Beursvloer + Netwerk Lunch + Inspiratie tracks + Netwerkdrink
Waarom deelnemen?
Wie mee wil schrijven aan de digitale toekomst van de lokale besturen - mag hier niet ontbreken.
V-ICT-OR kende de voorbije 20 jaar een zeer sterke groei. +95% van alle Vlaamse steden en gemeenten rekenen ondertussen op ons als belangrijkste belangenbehartiger van de publieke sector. Bouwen op vertrouwen. Ook de tientallen bedrijven vinden in V-ICT-OR vzw de broodnodige katalysator binnen de innovatieve e-gov / tech-gov.
Fundamenteel in onze werking zijn dienstverlening, kennis delen, belangenbehartiging en mensen samenbrengen. Een event zoals Shopt IT is een essentieel onderdeel van deze filosofie.
-*-/-
Wat mag je zeker verwachten tijdens deze dag?
Doelgroep: technische IT-specialisten, ICT-diensthoofden, IT-managers, algemeen directeuren, beleidsmensen, diensthoofden, systeembeheerders, helpdeskmedewerkers, etc. ... uit de lokale overheden en zijn aanverwante sectoren.
WELKOM!
WELKOM. Opening deuren.
Geniet van een kopje koffie, thee, fruitsap en een croissantje of vers stuk fruit.
PLENAIRE SESSIE - deel 1
Officiële opening van ShoptIT 2022
door Eddy Van der Stock, voorzitter V-ICT-OR
PLENAIRE SESSIE - deel 2
Officiële opening van ShoptIT 2022
door Jan Smedts - Kabinet Minister President Vlaanderen.
PLENAIRE SESSIE - deel 3
Officiële opening van ShoptIT 2022
door Barbara Van Den Haute > administrateur-generaal van Agentschap Digitaal Vlaanderen. Ze leidt de overheid naar een organisatie “powered by data”, en met een “low touch” dienstverlening.
Doen de Vlamingen het beter? Vergelijk van de praktijk in NL en VL mbt het uitwisselen van data.
Theo Peters (VNG NL) & Eveline Vlassenroot
Tijdens deze sessie schetsen we de best practices in Nederland en Vlaanderen met betrekking tot het uitwisselen van data. We starten telkens vanuit een probleemstelling, stellen de aanpak voor, de resultaten en kijken ten slotte wat we kunnen leren van elkaar.
Common Ground NL: wat, hoe en waarom? Gemeenten hebben een nieuwe, moderne, gezamenlijke informatievoorziening nodig voor het uitwisselen van gegevens. Want het huidige stelsel voor gegevensuitwisseling maakt het lastig om snel en flexibel te vernieuwen, te voldoen aan privacywetgeving en efficiënt om te gaan met data. Dat staat de verbetering van de gemeentelijke dienstverlening in de weg.
LB365 masterdatamanagement. LB365 de servicebus.
Kevin De Backer & Andreas Nikolakopoulos
De hele gemeentelijke valt of staat met goeie en correcte data.
Om het technisch mogelijk te maken data van authentieke bronnen in toepassingen te krijgen, maar ook andere bronnen te ontsluiten (leveranciers) wordt de - voorheen eerder onopvallende servicebus - opnieuw uitgevonden en kreeg diezelfde bus een nieuwe, professionele en flexibele thuis (leveranciersonafhankelijkheid).
Het is eveneens de bedoeling dat deze LB Bus een prominentere rol gaat spelen. Ook binnen andere domeinen van de gemeentelijke digitalisering. Er is geen enkele reden waarom de LB Bus niet zou kunnen ingezet worden om toepassingen (los van Dynamics) te gaan koppelen met elkaar. Dit doen op een gemeenschappelijk platform, in beheer van de gemeenten zelf, staat onmiddellijk toe dat ook hier kosten- en middelendelend kan gewerkt worden.
