Volzette kennisdag, archivering blijft boeien (presentaties beschikbaar)

20/12/2011     Algemeen nieuws         4624     0

De V-ICT-OR Kennisdag Archivering, die doorging op 16 december, bracht 80 geïnteresseerden op de been. Op deze kennisdag werd stilgestaan bij het juridisch kader rond archivering, bij een aantal technische oplossingen en bij een inspirerende praktijkcase waaruit de nodige lessen konden getrokken worden.

Anne-Marie Vastesaeger van Inforum lichtte de diverse wetgeving rond (digitale) archivering toe. Het werd hierbij duidelijk dat goede afspraken tussen archivaris & ICT'er moeten worden gemaakt over de exacte scope. De praktijk leer ons namelijk dat 'Archiveren' momenteel nog niet hetzelfde betekent voor een ICT'er als voor een archivaris.

Ivan Vanhaecht van Arco ging dieper in op de technische aspecten van archiveren. Er werd onder andere stil gestaan bij het belangrijk verschil in aanpak van Dossiers, Documenten en Workflows. Daarnaast leerden we ook dat lang niet alles hoeft bewaard te blijven, en dat voor elk type duidelijke regels moeten opgesteld worden.

Filip Boudrez van eDavid besprak de praktische case van Stad Antwerpen. Zij kozen voor een pragmatische aanpak, los van softwarepakketten. Metadata en een open formaat zijn hierbij de keywords. Dit is zeker een inspirerend voorbeeld voor andere lokale besturen.

De presentaties zijn hier beschikbaar.

Deel deze post:

Reacties (0)

Een reactie toevoegen:

Log in om een reactie te plaatsen, of klik hier om u te registreren!