Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Nieuwe versie van de eID middleware

21/10/2010

Fedict heeft de eID-middleware, de software die zorgt voor de communicatie met de eID-kaart, geüpgraded. Naast tal van kleine technische veranderingen, bevat deze upgrade ook drie grote aanpassingen, vooral op Windows gericht.

Om je eID te kunnen gebruiken in Windows, moeten je certificaten vanuit de kaart geregistreerd worden. Voordien moest de gebruiker dat doen via de gebruikersinterface van de middleware. De nieuwe versie laat nu toe dat die registratie automatisch gebeurt via Certificate Propagation Service, een nieuwe dienst in Windows Vista en Windows 7. Fedict gebruikt die dienst maximaal om de compatibiliteit te verbeteren en de eigen ‘manipulaties' zo licht mogelijk te houden. Bovendien wordt zo ook de kans op conflicten voor toegang tot de kaart verkleind.

Omdat nieuwe computers meer geheugen hebben dan klassieke besturingssystemen aankunnen, is de adresruimte - het geheugen dat een besturingssysteem reserveert voor een toepassing - verhoogd van 32 bits naar 64 bits. Dit betekent dat ook toepassingen aangepast moeten worden. Daarom levert Microsoft vandaag zowel Internet Explorer in 32 bits-modus als in 64 bits-modus. Hoewel de 32 bits-versie nog steeds de standaardbrowser is, is eID-authenticatie dankzij de nieuwe middleware nu ook mogelijk in de 64 bits-versie.

Om een eID-kaartlezer te kunnen gebruiken, heeft een besturingssysteem een driver nodig. Die legt de verbinding tussen de hardware en het besturingssysteem. Quick Install levert de drivers van de meest gekende kaartlezers. Dankzij de upgrade van de middleware kan Windows Automatic Update nu beslissen welke drivers daadwerkelijk geïnstalleerd moeten worden. Als er nieuwe of betere drivers beschikbaar zijn via de Microsoft-website, zullen ze automatisch geïnstalleerd worden. Dit komt uiteraard de compatibiliteit ten goede en er worden meer kaartlezers ondersteund zonder dat de gebruiker eerst manueel zijn kaartlezerdriver dient te installeren.

Ook de manier van installeren werd onder handen genomen. Bij Quick Install is het, zowel voor Windows als voor Mac OS, niet langer nodig om op een ‘volgende'-knop te klikken, de kaartlezer en kaartinvoer worden voortaan automatisch gedetecteerd. Bij de Windows-versie werden er ook toegankelijkheidsfuncties (voor blinden en slechtzienden) toegevoegd: een schermlezer (screen reader) kan nu ook de tekst van het installatieproces voorlezen.

Bron: http://clients.beluga.be/fedict/fedivers/2010-10/NL/middleware.php