Het fundamentele dilemma is dat als de gegevens onvolledig, onnauwkeurig en verkeerd uitgelijnd zijn over de systemen heen, geen enkele applicatie nauwkeurige inzichten kan leveren. Een MDM-oplossing ondersteunt de organisaties bij het concreet organiseren van de gegevens en dus de informatie.
Master Data Management (MDM) begint met dataintegratie, maar gaat dan naar het volgende niveau in de datahiërarchie en centraliseert masterdata (referentiedata) zoals klanten, leveranciers en artikelen.
Flexibele dienstverlening voor de Stad Mechelen: nieuwe oplossing voor (horeca)vergunningen dankzij C-Clear Partners en LB365!
Sigi Feucht (C-Clear Partners) & Martina Baas (Stad Mechelen)
Hoe zorg je ervoor dat burgers kunnen genieten van de flexibiliteit van online dienstverlening (gemeente zonder gemeentehuis) en tegelijkertijd je eigen medewerkers de voordelen van het nieuwe werken blijven ervaren? In deze sessie bekijkt C-Clear Partners samen met partnerstad Mechelen hoe beiden mogelijk zijn binnen LB365 op basis van hun vernieuwde oplossing voor het aanvragen van horecavergunningen.Via deze tool kan een ondernemer vanuit het burgerportaal online een horecavergunning aanvragen. De gehele interne behandeling, goedkeuring en aflevering van de uiteindelijke vergunning wordt verwerkt in het LB365 systeem dat steunt op de cloud oplossing Microsoft Dynamics 365. Hierbij wordt naast het burgerportaal ook gebruikt gemaakt van andere kerncomponenten binnen LB365 zoals de Process Manager, documentbeheer en de koppeling met meerdere authentieke bronnen. Daarnaast vormt dit geheel voor Stad Mechelen de basis voor een aantal uitbreidingen in kader van andere vergunningen, zoals nacht- en telefoonwinkelvergunning.
Het schaakbord van cybersecurity in de publieke sector
Vincent Haerinck & Leroy Vermeulen (Savaco)
Hoe bepaal je je volgende zet op het cybersecurityschaakbord? Volg je gekende strategieën of ga je verder op voortschrijdend inzicht? Is winnen écht winnen? Hoe analyseer je de volgende stap van je tegenspeler? Vincent licht verschillende invalshoeken toe op cybersecurity en plaatst deze in de context van de huidige uitdagingen zoals nieuwe samenwerkingsverbanden, bruggen bouwen, datagedreven dienstverlening, omgaan met ICT-calamiteiten, ...
TRACK 1
Rick Goud (Zivver)
Hoe slimme technologie datalekken stopt.
Uit onderzoek van gegevensbeschermingsautoriteiten blijkt, dat meer dan 80% van de datalekken wordt veroorzaakt door menselijke fouten, zoals het verzenden van informatie naar de verkeerde persoon, het per ongeluk bijvoegen van een gevoelig document en onjuist gebruik van Bcc en Cc. Dit zijn echte problemen die de krantenkoppen blijven halen en die moeten worden aangepakt om kostbare datalekken, reputatieschade en boetes te voorkomen. Tijdens deze sessie geeft Rick Goud inzicht in de drie manieren waarop slimme technologie jouw meest gevoelige informatie kan beveiligen en datalekken kan voorkomen voor, tijdens en nadat e-mails zijn verzonden.
Stroomlijn jouw digitale processen met TOPdesk, met Stad Lokeren als voorbeeld
Helena De Winter (TOPdesk), Bruno Van Eetvelde en Philippe Buyle (Stad Lokeren)
De werking van een stad of gemeente digitaliseren gebeurt niet zonder slag of stoot. Dankzij de software van TOPdesk breng je al je diensten samen op één plek en zorg je dat de interne werking vlotter verloopt. Maar wat met de digitalisering voor de burgers? Citizen Support van TOPdesk ondersteunt in deze complexe transitie. Burgers & medewerkers kunnen al hun vragen registreren, mee opvolgen en ze krijgen inzicht in de status. Achterliggend worden de vragen automatisch naar de verantwoordelijke dienst gestuurd, die deze dan op hun beurt opvolgen. Kortom, een optimale dienstverlening voor zowel je burgers als eigen medewerkers.
