Het grote stemexperiment van 27 oktober

04/11/2011     Algemeen nieuws         3957     0

Het grote stemexperiment heeft vorige donderdag plaatsgevonden op 22 verschillende locaties waaronder een marktplein, een rustoord, administraties, een bedrijf, school en bibliotheek. Doel van de test is nagaan of het prototype van het nieuwe elektronische stemsysteem dat tot nu toe in laboratoriumomstandigheden getest is, ook in reële omstandigheden goed werkt en waar het eventueel kan verbeterd worden. Opvallend was het grote enthousiasme bij studenten en oudere mensen om het systeem te testen. Sommige ouderen vonden één van de toetsen op het scherm “wel een beetje te klein maar het lukt toch. We hebben er alle vertrouwen in.” De meeste vragen zijn vastgesteld bij het scannen van de barcodes op de stemtickets. Bij dit nieuwe systeem wordt de stem die je hebt uitgebracht, geprint op een ticket met barcode. Voor het verlaten van het stemhokje moet de kiezer het ticket plooien met de tekst naar binnen, naar de urne stappen en daar het ticket weer openen en de barcode scannen. Veel mensen vergaten vandaag het ticket te plooien en soms zijn problemen ondervonden bij het scannen. Een ander probleem is opgedoken toen mensen de stemkaart fout in de kaartlezer staken, twee keer erin stopten enz. Dit activeert elke keer een alarm waardoor de voorzitter de machine opnieuw moet starten. Als klap op de vuurpeil werd op sommige plaatsen de stekker uit de stemmachine getrokken om te zien wat er dan zou gebeuren. Alle opmerkingen van de voorzitters van de stembureaus worden nu ingezameld en verwerkt in een grondige analyse van het nieuwe elektronische stemsysteem. Afhankelijk van de resultaten zal het nieuwe systeem ook effectief kunnen worden gebruikt bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgende jaar.

Deel deze post:

Reacties (0)

Een reactie toevoegen:

Log in om een reactie te plaatsen, of klik hier om u te registreren!