Een App Store voor lokale besturen

06/02/2013     Algemeen nieuws en CCSP         3984     0

Iedereen is vertrouwd met de App Store, een online softwarewinkel waar je software koopt. Om dit principe door te voeren voor lokale besturen is een gemeenschappelijke basis essentieel. Deze basis moet toelaten dat verschillende applicaties meteen kunnen aansluiten op de kruispuntenbanken van centrale overheden en dat besturen de lokaal verrijkte gegevens van burgers en ondernemingen kunnen hergebruiken binnen de verschillende apps. Hierdoor moeten besturen geen gegevens opvragen bij de burger die reeds gekend zijn ‘het only-once principe’.

ccsp schema 


Science Fiction?

Op 30 januari 2013 verzamelden 20 besturen in Aalter die sinds geruite tijd samen inzetten op een betere dienstverlening op basis van ‘Citizen Relationship Management applicaties’. Het CCSP serviceplatform biedt namelijk talloze mogelijkheden om een moderne, professionele en klantgerichte overheidsorganisaties te ondersteunen.

ccsp foto 30 jan 2013

De aanleiding is dat nog te veel lokale besturen die dezelfde doelstellingen willen verwezenlijken met veelal dezelfde software amper met elkaar samenwerken. Hierdoor betalen alle gemeenten afzonderlijk veel meer voor de gewenste ontwikkelingen en komt er van standaardisering niet veel in huis. Hierin brengt dit project verandering”, aldus Luc Jolie secretaris van Aalter.

 

Een gemeenschappelijke fundering


De stap om écht samen te werken is een gemeenschappelijke fundering die toe moet laten dat applicaties onderling uitwisselbaar zijn. De Vlaams ICT organisatie werkte samen met Microsoft, integratoren en een 20-tal besturen essentiële generische bouwstenen uit, die een meer doorgedreven samenwerking mogelijk moeten maken. “Zo kan men de belangrijke valkuilen vermijden, opgedane ervaring delen en elkaars gebouwde ontwikkelingen bestuderen om zo sneller vooruit te kunnen gaan”, Aldus Eddy Van der Stock – voorzitter V-ICT-OR. Hiervoor komen de betrokken gemeenten maandelijks samen. Op het overleg werd een witboek voorgesteld dat vastlegt hoe de applicaties opgebouwd moeten worden en werden afspraken gemaakt voor het beheren van de generische bouwstenen. Binnen deze community  wordt er ook in kaart gebracht welke noden en behoeften de betrokken gemeenten hebben en wordt er gezocht naar gemeenschappelijke oplossingen.

Deel deze post:

Reacties (0)

Een reactie toevoegen:

Log in om een reactie te plaatsen, of klik hier om u te registreren!