Bulgarije wil geavanceerde e-ID

07/06/2007     Ongecategoriseerd     Site Administrator     4409     0

In België waren we vrij vroeg met plannen rond de e-ID, maar meer en meer hoor je mensen die zeggen dat het proces stil is gevallen of te traag vordert. Waarschijnlijk gaat ook hier de wet van de remmende voorsprong op.


In Bulgarije bijvoorbeeld plant men een e-ID die nog verder reikt. De kaart zal er ongeveer uitzien als de huidige Bulgaarse identiteitskaart, maar onderhuids zit er stevig wat technologie in. Zo wil men er ook biometrische identificatie in verwerken, in de vorm van een irisscan of vingerafdruk.


Interessanter is dat de nieuwe kaart ook een uniek certificaat moet meekrijgen dat uitgevaardigd wordt door de overheid. Als de kaart verloren of gestolen raakt, kan de eigenaar naar een nummer bellen om het certificaat te laten intrekken.


Op termijn wil de regering ook de nodige infrastructuur opzetten zodat de kaart ook kan gebruikt worden bij elektronisch stemmen, online belastingen invullen, enzovoort.


Minpunt is wel dat de regering volgens de Zweedse producent van dergelijke kaarten Wisekey een veel te optimistische timing aanhoudt. Nog groter probleem is dat de kaart volgens Wisekey vrij duur gaat zijn voor de eindgebruiker: tussen de 13 en 70 euro, afhankelijk van de subsidies door de staat.


Kijk hier voor meer info.

Deel deze post:

Reacties (0)

Een reactie toevoegen:

Log in om een reactie te plaatsen, of klik hier om u te registreren!