Grondplannen goedgekeurd voor VlaVirGem, de Vlaamse Virtuele Gemeente

06/02/2013     Algemeen nieuws en VlaVirGem         4457     0

Om efficiëntere en betere dienstverlening te kunnen garanderen, werken Vlaamse lokale besturen voortdurend aan de verbouwing van hun software- en informatiesystemen. Het “huis” wordt permanent verbouwd, maar grondige renovatie - laat staan een nieuw (gemeente)huis bouwen – is schier onmogelijk.
Een grondige vernieuwbouw is nochtans nodig want de fundering – de silo-gebaseerde opzet   – is niet (meer) draagkrachtig voor een efficiënt lokaal bestuur , dat “mee is met zijn tijd”. Het gemeentehuis kan je echter onmogelijk sluiten, je kan dienstverlening niet stopzetten om die indringende maar noodzakelijke vernieuwing door te voeren. Renovatieprojecten kennen overigens een lange doorlooptijd, vrij hoge investeringen en moeten met de juiste blauwdruk te gebeuren.

Bovendien slaagt het proces niet altijd en dat leidt tot grote frustratie zowel bij de lokale overheid als bij de partner die zij schouders zette onder de integratie. Voor de gemiddelde Vlaamse gemeente vallen dergelijke trajecten zelfs buiten de mogelijkheden bij gebrek kennis, personeel, budget, ….

 

VlaVirGem Eddy Bruno

     Daarom richt V-ICT-OR VlaVirGem, 
      de Vlaamse Virtuele Gemeente, op. 

    VlaVirGem wordt de 309° Vlaamse gemeente,
    een modelgemeente - toegespitst op de
    lokale overheid - waar je binnenkort 
    kan wandelen langs huizenrijen van concepten,
    oplossingen, kennis en consultancy  -
    doordacht, pasklaar, haalbaar, alles op 1
    centrale plek… Je plukt eruit wat jouw lokaal
    bestuur nodig heeft… “peace of mind”…

 

 


Roze bril?

Hoe bouwen we de virtuele gemeente? We verzamelen wat al bestaat en waar we nu al aan bouwen (projecten zoals OSLO - Open Standaarden voor Lokale Overheden, IPDC  - Interbestuurlijke Producten- en DienstenCatalogus, WASCO - Webs & Apps voor de converserende overheid (de generische website), informatiebeveiliging, enz …). Dat zijn alvast stevige fundamenten waar nieuwe projecten aan toegevoegd zullen worden, zo groeit de virtuele gemeente. Alle concepten worden in de “proeftuin” van VlaVirGem grondig uitgetest, vanuit een frisse en vernieuwende start. Pas wanneer ze kant-en-klaar zijn, kunnen we ze aanbieden aan de besturen.

Zo kan onze virtuele gemeente zich vormen en zo krijgen ook nieuwe innoverende bedrijven de kans om hun inbreng te doen met hun producten.  (Laat het duidelijk zijn dat we informatiesystemen, de processen en het overige van de infrastructuur (applicaties, hardware concepten, enz …) gescheiden houden.)

Op donderdag 31 januari werd het project VlaVirGem bekendgemaakt. Bruno Segers, tijdelijke projectbegeleider bij V-ICT-OR, neemt de opstart van dit project ter harte.

Deel deze post:

Reacties (0)

Een reactie toevoegen:

Log in om een reactie te plaatsen, of klik hier om u te registreren!