Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Regionaal ICT Overleg Vlaamse Ardennen neemt een vlammende start!

13/02/2012
Afgelopen vrijdag (10/02) kwamen ICT’ers uit lokale overheden uit de regio “Vlaamse Ardennen” samen in de brandweerkazerne van Oudenaarde om deel te nemen aan het eerste Regionaal ICT Overleg. Er waren vertegenwoordigers van Zingem, Brakel, Nazareth, Zulte, Kruishoutem, Deinze, Maarkedal, Wortegem-Petegem, Lierde, Zottegem, Herzele, Ronse en uiteraard Oudenaarde zelf.
Op de agenda stond een voorstelling van de regionale werking van V-ICT-OR vzw door voorzitter Eddy Van Der Stock en een presentatie van de Provincie Oost-Vlaanderen over ICT ondersteuning en raamcontracten. Daarnaast was er ruimte voorzien zodat iedereen zichzelf en zijn/haar projecten kon voorstellen. Hierbij werd reeds gezocht naar gemeenschappelijke belangen die de basis kunnen vormen voor samenwerking.
Uit de discussiemomenten tijdens het regio overleg kwamen onder andere de volgende aandachtspunten naar boven:
  • Bij ICT aankopen is het nog steeds niet in alle gemeenten en steden verplicht om eerst advies van de ICT dienst te vragen. Dit heeft tot gevolg een groot aantal aankopen dat niet kan worden gebruikt door compatibiliteitsproblemen en een zeer grote variatie in producten, wat veel meer ondersteuning vraagt.
  • Gemeenten en steden willen graag SLA’s afsluiten (en dus ook betalen) voor applicaties zoals BELPIC of OVINOB maar dit kan momenteel nog niet. Een stad lijdt namelijk gezichtsverlies wanneer dergelijke applicaties niet werken maar kan momenteel niks doen om de operationaliteit van dergelijke applicaties te verzekeren.
  • De tijd dat je bij een nieuw programma een nieuwe server moest kopen is gelukkig voorbij, maar omschakelen naar nieuwe programma’s is nog altijd niet simpel. Vastgelegde datastandaarden zou een omschakeling tussen programma’s gigantisch vergemakkelijken. Kleinere gemeenten hebben het nog steeds extra moeilijk om hier op hun strepen te blijven staan ten opzichte van leveranciers.
  • Vele medewerkers uit kleinere gemeenten, waarbij ICT maar één van de vele taken uit het takenpakket is, melden dat ze vaak te weinig tijd/budget/specialisatie hebben om een deftige ICT-park uit te bouwen. Brandjes blussen en zorgen dat het systeem niet plat gaat is de hoofdfocus.
  • In de provincie Oost-Vlaanderen kunnen gemeenten en steden gebruik maken van een aantal raamcontracten die afgesloten werden door de provincie.