Document formaten : het verhaal gaat verder...

13/11/2007     Ongecategoriseerd     Site Administrator     5318     0

Open Document formaten hebben als bedoeling om documenten leesbaar te maken onafhankelijk van de software waarmee ze zijn aangemaakt. Webpagina ‘s bijvoorbeeld kan je probleemloos raadplegen met verschillende browsers, omdat een dergelijke pagina is opgebouwd op een gestandaardiseerde manier. Voor vele documenten (teksten, rekenbladen, presentaties,…) is dit echter niet het geval. Daarvoor gebruikt het gros van de gebruikers de gekende Microsoft formaten: doc, xls, ppt,… , simpelweg omdat deze gebruikers met Microsoft-producten werken.

België

De Belgische federale overheid is één van de voortrekkers in Europa bij het invoeren van open standaarden voor documenten en heeft daarbij gekozen voor het Open Document Format (ODF) als standaard voor het uitwisselen van kantoordocumenten binnen de federale overheid zoals tekstverwerkers , presentaties en spreadsheets. Sinds september 2007 moeten federale overheidsdiensten immers in staat zijn om documenten in het ODF-formaat te ontvangen en te lezen. Vanaf september 2008 moet alle elektronische communicatie tussen die federale  overheidsdiensten gebruik maken van ODF-formaten.

Microsoft

Het invoeren van dergelijke open formaten gaat gepaard met het gekende getouwtrek tussen leveranciers en standaardisatiecommissies en de gebruikelijke voor-en-tegen discussies. Eén van de hamvragen daarbij is natuurlijk: in hoeverre is Microsoft klaar voor ODF en in hoeverre wil Microsoft een "eigen" standaard, namelijk Office OpenXML promoten? In ons vorig bericht verwezen we reeds naar een artikel in IT-professional, waarin vragen gesteld werden bij het invoeren van Office 2007 in de federale administraties.
Volgens Microsoft- moet één en ander genuanceerd worden: de volgende jaren zullen we een competitie zien tussen verschillende soorten standaarden voor documentformaten (zowel uit de PDF-wereld, de Open Source wereld en de Microsoft-wereld,...), waarbij uiteindelijk de beste zal overleven. De keuze voor ODF binnen de federale overheid is bovendien niet exclusief: andere XML documentformaten gebaseerd op open specificaties - zoals Office OpenXML, dat nu reeds een ECMA open standaard is - kunnen door het dagelijks bestuur van de federale overheidsdiensten vastgelegd worden.

"Dat is ook de reden waarom we vanuit Microsoft het volgens ons rijkere Office OpenXML -formaat blijven promoten en waarom we het ook hebben ingediend bij de ISO-standaardencommissie. Ondertussen respecteren we als Microsoft natuurlijk de beslissing van de Belgische overheid en werken mee door het ter beschikking stellen van de nodige converters. We zouden het echter betreuren mocht de rijke functionaliteit van Office 2007 onthouden worden aan de federale ambtenaren, terwijl de nodige converters tussen doc-formaten, Office 2007 en ODF formaten aanwezig zijn."

En verder?

Ondertussen blijft voor ons natuurlijk de hamvraag: wat betekent dit voor lokale besturen? Strikt genomen slaan de bepalingen enkel op de federale overheidsdiensten. Toch leeft de discussie ook bij andere besturen en zijn open document formaten de zorg van velen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Deel deze post:

Reacties (0)

Een reactie toevoegen:

Log in om een reactie te plaatsen, of klik hier om u te registreren!