Gemeentelijke website meest bezochte overheidssite

12/02/2007     Ongecategoriseerd     Site Administrator     3403     0

Als burgers naar overheidssites surfen, gaan ze meestal naar die van hun eigen gemeente of stad. 40 procent van de Belgische internetgebruikers bezoekt minstens één keer per maand de website van zijn gemeente of stad. Ter vergelijking: de webistes van de regionale en federale overheid halen slechts tussen de 15 en 20 procent van die regelmatige bezoekers.

Dit blijkt uit de Fed-eView Citizen studie die door minister Peter Vanvelthoven ruim een jaar geleden was besteld en waarvan nu de resultaten bekend zijn gemaakt. Omdat men gedurende iets meer dan een jaar onderzoek heeft gedaan bij de doelgroep, heeft men ook de evolutie van het internetgebruik in kaart kunnen brengen.

Op dat jaar tijd (oktober 2005-oktober 2006) is meer dan 40 procent van de mensen die toen geen internet gebruikten, geëvolueerd tot een regelmatige gebruiker. Dit betekent dat volgens de studie in oktober 2006 ongeveer 69 procent van de bevolking minstens één keer per maand op het internet surft.


De bezoekers aan overheidswebsites zijn vooral op zoek naar informatie: over een product of dienst, nieuws, opzoeken van coördinaten van personen of diensten, administratieve verduidelijking van procedures, enzovoort.


De tevredenheid voor alle overheidswebsite, ongeacht het bestuursniveau, is volgens de studie gematigd positief te noemen (gemiddelde score van 6,5 à 7 op een schaal van 0 tot 10). Slechts één op de drie internetters stelt geen problemen te ondervinden bij het zoeken naar overheidsinformatie op het internet. Het grote probleem daarbij is de vindbaarheid van de informatie. De beschikbare overheidsinformatie is daarenboven vaak niet toereikend en speelt onvoldoende in op de eigen persoonlijke vraag of situatie.

Werk aan de winkel dus voor de overheidssites!


Dit is uiteraard maar een greep uit de resultaten van de hele studie, die een 36 blz. lang is. Zeker de moeite om door te nemen.

Deel deze post:

Reacties (0)

Een reactie toevoegen:

Log in om een reactie te plaatsen, of klik hier om u te registreren!