Wil je graag weten hoe Stad Lokeren dit heeft gerealiseerd? Volg dan zeker onze presentatie!
Een VIND-motor voor de Besluitvorming van Lokale Besturen
Stephen Lernout (Hoofd Strategie & Innovatie bij Nalantis) en Rens Groeneveld (CEO bij DocWolves)
Nalantis en DocWolves gebruiken geavanceerde Taaltechnologie in Parlaeus om de Gemeente Maastricht een VIND-motor aan te bieden om snel en intuïtef in hun Besluitvorming te zoeken.
MAGDA
Bruno De Vrieze (Digitaal Vlaanderen)
MAGDA is uw partner voor het vlot, veilig en slim delen van persoonsdata. In deze sessie nemen we u mee hoe MAGDA de digitale overheid stimuleert met haar dienstverlening die continu in evolutie is, waarbij we inzoom op een aantal nieuwe diensten die willen brengen dit jaar, en hoe MAGDA interageert met andere dienstverlening van Digitaal Vlaanderen. Verder geven we u inzichten in de nieuwe evoluties rond Analytics en AI waar u ook zal kunnen beroep doen op MAGDA. En een blik in de mogelijke toekomst van data-uitwisseling met SOLID.
OSLO in de praktijk: De vlucht vooruit
Eveline Vlassenroot & Brecht Van de Vyvere (UGent-imec), Katrien Behiels (stad Antwerpen) & Olivier Van D’huynslager (stad Gent)
We zagen de voorbije jaren een stijgend aantal implementaties van de OSLO datastandaarden. Tijdens deze sessie willen we een aantal cases in de kijker zetten.
Gent en Antwerpen zetten volop in op de OSLO Cultureel Erfgoed standaarden om de erfgoeddata van haar instellingen uniform te ontsluiten, over de silo’s van de diverse erfgoedinstellingen heen. Tijdens deze sessie worden concrete implementaties met OSLO gedemonstreerd: welke stedelijke uitdagingen worden aangepakt en wat waren de technische vereisten. Doordat beide steden op dezelfde standaarden gealigneerd zijn, kunnen zelfs vragen overheen de steden beantwoord worden.
De oplossingscatalogus. Ontdek de vele vernieuwingen van deze oplossing.
Hendrik Van Haele & Victor Vincke
In deze sessie geven Hendrik en Victor uitleg over de oplossingscatalogus, de tool die lokale besturen een overzicht biedt op hun applicaties. Het afgelopen jaar zijn er heel wat vernieuwingen gebeurd aan de tool. In de sessie gaan we dieper in op deze nieuwigheden en de meerwaarde die ze bieden binnen de oplossingscatalogus.
We bespreken onder meer: de nieuwe startpagina die lokale besturen en leveranciers meer inzichten geeft, gemeentelijke Master Data Management en de mogelijkheid om koppelingen tussen verschillende applicaties in kaart te brengen, de koppeling met het OSLO Standaardenregister, …
Wat betekenen deze functionaliteiten en hoe kan je er gebruik van maken?
Ontdek het allemaal in deze sessie over de oplossingscatalogus, de gratis tool die V-ICT-OR ontwikkeld heeft voor de lokale besturen!
eGovFlow DIY – een low code platform voor maximale digitale dienstverlening
Marc Goethals (Diensthoofd IT Evergem) & Bruno Van der Elst (Accountmanager Vanden Broele)
Elk lokaal bestuur heeft verschillende applicaties om zijn dienstverlening naar de burger, vereniging of onderneming te garanderen maar deze kunnen niet alle producten of diensten volledig digitaal laten verlopen. Omdat er geen backoffice-toepassing voor is of omdat maatwerk-oplossingen te duur zijn of net niet doen wat men nodig heeft voor dat ene specifiek proces. Meestal wordt er dan teruggegrepen naar mails, Excel, … Wat uiteraard de efficiëntie in het gedrang brengt en kans op fouten vergroot omdat je geen overzicht hebt op het geheel.Met een low code platform heb je de mogelijkheid om dergelijke processen volledig te digitaliseren voor zowel de burger (via een digitaal loket) als voor de verschillende diensten van een lokaal bestuur (via een backoffice). Marc Goethals (diensthoofd IT van Evergem) gaat dieper in op de vraag ‘Waarom kiezen voor een low code platform’ en geeft mee hoe ze met low code hun gemeente in de toekomst vorm willen geven en een echte gemeente zonder gemeentehuis willen worden.
