Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Lokaal integraal veiligheidsbeleid: van visie tot plan

24/03/2011 13:30 — 12/05/2011 17:30

Doelstelling

Veiligheidszorg en veiligheidsbeleid staan maatschappelijk volop in de belangstelling. Onze samenleving wordt tegenwoordig steeds vaker geconfronteerd met de vraag wat de meest aangewezen of doelmatige oriëntaties (zouden kunnen) zijn om criminaliteit, delinquentie en overlast, in al hun aspecten, te voorkomen en hoe ermee om te gaan. Er worden daartoe reeds initiatieven genomen om een zogenaamd integraal veiligheidsbeleid tot stand te brengen en daarbij uit te gaan van een integraal veiligheidsplan voor meerdere jaren. Veelal echter is er te weinig knowhow om een dergelijk beleid tot stand te brengen en in stand te houden. Het ontbreekt de verantwoordelijken voor een dergelijk veiligheidsbeleid vaak aan de nodige criminologische en bestuurskundige inzichten en vaardigheden op gebied van beleidsontwikkeling, projectwerking, overlegdynamiek e.d.

Met deze opleiding willen we daar vanuit een multidisciplinaire insteek een antwoord op bieden. We voorzien een ruime basisvorming die gericht is op het ontwikkelen van competenties (kennis, methodiek en vaardigheden) op het vlak van visievorming en actieplanning m.b.t. integrale veiligheid op lokaal niveau. We bieden de deelnemers een ruim theoretisch kader aan en vertrekken daarvoor vanuit bestuurskundige en criminologische hoek, aangevuld met elementen uit de sociologie, de psychologie, het administratief recht, het strafrecht en de agogiek. Naast deze theoretische achtergrond, focussen we ook op het toepassen van de aangereikte kennis, competenties en methoden in de praktijk. Het is de bedoeling van deze opleiding om verantwoordelijken voor een lokaal veiligheidsbeleid praktisch te ondersteunen op de weg die zij afleggen om van een bepaalde visie omtrent veiligheidsbeleid tot een lokaal integraal en geïntegreerd veiligheidsbeleid en bijhorend veiligheidsplan te komen.

Videoconferentie
De opleiding wordt via videoconferentie aangeboden in Kortrijk en in Leuven. De dienst AVNet van de K.U.Leuven en de K.U.Leuven Campus Kortrijk beschikken daartoe over kwaliteitsvolle videoconferentiefaciliteiten. Om de interactieve communicatie tussen Leuven en Kortrijk in goede banen te leiden, is er - naast de docenten - per locatie steeds een moderator aanwezig.

Doelgroep

Deze opleiding richt zich tot alle actoren met een verantwoordelijke functie inzake lokale integrale veiligheid en tot iedereen die betrokken is bij de voorbereiding en/of uitvoering van het lokale integrale veiligheidsbeleid en dit zowel binnen openbare en semi-openbare besturen als binnen de magistratuur of politie.

Programma

SESSIE 1: Conceptualisering van lokaal integraal veiligheidsbeleid: in historisch, sociologisch en criminologisch perspectief
24 maart 2011

Verwelkoming en introductie

Preventie en veiligheid in breder maatschappelijk perspectief (dr. Johan Deklerck, AVL, K.U.Leuven)

Kennismaking met de deelnemers, werkplek en leervragen

Lokaal integraal veiligheidsbeleid: een voorgeschiedenis (dr. Stef Christiaensen, adviseur integraal veiligheidsbeleid Stad Mechelen)

'Integrale veiligheid' als dogma? Grenzen aan het heersende veiligheidsdiscours (prof. dr. Stefaan Pleysier, Leuvens Instituut voor Criminologie (LINC), K.U.Leuven)

Vraagstelling, reflectie op de praktijk en groepsdiscussie. Voorstelling van de opdracht.

SESSIE 2: Lokale veiligheidsplanning: een integrale en geïntegreerde aanpak
31 maart 2011

Inleiding

Een integrale en positieve aanpak: de preventie- en veiligheidspiramide gesitueerd (dr. Johan Deklerck, AVL, K.U.Leuven)

De proactieve, preventieve en reactieve dimensie (dr. Stef Christiaensen, adviseur integraal veiligheidsbeleid Stad Mechelen)

Tussen evaluatiedrift en cijferfobie: bronnen en methoden voor een veiligheidsdiagnostiek (prof. dr. Stefaan Pleysier, Leuvens Instituut voor Criminologie (LINC), K.U.Leuven)

Bouwstenen voor een lokaal integraal veiligheidsbeleid binnen een geïntegreerd partnerschap
Informatief panelgesprek onder leiding van dr. Johan Deklerck met: Philip Caestecker, hoofdcommissaris, korpschef lokale politie Oostende Paul Lenaerts, Procureur Des Konings, eerste substituut parket Mechelen Tom Meeuws, bedrijfsdirecteur"Samen Leven" stad Antwerpen Sandra Rottiers, preventieambtenaar Stad Gent, dienstchef lokale preventie & veiligheid

Vraagstelling, reflectie op de praktijk en groepsdiscussie.

SESSIE 3: Bestuurskundige aspecten bij de opmaak en implementatie van een succesvol integraal veiligheidsbeleid
7 april 2011

Inleiding tot bestuurskundige aspecten (dr. Joery Matthys, Instituut voor de Overheid, K.U.Leuven)

Het juridisch administratief raamwerk van het veiligheidsbeleid (prof. dr. Frankie Schram, Instituut voor de Overheid, K.U.Leuven)

Coördinatie van het veiligheidslandschap (prof. dr. Koen Verhoest, Instituut voor de Overheid, K.U.Leuven)

Het veiligheidsbeleid gezien vanuit een netwerkperspectief (dr. Joris Voets, Instituut voor de Overheid, K.U.Leuven)

Vraagstelling, reflectie op de praktijk en groepsdiscussie.

