Meldingen op Google Maps

27/08/2008     Ongecategoriseerd     Site Administrator     3667     0

Er zijn al flink wat (openbare) diensten die van Google Maps gebruik maken. In Nederland zijn er al een aantal gemeenten die de meldingen over problemen op openbare plekken, op Google Maps plaatsen. Het Amsterdams stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer was waarschijnlijk het eerst om dit te doen. Ondertussen zijn er nog enkele gemeenten bijgekomen. Het Amsterdamse stadsdeel Bos en Lommer is de recentste om ongeveer het zelfde te doen.


De site Meldingskaart.nl wil een overzicht en centraal toegangspunt bieden tot al de online meldingskaarten van Nederland. In de prakijk blijkt er van deze site echter nog niet veel gebruik te zijn gemaakt.

De stichting GemGids biedt ook een oplossing aan om gemeenten makkelijk een meldingstoepassing met Google Maps component te laten installeren. Je kan er een demo van bekijken op hun site.


Bij de meeste initiatieven die van een gemeente uitgaan, kunnen burgers niet rechtstreeks op Google Maps een melding aanmaken. Ze moeten via de reguliere kanalen (formulier, website, telefoon,...) iets melden, en dan zet de betrokken stadsdienst de informatie op Google Maps. Interessant is dat burgers zo kunnen zien welke problemen er al gemeld zijn, en wat de status is van die melding.

Bij Meldingskaart.nl kunnen burgers in principe wel direct een melding op de kaart aanbrengen. Het gevaar hiervan is natuurlijk dat er grappenmakers de dienst gaan misbruiken. Of misschien nog erger: dat mensen het kanaal gaan gebruiken om buren te verklikken of te pesten.


Toch lijkt dit nog te kunnen meevallen. In het VK bestaat er bijvoorbeeld al een hele tijd de site FixMyStreet. Dit is een centrale dienst waar burgers zelf meteen meldingen kunnen doen. De site stuurt deze dan door naar de betrokken gemeente, maar ondertussen komen ze wel al (na controle) op de site terecht.


Laat het ons weten als er ook in Vlaanderen dergelijke toepassingen zijn.

Deel deze post:

Reacties (0)

Een reactie toevoegen:

Log in om een reactie te plaatsen, of klik hier om u te registreren!