I-scan

18/09/2007     Ongecategoriseerd     Site Administrator     3642     0

Hoe gezond is de informatie- en communicatietechnologie in uw bestuur? Een I-scan kan het je vertellen.
I-scan is de Vlaamse versie van de Quick Scan, een Nederlands instrument ontwikkeld in opdracht van EGEM, het Nederlandse e-government competentiecentrum voor lokale besturen.Het is een methodiek, gebaseerd op het CAF-model, die tot doel heeft IT in het lokale bestuur te positioneren.
Deze Vlaamse versie is een initiatief van Hogeschool Gent en VVSG met de steun van de Vlaamse overheid.


Eerste ervaringen met de I-scan
De I-scan werd uitgetest in vier lokale besturen: Aalter, Lier, Stad Lokeren en OCMW Lokeren.

- Heeft de I-Scan iets in beweging gezet volgens Eddy Van der Stock, diensthoofd ICT voor het OCMW én de Stad Lokeren?

Eddy Van der Stock: "De i-scan op zich ligt aan de basis van een meer open gesprek over ICT , noem het awakeness door de tussenkomst van een derde partij. Voor wat betreft de ICT binnen de stad zijn er zelfs heel concrete stappen gezet naar overlegplatformen, een systeem dat reeds gekend was op het OCMW. Eigenlijk creëert de scan iets wat - een door mij ongekende reden- door de organisatie zelf moeilijk is op te zetten. Persoonlijk vind ik dat zo’n scan jaarlijks zou moeten gebeuren. Zelfs met een externe partner als moderator."

- Bevatte het rapport voor jou als IT-er verrassingen?

Eddy Van der Stock : "Voor mezelf niet, omdat we zelf de situatie door en door kennen. Wat door de groep via bevraging naar voor kwam, bleek een exact beeld te zijn van de situatie zoals wij ze dagdagelijks (her)kennen. Voor het bestuur echter, werden heel concreet een aantal pijnpunten bloot gelegd. Wel heb ik voor mezelf geleerd dat communicatie belangrijk is. ICT diensten zijn niet de meest communicatievaardige diensten, hier proberen we nu aan te werken. We zijn met zoveel zaken bezig waarvan een groot deel van de organisatie niets vanaf weet."

- Hoe werd binnen de organisatie gereageerd op de bevindingen in het rapport?

Eddy Van der Stock: "Verrast en positief tegelijkertijd, in de zin van : laat ons die bevindingen meenemen en er iets aan doen. Het meest verrassende op zich, was het verschil tussen stedelijke diensten en OCMW. Een verschil van “aanvoelen” hoe ICT in een organisatie moet staan."

Informatiesessie

Een informatiesessie over I-Scan vindt plaats op 27 september om 14.00 u in het Ferrarisgebouw, Koning Albert II laan 20, 1000 Brussel (5 minuten van Noordstation).

Daar kan je horen wat een I-Scan inhoudt, wat je wel en wat je niet kunt verwachten. 
Inschrijven doe je bij
Herman Callens of Elke Boudry.

Meer info en een voorbeeldrapport vind je op www.iscan.be.


Deel deze post:

Reacties (0)

Een reactie toevoegen:

Log in om een reactie te plaatsen, of klik hier om u te registreren!