

Wat is het plan van aanpak vanuit de Vlaamse overheid?

Johan Smekens / Ivan Stuer (Vlaamse Overheid / Facilitair bedrijf)

11u00 - 11u50

Paneldiscussie

Vragen uit het publiek met discussieronde en testimonials

11u50 - 12u20

Wat kunnen we samen doen?

Conclusies en vervolgstappen.

12u20 - 13u30

Netwerkmoment

Een drankje wordt aangeboden door het gemeentebestuur van Aalter

Organisator

V-ICT-OR vzw

info@v-ict-or.be

Locatie
In de aula.
Europalaan 22
9880 Aalter
Deelnemen

Toegangsprijs

Prijzen zijn exclusief BTW voor niet-leden, en vrijgesteld van BTW voor effectieve leden.

Prijsgroep Prijs
Platinum bedrijfsleden € 0
Zilveren bedrijfsleden € 122
Bronzen bedrijfsleden € 122
Effectief Lid V-ICT-OR € 0
Standaard € 140

Inschrijven