Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Is de cloud een hype of een degelijke alternatieve oplossing voor een lokaal bestuur?

07/04/2013

Waarom zou een lokaal besturen investeren in cloudoplossingen? En in welke mate heeft deze beslissing invloed op de organisatieprocessen binnen een bestuur?

Besturen kunnen de cloudgebaseerde diensten aanwenden op diverse wijzen, al dan niet samen met andere besturen. Zo kan men de transparantie verbeteren door gebruik te maken van clouddiensten, zoals het digitaliseren van documenten en facturen. Ook kan men interactieve burgerportals creëren zodat gegevens op een eenvoudigere manier aan burgers aangeleverd kunnen worden.

De cloud kan de besturen ook op verschillende manieren helpen, bijvoorbeeld om de samenwerking met andere overheidsorganisaties te bevorderen en om eenvoudiger vergelijkingen te maken tussen overheidsdiensten op basis van vooraf bepaalde indicatoren. Ook om de IT-kosten terug te brengen kan de cloud een hulpmiddel zijn. Zo kan het bestuur zich blijven concentreren op haar bedrijfskritische taken.

Met zoveel mogelijkheden kan het moeilijk zijn om een beslissing te nemen over waar de cloud binnen het bestuur het meeste voordeel oplevert. We horen het verhaal van OCMW Haacht: waarom kozen zij om in de cloud te werken? Welke invloed had dit op hun organisatie? En welke ambities hebben ze nog qua clouddiensten?

Meer informatie