Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

ManageIT 2023

14/12/2023 09:00 — 14/12/2023 22:30

De jaarlijkse hoogmis waar de visie en strategie van de lokale besturen wordt uitgezet. Een dag vol straffe keynote sprekers, veel netwerkmomenten en een feestelijk diner als afsluiter.

WELKOM op 14/12/2023.

2023 THEMA = "DIGITAL TRANSFORMATION, We pay too much attention on the Digital and not enough on the Transformation". 
... en de praktische puzzel van een gemeente zonder gemeentehuis en ‘City of Things’.


Bekijk hier de sfeerbeelden van onze laatste editie in Hilton Antwerpen.
De eerste namen zijn reeds gekend voor deze bijzondere dag.


- presentatie en moderatie door Hanne Decoutere

- Jef Staes
auteur en architect op het gebied van lerende en innovatieve organisaties. Hij ontwikkelde een vernieuwende visie op de manier waarop snel wendbare organisaties dienen te functioneren. Jefs
verhalen over rode apen en passieloze schapen maken furore in België en Nederland. Hij is een expert op het vlak van business- en cultuurinnovatie. Met zijn flamboyante vertelstijl en confronterende stellingen schetst hij een treffend beeld van de huidige tekortkomingen van organisaties. Deze zijn simpelweg niet gebouwd om de innovatie- en informatievloedgolf te trotseren.

 

Menno Lanting
spreker, auteur en innovator. Spreekt over: innovatie, technologie, disruptie, digitale transformatie en leiderschap. Menno Lanting geldt als dé expert op het gebied van de impact van digitale technologie op innovatie, organisaties en leiderschap. Hij is veelgevraagd spreker en adviseur. Meer dan 250.000 mensen lazen zijn bestsellers: Olietankers & speedboten, De slimme organisatie, De disruptie paradox, en Connect!

 

 

Alsook een speciale keynote sessie over DIGITALE TRANSFORMATIE
door Digitaal Vlaanderen + ABB + VLAIO.

"In het kader van de digitale transformatie in de Vlaamse lokale besturen hebben lokale, Vlaamse en federale overheden de afgelopen periode verschillende digitale bouwstenen opgezet of aangereikt, zoals ondermeer MAGDA documentendienst, handtekenmodules, OSLO, MAGDA, enz ... Bovendien worden er via projecten zoals 'Gemeente zonder Gemeentehuis' en de 'City of Things'-oproepen nog meer oplossingen aangeboden die de lokale overheidswerking kunnen verbeteren en versterken. Terwijl een flink aantal lokale besturen reeds actief aan de slag zijn gegaan met deze initiatieven, zoeken anderen nog naar de juiste aanpak. Het ambitieuze doel van 'Lokaal Digitaal' is om samen met verschillende stakeholders een kader te creëren waarin al deze diverse componenten samenkomen tot één geheel: de digitaal getransformeerde gemeente. Deze plenaire sessie biedt een overzicht van de beschikbare bouwstenen, zonder te veel in te zoomen op details, en richt zich voornamelijk op het streven naar een alomvattende digitale gemeente. Aan het woord zijn Simon Vander Elst (Digitaal Vlaanderen), Lenaerts Pieter en Lievens Danny (ABB) en Nils Walravens (VLAIO)" 

-/-

BEZOEKERS tarieven.

DAG PROGRAMMA
• Effectief Lid V-ICT-OR (en Vlaamse overheid) € 150
• Non-profit € 250
• Bedrijfslid € 250
• Standaard € 400
Tarieven voor het dag programma, zijn exclusief BTW voor niet-leden, en vrijgesteld van BTW voor effectieve leden.

Daarna is er ook aansluitend een theater- en netwerkdiner.
AVOND PROGRAMMA (18u30 > 21u30)
• Effectief Lid V-ICT-OR (en Vlaamse overheid) € 125
• Non-profit € 200
• Bedrijfslid € 200
• Standaard € 310
Tarieven voor het avond programma, zijn exclusief BTW voor niet-leden, en niet-vrijgesteld van BTW voor effectieve leden.


Programma
09u00 - 10u00

Onthaal en registratie.

