Open Standaarden voor Lokale Besturen: koppen uit het zand, handen uit de mouwen

04/11/2012     OSLO en Open Data         3626     0

Om burgers en bedrijven beter van dienst te zijn, moet de overheid op diverse niveaus streven naar een geïntegreerde elektronische dienstverlening aan burgers en bedrijven. De sleutel voor het verbeteren van de dienstverlening is het ontwikkelen van OSLO (Open Standaarden voor Lokale Overheden), dé datastandaard voor lokale besturen.

De discussienota die het resultaat is van de inventarisatiefase geeft een overzicht van de verschillende problemen m.b.t. gegevensintegratie en toepassing van authentieke bronnen en hun impact op de werking van lokale besturen. Uit de nota blijkt dat de belangrijkste problemen zich nog steeds situeren op niveau van de kerndata m.b.t.  personen, organisaties en adressen. 

Handen uit de mouwen

De praktische uitwerking van de datastandaard is gestart. Deze moet het mogelijk maken om gegevens uit te wisselen tussen de verschillende toepassingen. Het technisch traject wordt gefaciliteerd door V-ICT-OR en iMinds, samen met toonaangevende spelers uit de industrie: Belgacom, CIPAL, CORVE, Digipolis Gent, Digipolis Antwerpen, Fusebox, Infront, Kortrijk, Remmicom en Schaubroeck.

Een eerste werkversie van de standaard wordt begin 2013 verwacht. V-ICT-OR zal als lid van het World Wide Web Consortium de OSLO-standaard maximaal afstemmen op webstandaarden en hierbij de resultaten van het wereldwijde onderzoek maximaal hergebruiken.

 

Deel deze post:

Reacties (0)

Een reactie toevoegen:

Log in om een reactie te plaatsen, of klik hier om u te registreren!