8 op 10 internetgebruikers wil thuis stemmen

16/10/2006     Ongecategoriseerd     Site Administrator     4501     0

81% van de online bevolking in België geeft de voorkeur aan stemmen van thuis uit met de elektronische identiteitskaart. Momenteel heeft de Belgische surfer echter nog weinig kennis over het gebruik en mogelijke toepassingen van die identiteitskaart. Toch blijkt hij een sterke interesse te hebben in functies zoals online stemmen. Hierbij maakt hij zich wel bedenkingen rond anonimiteit en controle op het stemgedrag. Dit blijkt uit een marktonderzoek uitgevoerd door InSites Consulting in samenwerking met Living Tomorrow.

 

 

Meerderheid wil stemmen van thuis uit

Er is weinig kennis en ervaring met de toepassingen van de elektronische identiteitskaart. Zo is ruim 86% van de internetpopulatie in ons land niet op de hoogte dat stemmen van thuis uit tot de mogelijkheden van die identiteitskaart hoort. Op de specifieke vraag of ze bij de volgende verkiezingen zelf thuis zouden willen stemmen met de elektronische identiteitskaart, antwoordt liefst 81% dat ze daar zelfs de voorkeur aan zouden geven. Vooral de oudere bevolking (55-64 jaar) en de studenten (18-24 jaar) vinden dan weer dat thuis stemmen enkel mag beschikbaar zijn voor mensen die moeilijkheden hebben om hun burgerplicht op locatie te volbrengen.

 

Is thuis stemmen wel anoniem?

36% van de online populatie in België vreest voor zijn anonimiteit bij thuis stemmen. Meer Franstaligen dan Nederlandstaligen liggen hiervan wakker. Nog sterker (bij 50%) is het gevoel dat de overheid onmogelijk kan controleren wie er uiteindelijk zijn stem uitbracht. Dit leeft het sterkst bij de 18-24-jarigen en opnieuw bij Franstaligen. Slechts 1 op 5 surfers denkt dat zij die van thuis uit stemmen beïnvloed zullen worden door anderen die aanwezig zijn in hun buurt. Meer mannen dan vrouwen denken er zo over.

 

Deze cijfers komen voort uit een marktonderzoek uitgevoerd door InSites Consulting in samenwerking met Living Tomorrow. In totaal bevroegen ze 1.051 Belgen via een online vragenlijst. Deze groep van 18 tot 64 jaar is representatief voor de Belgische surferbevolking volgens de online populatiebeschrijving van de BIM XV studie die twee maal per jaar uitgevoerd wordt door InSites Consulting.

www.insites.be

Deel deze post:

Reacties (0)

Een reactie toevoegen:

Log in om een reactie te plaatsen, of klik hier om u te registreren!