Koffie met ontbijtkoeken zorgen ervoor dat je in alle rust deze bijzondere dag kan starten.

10u00 - 10u10

Openingswoord door V-ICT-OR

Eddy Van der Stock - voorzitter V-ICT-OR vzw

10u10 - 10u30

Openingswoord door Vlaanderen

Jan Smedts - administrateur-generaal Digitaal Vlaanderen

10u30 - 11u00

KEYNOTE - Unchained

Jef Staes - Innovation Expert

De uitdaging voor Onderwijs & Bedrijven is niet technologie. Het is mijn ervaring als software ontwikkelaar in digitale telefonie, training manager en corporate learning officer dat technologische ontwikkelingen een enabler zijn voor evolutie maar niet de gerantie bieden voor een snelle en juiste evolutie. De organisatiecultuur is bepalend voor snelheid en juistheid. En bij dit laatste knelt het schoentje. Organisaties en bedrijven zitten nog steeds gevangen in verouderde management- en HRM processen die er maar niet in slagen om het echte potentieel van medewerkers te ontdekken en te benutten. Integendeel! We hebben medewerkers en zelfs de volgende generatie, veranderd in passieloze ‘productie-schapen’.

Tijdens deze lezing wordt op een ontnuchterde wijze niet alleen duidelijk gemaakt waar het fout gaat met leren, tewerkstelling en innovatie maar wordt er tevens een disruptie in innovatiemanagement voorgesteld om onderwijs en bedrijven te transformeren van (functie & diploma) gevangenissen naar echt lerende en disruptief innoverende organisatieculturen die meer kans hebben om in dit tijdperk te overleven. Na de sessie blijft het verhaal over ‘Rode Apen’ in je hersenen gebrand. Nadien is moedige aktie de enige optie!

11u00 - 11u30

KEYNOTE - 20 vragen en antwoorden over Digitale Transformatie

Menno Lanting - Adviseur & Auteur

Vind maar eens een organisatie die niet bezig is met ‘de digitale transformatie’. Toch blijken de meeste organisaties na een enthousiast begin vast te lopen in een waar transformatiemoeras. Ondanks alle investeringen, veranderplannen, transformatiemodellen, canvassen en consultancytrajecten lukt het ze niet om echte resultaten te boeken. In zijn keynote gaat Menno Lanting nader in op wat er misgaat. Aan de hand van voorbeelden uit binnen- en buitenland beschrijft hij de vijf kritische faalfactoren die echte transformatie in de weg staan. En natuurlijk schetst hij ook de uitweg: om los te komen uit het moeras moet de organisatie zich omvormen tot een lerende organisatie.
Voor organisaties die relevant willen blijven in het digitale tijdperk is het namelijk niet genoeg om alleen de bestaande processen te digitaliseren. Ze moeten hun cultuur, businessmodel en organisatiemodel aanpassen, niet eenmalig, maar in een continu proces. Organisaties die zich verbinden aan een ecosysteem en daarbij wezenlijke toegevoegde waarde leveren, zijn klaar voor de toekomst.”

11u30 - 12u30

KEYNOTE - Gemeente zonder Gemeentehuis' en City of Things

Simon Vander Elst (Digitaal Vlaanderen), Lenaerts Pieter en Lievens Danny (ABB) en Nils Walravens (VLAIO)

"In het kader van de digitale transformatie in de Vlaamse lokale besturen hebben lokale, Vlaamse en federale overheden de afgelopen periode verschillende digitale bouwstenen opgezet of aangereikt, zoals ondermeer MAGDA documentendienst, handtekenmodules, OSLO, MAGDA, enz ... Bovendien worden er via projecten zoals 'Gemeente zonder Gemeentehuis' en de 'City of Things'-oproepen nog meer oplossingen aangeboden die de lokale overheidswerking kunnen verbeteren en versterken. Terwijl een flink aantal lokale besturen reeds actief aan de slag zijn gegaan met deze initiatieven, zoeken anderen nog naar de juiste aanpak. Het ambitieuze doel van 'Lokaal Digitaal' is om samen met verschillende stakeholders een kader te creëren waarin al deze diverse componenten samenkomen tot één geheel: de digitaal getransformeerde gemeente. Deze plenaire sessie biedt een overzicht van de beschikbare bouwstenen, zonder te veel in te zoomen op details, en richt zich voornamelijk op het streven naar een alomvattende digitale gemeente.

