Meldpunt of klikpunt?

29/01/2007     Ongecategoriseerd     Site Administrator     3426     0

Met Ecops heeft de Computer Crime Unit (FCCU) een overheidsmeldpunt voor internetmisbruik opgezet. Alleen al de naam moet suggereren dat de cel van de federale politie die bevoegd is voor de strijd tegen de internetcriminaliteit mee is met haar tijd.

Op zich vinden we het uiteraard een lovenswaardig initiatief, en het wordt de gebruiker ook vrij makkelijk gemaakt om een gerichte en precieze melding te doen. Je kan je persoonlijke gegevens invullen, maar je hoeft dat niet. En waar je toch gegevens moet invoeren, worden die niet bepaald gecontroleerd.

Uiteraard is anonimiteit bij dit soor meldpunten altijd een heikel punt. Alleen vinden we dat de FCCU het grapjassen of mensen met minder vriendelijke bedoelingen wel heel makkelijk maakt om het systeem te misbruiken.


We deden zelf een test, en je kan zomaar bijvoorbeeld opgeven dat een bepaald iemand in een chatbox ontoelaatbare dingen heeft gezegd - zoals een minderjarige uitnodigen voor een sexuele daad.


Als Ecops meer bekend raakt, lijkt ons het risico heel groot dat de site op deze manier zoveel valse berichten gaat binnenkrijgen dat het nog moeilijk wordt om het kaf van het koren te scheiden.


Een kleine drempel zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat je je e-mail adres
opgeeft, en dat je melding pas echt wordt doorgegeven als je op een link klikt die je na het invullen van het formulier toegestuurd krijgt.


Zijn er mensen die ervaring hebben met gelijkaardige meldpunten? Hoe lossen jullie het probleem van de anonimiteit op? En wordt er misbruik gemaakt?

Reacties - liefst niet anoniem - zijn welkom bij bruno.koninckx@v-ict-or.be

Deel deze post:

Reacties (0)

Een reactie toevoegen:

Log in om een reactie te plaatsen, of klik hier om u te registreren!