SESSIE 4: Constructie en implementatie van een lokaal integraal veiligheidsplan aan de hand van een concrete casus I
28 april 2011

Inleiding

Casus I: het strategisch veiligheids- en preventieplan van de stad Kortrijk binnenstebuiten gekeerd (Koen Verhaeghe, preventieambtenaar bij de stad Kortrijk)

Benchmarking: het lokaal integraal veiligheidsplan gesitueerd (Evelien De Pauw,Coördinator Expertisecentrum Maatschappelijke Veiligheid / docent Bachelor Maatschappelijke Veiligheid, KATHO-IPSOC)

Vraagstelling, reflectie op de praktijk en groepsdiscussie.

SESSIE 5: Constructie en implementatie van een lokaal integraal veiligheidsplan aan de hand van een concrete casus II
5 mei 2011

Inleiding

Casus II: het ontstaan van een lokaal integraal veiligheidsplan voor Mechelen (dr. Stef Christiaensen, adviseur integraal veiligheidsbeleid Stad Mechelen)

Opmaak van een veiligheidsplan (mevr. Veerle Conings, Instituut voor de Overheid, K.U.Leuven)

De instandhouding van een veiligheidsplan (dr. Stef Christiaensen, adviseur integraal veiligheidsbeleid Stad Mechelen)

Voorbereiding van de afsluitende praktijkoefening.

SESSIE 6: Praktijkoefening

U reflecteert in kleine groepjes over het geleerde en over de voor u meest relevante leerpunten. U vertrekt vanuit uw persoonlijke werksituatie en de individuele voorbereiding van de opdracht die u ontving bij aanvang van de opleiding. Dit gebeurt onder begeleiding. Zo kan u het geleerde zelf toetsen aan de concrete praktijk.

Organisatie

Deze opleiding wordt georganiseerd door het Postuniversitair Centrum van de K.U.Leuven Campus Kortrijk, door het Instituut voor de Overheid van de K.U.Leuven en door het Expertisecentrum Maatschappelijke Veiligheid van de Katholieke Hogeschool Zuid-West-Vlaanderen (Katho).

De stuurgroep Integrale Veiligheid bestaat uit:

* dr. Stef Christiaensen, adviseur integraal veiligheidsbeleid Stad Mechelen

* mevr. Veerle Conings, Instituut voor de Overheid K.U.Leuven

* dr. Johan Deklerck, AVL, K.U.Leuven

* mevr. Evelien De Pauw, Coördinator Expertisecentrum Maatschappelijke Veiligheid / docent Bachelor Maatschappelijke Veiligheid, KATHO-IPSOC

* mevr. Veerle Dupont, Coördinator Expertisecentrum Maatschappelijke Veiligheid, KATHO-IPSOC

* prof. dr. Wim Malfait, directeur Dienst Postacademische Vorming K.U.Leuven Campus Kortrijk

* dr. Joery Matthys, Instituut voor de Overheid K.U.Leuven

* mevr. An Roose, stafmedewerker Dienst Postacademische Vorming K.U.Leuven Campus Kortrijk

 

Praktische informatie

Getuigschrift van permanente vorming: iedereen ontvangt een attest van deelname. Deelnemers die de evaluatie succesvol beëindigen, ontvangen als academische bevestiging van hun geslaagde deelname aan deze opleiding een getuigschrift van permanente vorming uitgereikt door de K.U.Leuven en de Katholieke Hogeschool Zuid-West-Vlaanderen.

Erkenning: Erkenning bij de Vlaamse Balie is aangevraagd. Voor magistraten werd de ten laste neming van de inschrijfkosten bij het Instituut voor Gerechtelijke Opleiding goedgekeurd voor zover de betreffende persoon aanwezig is op de diverse opleidingssessies.

Evaluatie: wie het getuigschrift wenst te behalen, dient actief deel te nemen aan de afsluitende praktijkoefening en hierover nadien een beknopt individueel rapport op te maken met reflectie van het geleerde op de eigen werksituatie.

Data en tijdstip: op donderdag 24 en 31 maart, 7 en 28 april en 5 en 12 mei 2011. Telkens van 13.30 tot 17.30 uur. Ontvangst vanaf 12.30 uur met broodjeslunch. Er is steeds een koffiepauze voorzien.

 

Plaats:
K.U.Leuven Campus Kortrijk, E. Sabbelaan 53, te 8500 Kortrijk
AVNET Leuven, Kapeldreef 62, te 3001 Heverlee (Leuven)

 

Prijs: het inschrijvingsgeld bedraagt 510 euro. In dit bedrag is inbegrepen: deelname aan de lessen, documentatie, gebruik van de infrastructuur en catering.

 

Meer informatie en inschrijving: www.kuleuven-kortrijk.be

Programma
24/03/2011 13u30 - 24/03/2011 17u30

Sessie 1

31/03/2011 13u30 - 31/03/2011 17u30

Sessie 2

07/04/2011 13u30 - 07/04/2011 17u30

Sessie 3

28/04/2011 13u30 - 28/04/2011 17u30

Sessie 4

05/05/2011 13u30 - 05/05/2011 17u30

Sessie 5

12/05/2011 13u30 - 12/05/2011 17u30

Sessie 6

Locatie

E. Sabbelaan 53
8500 Kortrijk
België
Deelnemen

Toegangsprijs

Nog geen lid? Lid worden kan vanaf 35 EUR!

Prijsgroep Prijs
Standaard € 510 euro