Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Pollresultaat 20% van Gemeenten heeft ICT 'er in managementteam

21/04/2021

Regelmatig hoort V-ICT-OR van ICT'ers in Vlaamse gemeenten dat het management in hun gemeente onvoldoende investeert in ICT of de mogelijkheden die ICT hen biedt onvoldoende begrijpt. Om te kijken of dit een buikgevoel is of daadwerkelijk een probleem is bij de Vlaamse gemeenten deden we een poll in onze nieuwsbrief. De resultaten daarvan zijn gemengd.

Een eerste conclusie is dat het hoofd ICT in Vlaamse gemeenten zelden lid is van het managementteam, in slechts in 20% van de gemeenten is het hoofd ICT ook lid van dat managementteam. Gezien het belang van ICT voor de interne en externe werking van de gemeenten is dat een laag cijfer.

Een tweede conclusie is dat het hoofd ICT best wel invloed heeft op het managamentteam. 54% van de respondenten geeft aan dat haar/zijn hoofd-ICT voldoende invloed heeft op het managementteam en het beleid ook kan beïnvloeden.

Eenzelfde beeld bij de vraag of het managementteam een duidelijk zicht heeft op de mogelijkheden van ICT en de resources die nodig zijn om een goed ICT-beleid te voeren. 60% van de respondenten geeft aan dat het managementteam daar onvoldoende zicht op heeft. Maar bij 4 op de 10 is dat wel het geval.

De resultaten van de poll geven dus een genuanceerder beeld dan wat ons buikgevoel ons vertelde.
Ja, er is nog een hele weg te gaan vooraleer de stem van het ICT-team voldoende gehoord wordt binnen het managementteam van de Vlaamse Gemeenten. Maar in ruwweg de helft van de Vlaamse gemeenten begrijpt het managementteam de mogelijkheden van ICT en luistert men ook naar het het hoofd ICT.