12u30 - 13u40

lunch op de beursvloer

13u40 - 14u30

Common Ground: De Toekomst van een Gelaagde Gemeentelijke Informatievoorziening in Nederland

Sandra van Wijngaarden, programmamanager Common Ground, VNG

Tijdens deze sessie zal de programmamanager van Common Ground een diepgaande presentatie geven over het innovatieve Common Ground programma van de VNG realisatie in Nederland. Common Ground is niet zomaar een IT-project, maar een radicaal nieuwe visie op gemeentelijke informatievoorziening. Het programma streeft naar een fundamentele vernieuwing van de gemeentelijke ICT-architectuur, waarbij gegevens slechts één keer worden opgeslagen en meerdere keren kunnen worden gebruikt. Dit bevordert niet alleen de efficiëntie en transparantie, maar ook de samenwerking tussen verschillende overheidsinstanties. Ontdek hoe dit baanbrekende initiatief de manier waarop gemeenten in Nederland met informatie omgaan heeft getransformeerd en welke lessen Vlaamse steden en gemeenten hieruit kunnen trekken.

Kijk verder dan je beelden: beheer al je digitale informatie op het digitale contentservices platform van Zeticon.

Chris Van der Schueren - Zeticon

Meer dan 60 lokale besturen en gemeentes maken ondertussen gebruik van beeldbankoplossing van Zeticon. Dankzij het platform kunnen ze hun beeldmateriaal centraliseren en snel doorzoekbaar maken. Maar wist je dat het platform niet alleen een beeldbank is, maar ook voor veel meer kan ingezet worden dan enkel foto- en videocontent? Als organisatie kan je al je digitale informatie (bestuursdocumenten, audiovisueel, foto’s, em-mails, etc,.) beheren in het platform. Denk bijvoorbeeld ook aan de papieren documenten die momenteel gedigitaliseerd worden en op zoek zijn naar een veilige thuishaven. Via onze digitale archiefruimte kan je tijd besparen, je werk efficiënter maken en toegang verlenen aan interne en externe gebruikers. Maak je reeds gebruik van Digitaal Archief Vlaanderen? Zoveel te beter! Koppel ons platform met oplossingen zoals DAV(lange termijnbewaring archief), Cipal Schaubroeck, Digitaal Ondertekenen (vroeger gekend als Digitale handtekenmap), etc. en beheer zo efficiënt al je digitale informatie. Ontdek onze aanpak en veelzijdige mogelijkheden in deze sprekerssessie

CRM. Klant centraal: een voor allen, allen voor een.

team Salesforce

Wanneer een overheidsorganisatie die focust op menselijke dienstverlening digitaliseert, bibberen en beven geëngageerde medewerkers die graag met de voeten in het veld staan uit angst voor meer en belemmerende administratie. Digitaliseren zonder aan menselijkheid te verliezen in tijden dat de privacywetgeving allesoverheersend is en ons allen voor nieuwe uitdagingen stelt is een bijzondere evenwichtsoefening. Agentschap Integratie en Inburgering ging de uitdaging niet uit de weg, en nam de lead in een traject samen met de andere agentschappen en het Huis van het Nederlands Brussel die instaan voor de uitvoering van het Vlaams integratie-en inburgeringsdecreet om een CRM-systeem klaar te maken dat de komende jaren de klant – of het nu een interne medewerker, een organisatie of bestuur, of een (nieuwe) burger is – centraal plaatst en de dienstverlening maximaal te laten renderen voor eenieder.
Het resultaat? Eén applicatie ter vervanging van talloze anderen voor 5 dienstverleningen gebruikt door 4 agentschappen en een vzw voor de verwerking van gevoelige persoonsgegevens op de meest veilige manier. Programmamanager Ellen en Product Owners Aïcha en Joke nemen je mee in de reis naar het tot-stand-komen van een MVP en stellen voor: allis, de plaats waar een netwerk groeit.