JARVISS
Wim De Smet - JARVISS
We kennen allemaal de hedendaagse bedreigingen. Maar hoe wapenen we ons bestuur daartegen ? Welke zijn de juiste keuzes als de middelen beperkt zijn ? Een vendor agnostische en holistische kijk op de plaats van security oplossingen vandaag.
Bert Daenen (BCT) + Debby Peremans en Elise Bobbaers (Stad Bilzen)
‘Digitaliseren van processen op basis van sterke en bewezen technologie als motor voor een efficiënte dienstverlening.’
Een stabiele, bewezen en evoluerende techniek i.c.m. een gestandaardiseerde procesarchitectuur zijn de fundamenten die het mogelijk maken voor de stad Bilzen om zelfstandig de noden en behoeftes van de organisatie in kaart te brengen en samen met de organisatie verbeterprocessen op maat te digitaliseren.
Sterke integraties met andere pakketten en oplossingen van onder meer de Vlaamse overheid vormen een evidente extensie op de interne digitale werking.
TRACK 2
Bram Wauters - Inetum Realdolmen.
Hoe data inzetten om steden en gemeentes leefbaar te houden? Er is heel veel data beschikbaar, maar er wordt weinig mee gedaan. Nochtans zijn de mogelijkheden die kwalitatieve data biedt, ongekend: data inzetten om steden en gemeentes leefbaar te houden, overlast op te lossen, onderwerpen als armoede in kaart te brengen. Hoe gebruikt Stad Leuven data als basis om nachtlawaai in te dijken en de stad voor de inwoners leefbaarder te maken? Aan de hand van concrete realisaties verneemt u hoe wij vandaag helpen om waarde uit data te halen en in te zetten om uw stad/gemeente te optimaliseren.
Vlaamse overheid - Smart Region Office
Geelen Willem, Walravens Nils en Hermans Ronald
De Smart Region Office (SRO) heeft de rol om te fungeren als drijvende kracht, aanspreekpunt en facilitator. In het SRO werken Agentschap Binnenlands Bestuur, Digitaal Vlaanderen en Agentschap Innoveren & Ondernemen sinds 2021 intensief samen om deze rol waar te maken.
De leden van het SRO adviseren en coördineren de smart city-initiatieven binnen de eigen entiteiten en zoeken onderling naar maximale afstemming over de agentschappen heen. Bovendien zijn ze de liaison tussen de Vlaamse Overheid, bedrijven, lokale besturen en kennisinstellingen voor alles wat slimme stedelijkheid aangaat.
Graag lichten we onze werking en enkele Smart City trajecten toe.
TRACK 2
Ward Van Hal + Jolien Schoonooghe + Kathleen Declerq
‘Cyberveilige gemeenten’ & ‘Vastgoedinformatieplatform’.
