Vlaamse Innovatie Projecten - VIP 2013 - Infosessie 25/3

18/03/2013     Algemeen nieuws en Open Data         3419     0

Tijdens de periode 2005-2008 heeft CORVE, de Coördinatiecel Vlaams e-government, meer dan dertig VIP projecten financieel  ondersteund. Enkele voorbeelden van succesvolle projecten in dit verband zijn:

  • De Lijn: aankoop van uw abonnement op het internet, met kortingen wanneer u hiervoor in aanmerking komt;
  • Studietoelagen: aanvragen van een studietoelage, ook op het internet;
  • Premiezoeker: uitzoeken op het internet of u in aanmerking komt voor premies;
  • AVIA: de overheid zorgt vanaf nu voor een volledig automatische registratie van studerende 18+’ers bij de kinderbijslagfondsen.
  • LED: de Leer- en ErvaringsbewijzenDatabank, een databank waarbij alle Vlaamse leer- en ervaringsbewijzen van diverse partners zoals het Departement Onderwijs en Vorming, VDAB en SYNTRA opgenomen worden en toegankelijk gemaakt worden.
  • Studentenportaal: informatie over leerkredieten en studietrajecten voor studenten van het hoger onderwijs.

VIP in 2013

In 2013 initieert minister Geert Bourgeois, in samenwerking met e-IB/CORVE, de Coördinatiecel Vlaams e-government van de entiteit e-government en ICT-Beheer, een nieuwe oproep voor Vlaamse Innovatie Projecten of VIP projecten.  Dit jaar ondersteunen wij projecten bij de Vlaamse overheid of lokale besturen die bijdragen tot het open data beleid van de Vlaamse overheid. Geselecteerde projecten komen in aanmerking voor (co)financiering.

Open (overheids)data zijn gegevens of informatie die door de overheid verzameld wordt in het kader van haar openbare taak, waar geen of minimale beperkingen in verband met privacy, beveiliging, patenten, copyright, tijdslimieten of andere op rusten, die openbaar, elektronisch beschikbaar en gebruik maken van open standaarden.

Open data zorgt er niet alleen voor dat de overheid transparanter wordt en efficiënter kan werken, maar stimuleert ook ondernemerschap en geeft aanleiding tot innovatieve producten en diensten voor burgers en bedrijven.

Voorbeelden en Doel

Voorbeelden van mogelijke VIP projecten hebben als doel gegevens of informatie van één of meerdere administraties als “open data” te ontsluiten of met “open data” applicaties te bouwen door burgers en/of bedrijven kunnen gebruikt worden.

Op maandag 25 maart 2013 om 10u00 is er een infosessie gepland in het auditorium 00.06 van het Ellipsgebouw te Brussel. Op voorhand inschrijven is noodzakelijk!

Deadline

In bijlage vindt u het sjabloon ter invulling. De deadline voor het indienen van uw project is dinsdag 17 mei 2013.

Info

Verdere details kan u vinden op onze website.  

Nog vragen? Contacteer gerust Noël Van Herreweghe (inhoudelijke vragen) of Sarah Buelens / Jessica Vandendries (vragen ivm procedure).

Alle info kan u ook terugvinden op de website van CORVE.

Met vriendelijke groeten

CORVE-VIP team
Noël, Sarah en Jessica

Deel deze post:

Reacties (0)

Een reactie toevoegen:

Log in om een reactie te plaatsen, of klik hier om u te registreren!