14u30 - 15u25

OSLO Back to Basic bij de Lokale Besturen - Van Oorsprong tot Implementatie

Eveline Vlassenroot - Researcher - imec-mict-UGent

In deze diepgaande sessie nemen Eveline Vlassenroot, Raf Buyle en Eddy Van der Stock u mee op een verhelderende reis door de ontwikkeling en betekenis van OSLO. OSLO, wat staat voor "Open Standaarden voor Linkende Overheden", vertegenwoordigt een gestandaardiseerde datalaag die is ontworpen om de uitwisseling van gegevens tussen verschillende overheidsentiteiten te vergemakkelijken. Het initiatief, dat zijn wortels heeft via V-ICT-OR bij de lokale overheden in Vlaanderen, werd in 2015 met open armen opgepikt door de Vlaamse overheid. Dit markeerde het begin van een periode van indrukwekkende groei, waarbij OSLO zich niet alleen binnen Vlaanderen uitbreidde, maar ook verbindingen legde met projecten op internationaal niveau.

Ondanks de brede erkenning en het succes van OSLO, ervaren veel lokale besturen nog steeds uitdagingen bij het implementeren van deze gestandaardiseerde datalaag. Voor sommigen blijft de intrinsieke waarde van OSLO onduidelijk, terwijl anderen worstelen met het concept van data als een onafhankelijke en centrale laag binnen de IT-architectuur.

Deze sessie is zorgvuldig samengesteld om managers van lokale besturen een dieper inzicht te geven in de voordelen en de werking van OSLO. Door middel van praktijkvoorbeelden, kernprincipes en best practices zullen de sprekers strategieën onthullen om OSLO naadloos te integreren en optimaal te benutten binnen uw lokale bestuur. Het doel is om deelnemers uit te rusten met de kennis en tools die nodig zijn om de kracht van gestandaardiseerde data-uitwisseling volledig te realiseren.

Digitale transformatie in de omgevingsanalyse - een noodzaak voor lokale besturen

Kurt Penninck - stafmedewerker organisatiebeheersing - gemeente Blankenberge

In deze cruciale sessie richten we ons op de huidige en toekomstige digitale landschappen waarin lokale besturen opereren. We beginnen met een diepgaande analyse van de huidige situatie. Hierbij kijken we naar waar lokale besturen vandaag de dag staan op het gebied van digitalisering. We onderzoeken de uitdagingen waarmee ze geconfronteerd worden, zoals de stijgende cijfers van cybercriminaliteit en de problematiek rond de digitale kloof. Door middel van interactieve discussies en het delen van praktijkvoorbeelden, krijgen de deelnemers een realistisch beeld van de complexiteit en de urgentie van de huidige digitale omgeving.

Ontdek de kracht van samenwerking: Het security consortium van lokale besturen

Kevin De Backer - V-ICT-OR

Stap binnen in de wereld van het security consortium van lokale besturen tijdens deze sessie.
De recente datalekken en cyberaanvallen vormden een dringende wake-up call voor lokale besturen om hun cybersecuritymaatregelen te herzien en te versterken. Daarom nemen lokale besturen het heft in eigen handen door samen te werken binnen dit innovatieve consortium.
Leer hoe V-ICT-OR en lokale overheden gezamenlijk de strijd aangaan om de cyberweerbaarheid te versterken. Dit initiatief is meer dan een samenwerkingsverband; het is een gemeenschap van cybersecurity-professionals die hun krachten bundelen om digitale veiligheid naar een hoger niveau te tillen.
Ontdek de voordelen van kennisdeling, gezamenlijke aanbestedingen en financiële samenwerking. De sessie biedt inzicht in concrete stappen die worden genomen om lokale besturen doeltreffender te maken in de omgang met digitale bedreigingen. Doe mee en leer hoe het Security Consortium een schild vormt tegen de steeds veranderende wereld van cybersecurity.

