KennisLab "Open Source"

12/01/2009     Ongecategoriseerd     Site Administrator     3493     0

De V-ICT-OR werkgroep Open Source/Standards en Freeware organiseert voor de tweede maal een KennisLab”Open Source” in het Kasteel van Schoten op dinsdag 17 februari 2009.

Ter inleiding zal dr. Kris Ven zijn doctoraatsonderzoek naar de preciese motieven waarom organisaties juist Open Source gebruiken toelichten. 

Na de inleiding komen onder meer aan bod  : 

- Inleiding in Ubuntu distributie  :  hoe makkelijk is deze distributie te gebruiken en hoe kan ze ingezet worden door de systeembeheerder  ?

- Alfresco :  wat kan er ondertussen allemaal met dit document management systeem dat gebaseerd is op Documentum ?  Wat zijn de voordelen voor een lokaal bestuur?

- Virtualbox  :  een demo hoe makkelijk virtualisatie kan ingezet worden voor bijvoorbeeld backup, migraties, testen applicaties, enz.

- Drupal  :  een snelgroeiend cms-systeem dat o.a. gebruikt werd door Barack Obama tijdens de verkiezingen.  Ook door een gemeente in te zetten ?

- Daisy  :  een cms-systeem van eigen bodem dat tot over de Atlantische oceaan wordt ingezet : hoe kan een gemeente daar zijn voordeel mee doen  ?

- Lotus Symphony  :  ook IBM heeft nu een gratis suite.

- Openbravo  :  een erp-pakket voor kmo’s maar dat ook nuttig kan zijn voor lokale besturen.

- Clonezilla  :  een klein maar efficiënt programma om backups te nemen van volledige harde schijven en partities.  Er wordt een live demo gegeven van het gebruik.

- Webmin : een webgebaseerde beheertool waarmee elke linuxserver tot in al zijn facetten via een browser kan beheerd en geconfigureerd worden.  Er wordt live gedemonstreerd.

- Plone/zope  :  een performant cms-systeem dat op maat van de gemeenten wordt “gesneden” door onze Waalse collega's.  Wat kunnen wij hiervan gebruiken onder het motto “we willen niet opnieuw het wiel uitvinden ...”  ?

- Dimdim  :  een gratis web conference oplossing.  Met een demo worden de mogelijkheden live getoond.

- Migratie naar ODF  :  de gemeente Anderlecht geeft toelichting bij de beslissing om naar dit formaat over te stappen en licht de concrete migratiestappen toe.

- Debat over de voor- en nadelen van zowel het odf- als het ooxml-formaat.

 

Deelname is gratis maar vooraf online registreren is verplicht. Het aantalplaatsen is beperkt.

Inschrijven doe je hier!

Deel deze post:

Reacties (0)

Een reactie toevoegen:

Log in om een reactie te plaatsen, of klik hier om u te registreren!