Nood aan standaardisatie bij erfgoedontsluiting

05/04/2012     Algemeen nieuws en OSLO         3526     0

 


Archeologen, historici, genealogen, (landschaps)architecten, monumentenzorgers, toerismediensten en nog tal van andere erfgoed-, educatie- en cultuurtoeristische diensten, instellingen en verenigingen zoeken elk op hun eigen manier naar nieuwe digitale ontsluitingstechnieken.

Op basis van diverse programma’s en opties (“apps”) proberen zij te registreren, te analyseren en te ontsluiten. Elkeen vertrekt vanuit zijn eigen ad hoc doelstelling, die meestal op korte termijn een prognose (risk & crisis management zoals voor mogelijke overstromingen) of een cultuurtoeristische ontsluiting beoogt. Iedereen laat iets ontwikkelen en met al dat fraais ontstaat een oerwoud waarin de bomen niet meer te onderscheiden zijn.

Iedereen is trots op zijn eigen creatie, maar samenwerking tussen de verschillende speeltjes wordt steeds moeilijker. Daarom is de nood aan een goede standaardisatie steeds belangrijker aan het worden. Less is more, een goede basis kan een veelheid aan betere ontsluitingsmogelijkheden genereren. Spreekt die (groeiende) problematiek u aan, dan is de studiedag “erfgoedontsluiting 2020” op 22 juni 2012 een must! Schrijf deze datum alvast in uw agenda. Deze studiedag wordt georganiseerd door de Stad Sint-Niklaas, in samenwerking met o.a. V-ICT-OR vzw.

Deel deze post:

Reacties (0)

Een reactie toevoegen:

Log in om een reactie te plaatsen, of klik hier om u te registreren!