Zet “.vlaanderen” in de verf!

02/03/2013     Algemeen nieuws         3596     3

Een Vlaams Parlementslid vroeg in een brief aan alle gemeentebesturen of zij de extensie “.vlaanderen” wensen te gebruiken voor de gemeentelijke websites. We krijgen de vraag wat de mening is vanuit V-ICT-OR hierover. Wij vinden dat “.vlaanderen” registreren als extensie meer dan een goed idee is.

Zo vermijd je dat andere (commerciële) organisaties of personen met minder edele bedoelingen jouw domein (gemeente.vlaanderen) misbruiken. 

Je huidige domeinnaam simpelweg koppelen aan de nieuwe maakt de omschakeling eenvoudig.

Goed om weten: er werden al een 1300-tal officieuze aanvragen online ingediend. 
De overheid geeft echter voorrang aan de lokale besturen om hun domeinnamen te registreren. Daarna komt de privé-markt aan beurt. De eerste websites met .vlaanderen – extensie verwacht men in het najaar van 2014. 

Deel deze post:

Reacties (3)

 1. Hans Van Mingeroet @ 04/03/2013 10:11

  Persoonlijk zie ik voorlopig niet zoveel voordelen. Het gebruik van de .be domeinen is de voorbije jaren zo sterk vertrouwd geworden voor de burgers dat ik me afvraag of de URL gemeente.vlaanderen wel veel zou gebruikt worden. Zeker omdat .be ook nog eens sneller in te geven is dan .vlaanderen

  Voorlopig zie ik dus vooral het derde argument "vermijden dat andere organisaties of personen ermee aan de haal gaan" als belangrijkste drijfveer om het nieuwe domein te registreren.

  Indien de Vlaamse overheid in de nabije toekomst echter een campagne op poten wenst te zetten om de .vlaanderen domeinen te promoten, dan liggen de zaken weer anders, maar misschien dat ze in die situatie dan meteen ook zo vriendelijk zijn om het .vlaanderen domein voor alle gemeente te registreren en (kostenloos?) ter beschikking te stellen van de lokale besturen :-)

 2. Dimitri Taghon @ 05/03/2013 08:51

  Waar kan je dat aanvragen en wat is de prijs voor .vlaanderen?

 3. Hans Van Mingeroet @ 05/03/2013 09:05

  Het is denk ik momenteel nog niet aan te vragen. De Vlaamse overheid bekijkt op dit moment de mogelijkheid om de .vlaanderen domeinextensie aan te kopen bij ICANN, een procedure die naar het schijnt zo'n 185.000 dollar kost.

  De prijs van de. vlaanderen zal waarschijnlijk wel in de buurt van een .eu liggen vermoed ik. Hoeveel dat precies is hangt af van de partner waarmee je werkt.

Een reactie toevoegen:

Log in om een reactie te plaatsen, of klik hier om u te registreren!