15u30 - 16u20

Open Common Sense Servicebus: De Synergie van LB365 en Smart City Project Urban Sense

Gert De Tant - CEO - Sirus

In deze verhelderende sessie verkennen we de digitale transformatie binnen lokale besturen, specifiek gericht op managers die de toekomst van hun organisaties willen vormgeven. Twee innovatieve projecten: LB365 en Urban Sense.

Urban Sense, een vooruitstrevend initiatief van de steden Leuven, Brugge en Roeselare, heeft in 2021 de stap gezet om hun data te centraliseren op één platform. Dit was een primeur in België, gezien de schaal waarop gegevens tussen verschillende steden werden gecombineerd. Deze samenwerking heeft de aandacht getrokken van zes andere Belgische steden en gemeenten, die overwegen zich aan te sluiten. Het delen van gegevens over stadsgrenzen heen biedt steden de kans om significante meerwaarde te creëren voor hun inwoners en bedrijven.

Parallel hieraan staat LB365, voorheen bekend als Samen Aanbesteden. Dit project faciliteert lokale besturen in hun streven naar gezamenlijke innovatieve dienstverlening. Door het verzamelen van informatie over softwarebehoeften per dienst, worden generieke componenten geïdentificeerd en geïntegreerd in een overkoepelende software-architectuur.

Voor managers die de digitale toekomst van hun lokale besturen willen sturen, biedt deze sessie cruciale inzichten. We duiken diep in de synergie tussen Urban Sense en LB365 en hoe hun samenwerking kan dienen als fundament voor de digitale transformatie van lokale besturen. De focus ligt op de voordelen van een open servicebus en de optimalisatie van dienstverlening. De vraag rijst: Kunnen Urban Sense en een Common Platform gezamenlijk evolueren naar een 'Common Sense Platform'?

Do you speak AI ?

Hans Borghgraef – Solution Manager Digital Consulting - Inetum-Realdolmen

AI is niet langer een optie, het is een noodzaak. Maar het schept ook angst. Innovatief leiderschap is de kracht om de toekomst met een open en nieuwsgierige geest te verwelkomen. Het gaat om het bevorderen van creativiteit en nieuwe ideeën binnen de organisatie, en het creëren van een cultuur die uw medewerkers voorbereidt op de uitdagingen en onzekerheden van innovatie. Maar het gaat ook over vertrouwen: een veilige omgeving creëren waarin medewerkers kunnen experimenteren en het nodige vertrouwen opdoen om zelfzeker in dialoog te gaan met de burger, en de mogelijke weerstand tegenover AI ook bij hen weg te nemen. In deze sessie belichten we het belang van een innovatieve organisatiecultuur, kennisbeheer en co-creatie voor het succes van innovatie. En vooral: hoe belangrijk het is om de juiste taal te spreken… “Do You Speak AI?”

De LB-bus voor maximale ontzorging

Koen Van Oost - inetum Realdolmen & Andreas Nikolakopoulos - V-ICT-OR

Ontdek de LB-bus tijdens onze breakoutsessie en leer meer over de ontzorgende rol die het vervult voor alle lokale besturen, de Vlaamse overheid en leveranciers. Verken de functionaliteiten en voordelen die deze oplossing met zich meebrengt, en hoe het bijdraagt aan verbeterde efficiëntie en samenwerking tussen diverse betrokken partijen. Sluit je aan bij deze informatieve sessie en krijg een objectief inzicht in de impact van de LB-bus op diverse aspecten van dienstverlening en samenwerking. Ontdek hoe deze innovatie bruikbaar is voor alle lokale besturen.

16u20 - 18u20

receptie op de beursvloer (afsluiting dag programma)

18u20 - 19u00

receptie op de beursvloer (start avond programma)

19u00 - 22u30

theater- en netwerkdiner in de Belle Epoque balzaal

presentatie en moderatie door Hanne Decoutere
• 19u00 voorgerecht
• 19u40 show met mentalist Gili
• 20u25 hoofdgerecht
• 21u25 uitreiking bit, byte en ICT-persoonlijkheid awards
• 21u55 dessert
• 22u25 dankwoord van de voorzitter
• 22u30 koffie

Locatie
Hilton Old Town Antwerp
Groenplaats 32
2000 Antwerpen
België