Het Project Cyberveilige Gemeenten wil lokale besturen begeleiden naar een cyberveilige digitale dienstverlening en organisatiestructuur aan de hand van drie verschillende luiken. Hiervoor werkt de VVSG samen met een taskforce van lokale experten en een klankbordgroep die het bredere werkveld omvat, met vertegenwoordiging uit bedrijven, kennisinstellingen en de Vlaamse Overheid. (Jolien Schoonooghe – projectmedewerker VVSG)
Het Vastgoedinformatieplatform digitaliseert en centraliseert het proces van het aanvragen, het verzamelen en het afleveren van vastgoedinformatie, alsook het afhandelen van de bijhorende retributie. Het platform verzamelt alle data uit de beschikbare, aangesloten bronnen, zowel centrale registers als gemeentelijke bronnen. Dit is een initiatief van de gemeenten, in samenwerking met VVSG, vastgoedsector (CIB & FedNot) en de Vlaamse Regering. (Kathleen Declerq – projectmedewerker VVSG)
LUNCH en BEURSVLOER
- broodjes lunch voor alle aanwezigen
- beursvloer met alle partners
- netwerkmoment
OSLO in een bestek of aanbesteding: Hoe ga ik ermee om als leverancier en als lokaal bestuur?
Eveline Vlassenroot (UGent-imec)
Hoe neem ik de OSLO standaarden mee in mijn bestekken? Hoe weet ik of mijn huidige toepassing of nieuwe software in overeenstemming is met de OSLO-specificaties? In deze sessie worden deelnemers gegidst in instrumenten die voorzien worden om het aankoopproces te OSLO-gewijs te faciliteren. Dit zal worden toegelicht aan de hand van praktijkvoorbeelden.
BuyIT Public. Administratieve vereenvoudiging van ICT-aankoopprocessen. Enkele getuigenissen.
Milenco (V-ICT-OR), Kenny Gribbe (Dendermonde) en Joeri Dhondt (IT1)
Met BuyIT Public gaan we samen voor de administratieve vereenvoudiging van ICT-aankoopprocessen. Maak kennis met dit handige platform dat je de flexibiliteit van de klassieke webshop én de garanties van een overheidsopdracht biedt. Ontdek wat het platform voor jou kan betekenen aan de hand van enkele getuigenissen en ga in gesprek met onze gebruikers.
Beyond the hype : hoe en wanneer kan 5G écht bijdragen aan de digitale agenda van steden/gemeenten?
Nico Poelmans: Portfolio Strategy Manager Telenet Business
Een chirurg in Londen die een banaan aan de andere kant van de wereld opensnijdt en weer dichtnaait, mobiele telefoons die downloadsnelheden halen van meer dan een Gigabit per seconde, autonome voertuigen binnen onze steden, en ga zo maar door. Dit is slechts een greep uit de enthousiaste use cases die we de laatste maanden zagen verschijnen over 5G. Maar zullen deze voorbeelden ooit echt het levenslicht zien? Hoe lang zullen we hier dan op moeten wachten? Zal na de spectrumveiling plots alles mogelijk worden of zal dit toch nog enkele jaren langer duren?
Laat ons eens verder kijken dan de hype en ingaan op wat 5G nu echt mogelijk zal maken voor onze steden en gemeenten. Hoelang zal het nog duren voor 5G in België beschikbaar wordt en wanneer moeten we het op onze agenda zetten?
De grootste uitdagingen van cybersecurity.
Willem Plokkaar - Holm Security
Leer meer over de grootste uitdagingen waar de publieke sector vandaag de dag op het gebied van cybersecurity. Jan Willem Plokkaar, International Business Manager bij Holm Security zal het gesprek leiden over hoe je dreigingen rondom datalekken en ransomware kunt voorkomen, met behulp van vulnerability management.
TRACK 3
Roel Timmermans - Microsoft.
Haal meer met Dynamics & Powerapps. Tijdens de sessie willen we jullie inspireren met enkele demo cases om meer te halen uit het Dynamics & PowerPlatform
• Eventmanagement met Dyncamics Marketing
• Combineer IOT met Dynamics om slimme vuilbakken te beheren
• Een blik op de metaverse met Dynamics & Hololens
TRACK 3
Rob Stox. Tobania.
“In groeiende organisaties zijn duidelijkheid over taken en rolverdeling, een logische organisatiestructuur en welomschreven processen van cruciaal belang. Een factor die erg onderschat wordt bij veranderingsprocessen is de kracht van het “informele” netwerk. De relaties die medewerkers intern opbouwen zorgen ervoor dat het werk gedaan wordt, dat mensen plezier beleven op het werk en dat mensen geëngageerd en gemotiveerd aan de slag zijn en blijven. Deze relaties worden informeel opgebouwd, los van de formele organisatie.
