Microsofts Open Office XML

14/04/2008     Ongecategoriseerd     Site Administrator     3388     0

Na een lange strijd, is Microsofts Open Office XML (OOXML) begin april goedgekeurd als een ISO-standaard. OOXML komt nu bij de club van de open document standaarden, net als ODF (Open Document Format), dat in mei 2006 reeds een ISO-standaard werd en in ons land wordt gepromoot door onder meer Open Doc Society.
Open document standaarden hebben als bedoeling om documenten leesbaar te maken onafhankelijk van de software waarmee ze zijn aangemaakt. Webpagina ‘s bijvoorbeeld kan je probleemloos raadplegen met verschillende browsers, omdat een dergelijke pagina is opgebouwd op een gestandaardiseerde manier. Voor vele documenten (teksten, rekenbladen, presentaties,…) is dit echter niet het geval. Daarvoor gebruikt het gros van de gebruikers de gekende Microsoft formaten: doc, xls, ppt,… , simpelweg omdat deze gebruikers met Microsoft-producten werken.
In het streven naar meer open formaten lanceerde Microsoft OOXML, dat standaard reeds in Office 2007 wordt gebruikt. De weg om OOXML goedgekeurd te krijgen liep niet over rozen. De beschuldigingen over ongeoorloofde manoeuvres vlogen in het rond.
Microsoft is vanzelfsprekend erg blij met de goedkeuring en benadrukt dat door het standaardisatieproces het OOXML-formaat sterker en beter is geworden.
Maar wat betekent dit voor lokale besturen? Sommigen zullen het betreuren dat er nu twee standaarden zijn (of minstens twee, want er is ook nog zoiets als PDF…), anderen wijzen er op dat ook binnen lokale besturen de grote meerderheid met Microsoft producten werkt en dat OOXML een veel rijker formaat is dan ODF…
De discussie is dus ongetwijfeld nog niet afgesloten. Wie er meer wil over kan terecht op 19 mei 2008 in het Kasteel van Schoten. Dan organiseert de V-ICT-OR werkgroep Open Source een studiedag over open document formaten.

Deel deze post:

Reacties (0)

Een reactie toevoegen:

Log in om een reactie te plaatsen, of klik hier om u te registreren!