Vertrouw op SNA (sociale netwerkanalyse) om het interne informele netwerk in kaart te brengen. Vergelijk de bestaande of geplande organisatiestructuur met het informele netwerk om verbeterpunten te detecteren. Bovendien kan je door inzicht in jouw informele organisatie een interne verandering ‘natuurlijker’ en sneller laten verlopen. “
TRACK 3
Martijn ter Wee - Smart CJM
"Verkleinen van de kloof tussen digitale en fysieke klantcontacten"
TRACK 3
Siri Craen - Klantenadviseur - digitaal vlaanderen
Mijn Burgerprofiel is nu ook toegankelijk is voor 12+ en dus ook een “jongerenprofiel” is. Wat moet je hierover weten?
Datastandaarden als hefboom voor maatschappelijke uitdagingen in lokale besturen
Eveline Vlassenroot & Dataquint
Hoe worden OSLO datastandaarden toegepast om complexe gemeentelijke uitdagingen van vandaag en morgen mee te ondersteunen? We laten een aantal inspirerende lokale besturen aan het woord.
VlaVirGem IV Toolkit. En 'QRC' de quick responsive community.
Victor Vincke
Vandaag vormt cybercriminaliteit een ernstige bedreiging voor bedrijven en overheden. Hoe kan je jezelf hiertegen wapenen? Om de strijd tegen deze vrij nieuwe vorm van criminelen aan te binden, dienen overheden en bedrijven beter met elkaar samen te werken.
V-ICT-OR stimuleert deze samenwerking door middel van het aanreiken van een tool vol sjablonen, tips, best practices, checklists en handvaten. We organiseren opleidingen en bouwen samen een "Quick Responsive Community" uit, in de strijd tegen deze steeds stijgende vorm van criminaliteit.
De 4 dimensies van digitale transformatie.
Lieven Van de Velde - IT1
Hoewel de term 'digitale transformatie' enorm vaak wordt gebruikt blijft het voor velen een uitdaging om de echte achtergrond van de uitdrukking precies te begrijpen. Zeker wanneer het gaat over digitale transformatie bij lokale overheden. En zonder een duidelijk inzicht worden vaak verkeerde mensen aan het roer gezet, zonder de juiste middelen en met onvolledige, of zelfs ontbrekende, KPI's.
Tijdens deze workshop schetsen wij aan de hand van een overzichtelijk framework wat de 4 pijlers zijn van een geslaagd digitaal transformatieproject. We bekijken welke middelen nodig zijn, afhankelijk van de doelstellingen en digitale maturiteit. En bespreken wie verantwoordelijkheid opneemt in welke fase. We onderbouwen alles aan de hand van herkenbare voorbeelden en geven tips over de aanpak en zelfs financiering van een digitaal transformatieproject.
Stad Lokeren gaat voluit voor een 24 op 7 veilig bestuur met MDR
Jurgen Van Eynde (Wortell) & Philippe Buyle (Stad Lokeren)
Het is voor vele besturen onoverzichtelijk en complex om te kiezen welke beveiligingsmiddelen te gebruiken en hoe ze in te stellen. Vaak levert dat nog een te gefragmenteerde aanpak op waar nog te weinig ruimte is voor monitoring. Ben je dan zeker dat je je medewerkers en burgers kan beschermen tegen cyberaanvallen of een lek? Automatisatie dringt zich meer en meer op om grip te krijgen op alle data in je digitale werkplek.
Managed Detection & Response (MDR) geeft een bestuur meer zekerheid op een veilige omgeving, en dat 24.7 dankzij Wortell’s Security Operation Center. Onder andere Stad Lokeren zette hiermee een grote stap vooruit. Waarom en hoe je als gemeente of stad bewust moet zijn van een goede security integratie anno 2022, lichten we met ondersteuning van onze klant graag toe.
TRACK 4
Public-Sourcing en Stad Leuven.
Hoe geraak je aan flexibel talent in een competitieve markt?”
Ben je een gemeente of andere lokale of provinciale entiteit of ben je een EVA, IVA of departement van de Vlaamse overheid?
Ben je op zoek naar tijdelijke ICT-profielen? Dan kan je gebruik maken van het bestaande raamcontract van het Facilitair Bedrijf voor het inschakelen van tijdelijke ICT-Profielen voor de uitvoering van concrete projecten en ICT-opdrachten. Hierdoor moet je niet meer telkens een openbare aanbestedingsprocedure te starten en kan je snel en flexibel aan de slag!
Stad Leuven brengt je een case waar ze uitleggen waarom ze voor Public-Sourcing kozen en de vergelijking hebben gedaan tussen een overheidsopdracht en contact Sourcing
TRACK 4
Mieke Van Cauwenberghe (Stad Mechelen) + team Zeticon.
Voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen, moeten we vandaag slim innoveren en zorgen voor goede borging van een transparant en open informatiebeheersprocess.
We innoveren om een hefboom te creëren voor het bereiken van maatschappelijke doelstellingen en ter ondersteuning van de beleidsvoering. Daarom bouwen we een slimme innovatiefabriek. Hier industrialiseren we het bijhorende innovatieproces. Met een diverse groep specialisten bouwen en lanceren we de ideeën die het leven van de burger en ondernemer verbetert. Elke innovatie voedt het onderliggend data platform zo bieden we een vliegwiel naar concrete oplossingen voor de Mechelse regio en verder. Het platform van de slimme innovatiefabriek biedt een inhoudelijk programma aan (innovatiethema), bedoeld om innovatiepartners (geëngageerde stakeholders) te helpen bij de ontwikkeling van ideeën. Deze partners worden een dataplatform (technische backbone), werkpakketten (methodieken), en kennis aangeboden. Het platform voorziet daarnaast in een netwerk (Quadruple Helix) en coaching mogelijkheden (facilitatie) om ideeën in de markt te zetten.
Het belang van een transparant – toegankelijke - open informatiebeheersplan is van cruciaal belang alsook een goede borging van het process in het innovatie ecosysteem.
TRACK 4
Nele Van der Stede (Haaltert) + Hans Vandeweyer - Pepperflow
Beleidsinformatie, processen en systemen in de praktijk - use case Haaltert. Het Lokaal bestuur Haaltert is vooruitstrevend in haar denken rondom project - & programmamanagement. Zij heeft in haar zoektocht sterke mensen aangetrokken en verschillende tools bekeken om dit te gaan realiseren. Uiteindelijk hebben zij voor Pepperflow gekozen. Nele Van der Stede, expert organisatiebeheersing, licht de interne keuzes en afwegingen toe die haar bestuur gemaakt heeft in deze zoektocht. Daarna geven beide partijen meer informatie over het implementatietraject. Deze weg naar het gewenste eindresultaat bevat opportuniteiten maar logischerwijs ook valkuilen en risico’s. Beide partijen lichten deze vanuit hun eigen specialisatie toe. Tot slot geven ze samen een korte demo in het geïntegreerd systeem van doelstellingen en projectmanagement met een geïntegreerde module organisatiebeheersing dit met een koppeling naar het financieel pakket.
TRACK 4
Pieter Lenaerts - Agentschap Binnenlands Bestuur
Goed functionerende lokale besturen. Sterke en duurzame steden. Hoe doen we dat?
NETWERK DRINK
afsluiting van deze bijzondere dag
receptie met hapjes en drankjes.
Prijzen zijn exclusief BTW voor niet-leden, en vrijgesteld van BTW voor effectieve leden.
Prijsgroep | Prijs |
---|---|
Effectief Lid V-ICT-OR | € 95 |
Effectief Lid V-ICT-OR (groepsabonnement) | € 95 |
Non-profit | € 195 |
Bedrijfslid | € 195 |
Standaard | € 350 |